ΥΛΙΚΑ - ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Υλικά συνταγής
6 μελιτζάνες φλάσκες
500γρ. κιμά μοσχαρίσιο
2 φλιτζ. ντομάτες φρέσκες ψιλοκομμένες ή κονκασέ εμπορίου
2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
½ ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο (μόνο τα φύλλα)
½ φλιτζ. ελαιόλαδο
1 φλιτζ. κεφαλοτύρι
ελαιόλαδο για το τηγάνισμα
αλάτι
πιπέρι
για την κρέμα μπεσαμέλ
4 κ.σ. αλεύρι
4 κ.σ. βούτυρο
4 φλιτζ. γάλα
1 αυγό
½ κ.γ. μοσχοκάρυδο
αλάτι
πιπέρι
Διαδικασία συνταγής
Διαδικασία συνταγής
Πλένουμε τις μελιτζάνες τις κόβουμε κατά μήκος σαν βαρκάκια. Τις βάζουμε για μισή ώρα σε νερό με αλάτι για να ξεπικρίσουν. Τις στραγγίζουμε και τις τηγανίζουμε σε καυτό λάδι, να μαραθούν ελαφρώς. Τις τοποθετούμε σε απορροφητικό χαρτί.
Ετοιμάζουμε τον κιμά. Σε βαθύ τηγάνι ή κατσαρόλα σοτάρουμε στο μισό από το ελαιόλαδο το κρεμμύδι και καβουρδίζουμε τον κιμά μέχρι να αλλάξει χρώμα.
Προσθέτουμε τις ντομάτες, αλάτι και πιπέρι και μόλις πάρει βράση χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία και σιγοβράζουμε για περίπου 25 λεπτά. Στο τέλος, προσθέτουμε το μαϊντανό και ανακατεύουμε.
Ετοιμάζουμε τη σάλτσα μπεσαμέλ: Λιώνουμε σε κατσαρόλα το βούτυρο και προσθέτουμε το αλεύρι. Ανακατεύουμε με σύρμα και προσθέτουμε το γάλα σιγά σιγά. Αλατοπιπερώνουμε ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να γίνει η σάλτσα μας πηχτή και λεία. Προσθέτουμε το αυγό, το μοσχοκάρυδο, το μισό κεφαλοτύρι και ανακατεύουμε.
Περιχύνουμε ένα ταψί με το υπόλοιπο ελαιόλαδο (¼ φλιτζ.) και απλώνουμε τις μελιτζάνες δίπλα τη μια με την άλλη, πιέζουμε τη σάρκα τους ελαφρώς με κουτάλι και τις γεμίζουμε με το μείγμα του κιμά.
Πάνω σε κάθε μελιτζάνα βάζουμε μια με δύο κουταλιές μπεσαμέλ και την απλώνουμε.
Πασπαλίζουμε τα παπουτσάκια με το υπόλοιπο τυρί και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 °C, για 45 λεπτά περίπου, μέχρι να ροδίσει από πάνω το φαγητό μας.
Σερβίρουμε ζεστά.
Το είδαμε: εδώ