Δευτέρα 31 Ιανουαρίου 2011

Αποκλεισμένοι παραμένουν 2 χιλιάδες Κύπριοι στην Αίγυπτο

Print Friendly and PDF Print Print Friendly and PDF PDF

Δύσκολη η επικοινωνία μαζί τους
Παρά το ότι οι οδηγίες που δίνει το Υπουργείο Εξωτερικών και η πρεσβεία της Κύπρου στην Αίγυπτο είναι όπως οι Κύπριοι πολίτες που βρίσκονται στην αραβική χώρα που ταλανίζεται από τις αντικυβερνητικές ταραχές...
παραμείνουν σε ασφαλή μέρη, εντούτοις περίπου 25 άτομα εξέφρασαν ενδιαφέρον όπως επιστρέψουν στην Κύπρο.
Οι περισσότεροι μέλη οικογενειών συμπατριωτών μας που εργάζονται στην εκεί πρεσβεία. Αυτό ανέφερε στον «Φ» ο διευθυντής του Τμήματος Σένγκεν, Προξενικών Υποθέσεων και Διαχείρισης Κρίσεων του Υπουργείου Εξωτερικών, Ανδρέας Ζήνωνος. Σημείωσε ότι αυτές τις μέρες λίγοι ήταν οι εκεί Κύπριοι που επικοινώνησαν με την πρεσβεία ζητώντας ενημέρωση.

Σύμφωνα με τον κ. Ζήνωνος, αυτό φαίνεται να συμβαίνει γιατί οι περισσότεροι ενημερώνονται για τα δρώμενα από τα ΜΜΕ, αφού οι τηλεπικοινωνίες στη χώρα τίθενται συχνά εκτός λειτουργίας. Ερωτηθείς πόσοι είναι περίπου οι πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας, οι οποίοι βρίσκονται στην Αίγυπτο και για ποιους λόγους, ο κ. Ζήνωνος δήλωσε ότι αν και δεν υπάρχει ακριβής αριθμός, υπολογίζονται γύρω στους 1500 με 2000 το πολύ. Κάποιοι απ’ αυτούς είναι μόνιμοι κάτοικοι αιγυπτιακών πόλεων, άλλοι εργαζόμενοι σε εταιρείες, άλλοι βρέθηκαν εκεί για τουρισμό κι άλλοι πάλι είναι υπήκοοι τρίτων χωρών, οι οποίοι είναι πολιτικογραφημένοι Κύπριοι.

Αναφορικά με τους περίπου 25 Κύπριους που εξέφρασαν ενδιαφέρον επαναπατρισμού, το Υπουργείο Εξωτερικών σε συνεργασία με την πρεσβεία έχει αρχίσει από την Κυριακή να κινεί τις διαδικασίες για επιστροφή. Ωστόσο, σύμφωνα με τον Κύπριο πρέσβη η μεταφορά Κυπρίων στο αεροδρόμιο δεν είναι εύκολη υπόθεση. Είπε ακόμα ότι στην πρεσβεία της Κύπρου στο Κάιρο και στην πρεσβευτική κατοικία προσπάθησαν να εισέλθουν διαδηλωτές που όμως απωθήθηκαν, παρά το ότι δεν υπάρχει ικανοποιητική ασφάλεια.

Πέραν όμως από τους Κύπριους, οι οποίοι βρίσκονται στην Αίγυπτο, το Υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε ανακοίνωση και για όσους επιθυμούν να ταξιδέψουν προς τη χώρα, συμβουλεύοντας να μην το πράξουν.

Για οποιανδήποτε προξενική συνδρομή και βοήθεια, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν στο τηλέφωνο 99660129 ή με την πρεσβεία στο Κάιρο στα τηλέφωνα + 20 2 33455967, 33455968 και 33455494.

Share
Loading