Τετάρτη 1 Απριλίου 2020

Το Χρονικό Ενός Προαναγγελθέντος Θανάτου

Print Friendly and PDF Print Print Friendly and PDF PDF

Γιατί οι ΗΠΑ πλήττονται τόσο βαριά από τον κορωνοϊό

Η κατάσταση στις ΗΠΑ επιβεβαιώνει τους ακριβείς παράγοντες που αυξάνουν την ευπάθεια στον ιό και μας δείχνει τις ενέργειες που πρέπει να κάνουμε για να προστατευτούμε.
  
«Δυστυχώς διαφαίνεται ότι οι ΗΠΑ θα βιώσουν πολύ μεγάλες απώλειες από την πανδημία και σε αντίθεση με άλλες χώρες, θα έχουμε σημαντική νοσηρότητα και θνητότητα και σε νεαρότερες ηλικιακές ομάδες.»(1)

Γνωρίζουμε πλέον, ότι η λοίμωξη από τον SARS-CoV-2 πλήττει άτομα με ένα συγκεκριμένο μεταβολικό προφίλ και κυρίως με μεταβολικές διαταραχές που συνδέονται με καρδιαγγειακά προβλήματα, υπέρταση, διαβήτη και παχυσαρκία.

Οι Αμερικανοί πολίτες εμφανίζουν ένα από τα χειρότερα, αν όχι το χειρότερο μεταβολικό προφίλ παγκοσμίως, με υψηλά ποσοστά παχυσαρκίας, διαβήτη, υπέρτασης, καρδιοπαθειών και αυτοάνοσων ασθενειών, σε μικρότερες ηλικίες απ’ ότι σε άλλες ανεπτυγμένες χώρες(2).


Ελλιπή Στοιχεία 

Μέχρι πρόσφατα και με βάση τα στοιχεία από τις ασιατικές χώρες  -Κίνα, Νότιο Κορέα, Ταϊβάν- και τους επιβάτες του κρουαζιερόπλοιου Diamond Princess, το ποσοστό  θνησιμότητας από COVID-19 δεν ήταν ξεκάθαρο (3). Έτσι μπορούσε κανείς να υποθέσει, λόγω έλλειψης στοιχείων από τον υγιή πληθυσμό, ότι η θνησιμότητα μπορούσε να είναι πολύ χαμηλότερη από αυτή που αρχικά υπολογίζαμε(4).

Τα στοιχεία όμως από την Ιταλία και ειδικά από την περιοχή της Λομβαρδίας, δείχνουν ότι η ημερήσια θνητότητα στα άτομα που είναι θετικά στον κορωνοϊό είναι έως και 5 φορές υψηλότερη από την αναμενόμενη, ιδιαίτερα σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας και με ένα συγκεκριμένο μεταβολικό προφίλ. Αυτό σημαίνει ότι η νόσος COVID-19 μπορεί να αυξήσει σημαντικά τη θνησιμότητα σε άτομα με αυξημένη επικινδυνότητα.

Οι Αμερικανοί όμως, παρουσιάζουν αυτό το προφίλ σε πολύ μικρότερες ηλικίες απ’ ότι οι Ιταλοί.


Times Square. Photo by Victor He on Unsplash

Οι ΗΠΑ έχουν το ακριβότερο σύστημα υγείας στον κόσμο, οι δείκτες όμως υγείας του πληθυσμού τους βρίσκονται ανάμεσα στους χαμηλότερους μεταξύ των ανεπτυγμένων χωρών. Οι Αμερικανοί πολίτες έχουν μεγάλη επίπτωση παχυσαρκίας, υπέρτασης, μεταβολικού συνδρόμου, διαβήτη και καρδιοπαθειών(2).

Είναι πολλοί οι παράγοντες που συντελούν στο άσχημο μεταβολικό προφίλ των Αμερικανών. Οι πόλεις τους είναι σχεδιασμένες για αυτοκίνητα και όχι για πεζούς, πράγμα που αποθαρρύνει τη φυσική δραστηριότητα. Τα διατροφικά τους πρότυπα διαμορφώνονται από την αγροτική παραγωγή, τη βιομηχανία τροφίμων, το μάρκετινγκ και τις προσφορές των εστιατορίων και των σουπερμάρκετ. Επίσης, τα ποσοστά άσθματος φαίνεται να είναι υψηλότερα λόγω της οικιστικής και της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, αλλά και τους στρες που προκύπτει από τον αμερικάνικο τρόπο ζωής(2).

Σε συνδυασμό με την καθυστέρηση λήψης μέτρων κατά της διασποράς του ιού, δυστυχώς φαίνεται ότι οι ΗΠΑ θα βιώσουν δραματικές στιγμές το αμέσως επόμενο διάστημα.

Πράγμα που διαπίστωσε και ο πρόεδρος των ΗΠΑ δηλώνοντας ότι: «Μας περιμένουν δύο πολύ οδυνηρές εβδομάδες, στη μάχη με τον κορωνοϊό, όπου ο συνολικός αριθμός των νεκρών στις ΗΠΑ θα μπορούσε να φτάσει σε εκατοντάδες χιλιάδες ακόμα και με αυστηρά μέτρα κοινωνικής απομάκρυνσης.»(5)

Δυστυχώς τα πρώτα σημάδια από το πλήγμα του κορωνοϊού στις ΗΠΑ άρχισαν να γίνονται εμφανή. Επιβεβαιώνεται έτσι ότι η συνολική κατάσταση υγείας και οι μεταβολικές διαταραχές που συνδέονται με τον τρόπο ζωής και διατροφής, παίζουν κεντρικό ρόλο στην επίδραση του ιού και στα ποσοστά θνησιμότητας.


Τι Πρέπει να Κάνουμε Εμείς 

Σε αυτό το διάστημα είναι σημαντικό παράλληλα με την ευλαβική τήρηση των ενεργειών για τη διάσπαση της αλυσίδας μετάδοσης του ιού, να διατηρήσουμε την καλύτερη δυνατή κατάσταση υγείας.

Ο ανθυγιεινός τρόπος ζωής προκαλεί χρόνια νοσήματα και αυξάνει τον κίνδυνο λοιμώξεων. Ένας υγιεινός τρόπος ζωής και διατροφής δεν θα σας εμποδίσει να μολυνθείτε από SARS-CoV-2, αλλά σίγουρα θα βοηθήσει τον οργανισμό σας να τον αντιμετωπίσει αποτελεσματικότερα.

Μένουμε Σπίτι,
Ισχυροποιούμε την Υγεία μας,
και Όλα θα πάνε καλά!

Dr. Δημήτρης Τσουκαλάς


Το είδαμε: εδώ

Share
Loading