Σάββατο 14 Μαρτίου 2020

Σπίτι με τα παιδιά: Ανακτήστε τον χαμένο χρόνο

Print Friendly and PDF Print Print Friendly and PDF PDF


Γραφεί η επιστημονική ομάδα της Γραμμής 115 25

Τις τελευταίες ημέρες ακούμε πολύ έντονα την ανησυχία σας, αναφορικά με το πώς θα μπορούσατε να αξιοποιήσετε και να διαχειριστείτε ορθά τον ξαφνικό χρόνο που έχετε με τα παιδιά σας. Είναι μια καλή ευκαιρία να αναπτύξετε και να ενισχύσετε τη κοντινότητα μαζί τους.
Είναι μια ευκαιρία να τους αφιερώσετε αποκλειστικό χρόνο, να παίξετε, να ζωγραφίσετε, να μιλήσετε για τα συναισθήματά τους, να ακούσετε την άποψή τους για αυτό που συμβαίνει, να τα ρωτήσετε για τα ωραία πράγματα που έκαναν στο σχολείο και αυτή τη στιγμή τους λείπουν.
Να τα ρωτήσετε και να χορέψετε μαζί τους την αγαπημένη τους μουσική, να παίξετε μαζί το αγαπημένο τους παιχνίδι στο playstation, να μαγειρέψετε μαζί το αγαπημένο τους φαγητό, να ψάξετε μαζί σωστές και έγκυρες πηγές ενημέρωσης και πληροφόρησης στο διαδίκτυο, ώστε ανάλογα με το αναπτυξιακό στάδιο στο οποίο βρίσκεται το παιδί σας, να του μιλήσετε για τις απορίες που μπορεί να του έχουνε δημιουργηθεί και αδυνατεί να δώσει απαντήσεις.


Χτίζοντας την σχέση εμπιστοσύνης

Είναι μια καλή ευκαιρία να αναπτύξετε μια σχέση εμπιστοσύνης και να διαπραγματευτείτε εκ νέου τα όρια, τους κανόνες και τις συνέπειες. Να φέρετε στη μνήμη σας αυτά που εσείς κάνατε όταν αναγκαζόσασταν να μείνετε στο σπίτι. Όπως τότε έτσι και τώρα μπορείτε να γίνετε εφευρετικοί και σίγουρα έχετε να κερδίσετε και εσείς αρκετά. Είμαστε σίγουροι ότι μπορείτε να αφουγκραστείτε την «βαρεμάρα» τους και ίσως και την ανησυχία τους.
Σε καμία περίπτωση δεν υπάρχει λόγος πανικού.


Να τους μάθετε να προφυλάξουν τον εαυτό τους χωρίς υπερβολές

Μάθετέ τους τι πρέπει να κάνουν και πώς να προφυλάσσουν τον εαυτό τους και τους γύρω τους.
Η υπερβολή  και λόγια που τρομάζουν, όπως για παράδειγμα «πρέπει να πλένεις τα χέρια σου πριν δεις τη γιαγιά και το παππού, γιατί αν δε το κάνεις μπορεί να πεθάνουν», σε καμία περίπτωση δεν είναι βοηθητικά.
Μόνο άγχος, δυσκολία και ενοχή θα γεννήσουν στα παιδιά. Είναι ευκαιρία για όλους να επαναπροσδιορίσουμε τις προτεραιότητές μας, τα σημαντικά, τις αξίες μας και σίγουρα η σχέση με τα παιδιά μας είναι μια προτεραιότητα.

Hastags

#mazigiatopaidi #mazigiakathepaidi  #mazimetapaidiaspiti #poiotikosxronosmetapaidia #μαζίγιατοπαιδι #περνάωποιοτικόχρόνομεταπαιδιαμου #μενουμεστοσπιτι #menoumespiti #StayHome #covid19Gr


Λίγα λόγια για τη Γραμμή 115 25& το Συμβουλευτικό Κέντρο της Ένωσης  «Μαζί για το Παιδί»

Η πανελλαδική Γραμμή 115 25 του Μαζί για το Παιδί, είναι  μια τηλεφωνική γραμμή βοήθειας που απευθύνεται σε παιδιά, εφήβους, γονείς και εκπαιδευτικούς.
Έχει συμβουλευτικό και παραπεμπτικό χαρακτήρα και προσφέρει δωρεάν τις ακόλουθες υπηρεσίες:
• Συμβουλευτική για οποιοδήποτε πρόβλημα αντιμετωπίζει ένα παιδί ή ένας έφηβος έως 18 ετών
• Λήψη ανώνυμων & επώνυμων καταγγελιών για περιστατικά κακοποίησης ανηλίκων
• Παραπομπές & ενημέρωση για υπηρεσίες που προσφέρουν άλλοι φορείς για το παιδί και την οικογένεια σε πανελλαδικό επίπεδο
• Πληροφορίες για τις υπηρεσίες της Ένωσης και των μελών της
Παράλληλα με την Συμβουλευτική γραμμή  λειτουργεί και Συμβουλευτικό Κέντρο για γονείς  το οποίο διοργανώνει δωρεάν ομάδες γονέων για τη στήριξη και την καθοδήγηση τους, καθώς και  δωρεάν ψυχο-εκπαιδευτικά  σεμινάρια με στόχο την ευαισθητοποίηση και ενημέρωση τους.

Ταυτόχρονα, πραγματοποιούνται συνεδρίες δια ζώσης, είτε με όλη την οικογένεια, τους γονείς, ή τους εφήβους με στόχο την ψυχολογική στήριξη και καθοδήγηση γονέων, παιδιών & εφήβων για πληθώρα θεμάτων (σχολικά προβλήματα, εφηβεία, διαχείριση σχέσεων, ρόλων και συναισθημάτων κ.α.).
Επίσης, λειτουργούν διαδυκτιακές ομάδες και σεμινάρια στήριξης γονέων.

Ωράριο λειτουργίας και επικοινωνία: Η πανελλαδική Γραμμή 115 25 της Ένωσης Μαζί για το Παιδί λειτουργεί, από Δευτέρα έως Παρασκευή 9:00-21:00.
Οι κλήσεις στη «Γραμμή 115 25» είναι εμπιστευτικές και δεν ηχογραφούνται, ενώ το επιστημονικό της προσωπικό απαρτίζεται αποκλειστικά από ψυχολόγους, συμβούλους ψυχικής υγείας και κοινωνικούς λειτουργούς που δεσμεύονται από κώδικα δεοντολογίας για την τήρηση απορρήτου.
Τηλεοπτικό σποτ Γραμμής: https://youtu.be/6Vurai6rRF8


Το είδαμε: εδώ

Share
Loading