Τρίτη 10 Σεπτεμβρίου 2019

Αυτές είναι οι 4 τροφές που διώχνουν το άγχος

Print Friendly and PDF Print Print Friendly and PDF PDF

Σύμφωνα με την Αμερικανική Ένωση για το Άγχος και την Κατάθλιψη, μόνο το 36,9% όσων υποφέρουν από άγχος ακολουθούν θεραπεία για την αντιμετώπισή του.
Πρόκειται για ένα αρκετά μικρό ποσοστό, εάν αναλογιστεί κανείς ότι, το άγχος είναι μια διαταραχή, που μπορεί να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά, εφόσον το άτομο κάνει ορισμένες αλλαγές στον τρόπο ζωής του.
Σύμφωνα με τον διατροφολόγο Ali Miller, στις αλλαγές αυτές συμπεριλαμβάνεται και η βελτίωση της διατροφής.
Δείτε στη gallery που ακολουθεί 4 ομάδες τροφών, που βοηθούν στην αποτελεσματική διαχείριση του άγχους.
Πηγή: Medical Daily

Μαγνήσιο: Τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, το κακάο, το αβοκάντο, τα καρύδια και οι σπόροι, είναι τροφές πλούσιες σε μαγνήσιο, ένα μέταλλο που καταστείλει τις ορμόνες που ευθύνονται για την εκδήλωση του άγχους, όπως είναι η κορτιζόλη και η αδρεναλίνη. 

Χολίνη και σύμπλεγμα βιταμινών Β: Η χολίνη ενισχύει την παραγωγή ακετυλοχολίνης, ενός κρίσιμου για τη λειτουργία του εγκεφάλου νευροδιαβιβαστή που μεταξύ άλλων ελέγχει και την εκδήλωση του άγους. Βιταμίνες του συμπλέγματος Β, όπως είναι η Β12, η βιοτίνη και η Β6, είναι επίσης απαραίτητες για την σωστή λειτουργία του κεντρικού νευρικού συστήματος και για τη διατήρηση των ορμονών του στρες σε φυσιολογικά επίπεδα. Ο κρόκος αυγών, ο σολομός και τα οστρακοειδή είναι τροφές πλούσιες σε χολίνη και βιταμίνες του συμπλέγματος Β.

L-θεανίνη: Η σκόνη matcha, τα ροφήματα βοτάνων και τα μανιτάρια είναι πηγές L-θεανίνης, μιας ένωσης που μειώνει τα υψηλά επίπεδα στρες, αυξάνει την γνωστική ικανότητα και ρυθμίζει τη λειτουργία των νευροδιαβιβαστών του εγκεφάλου. Η L-θεανίνη αυξάνει επίσης την παραγωγή της σεροτονίνης, της ντοπαμίνης και του GABA (γ-αμινοβουτυρικό οξύ), δύο νευροδιαβιβαστών που συμβάλλουν στην χαλάρωση του νευρικού συστήματος. 

Προβιοτικά: Τα προβιοτικά, τα καλά βακτήρια που υπάρχουν στο έντερο συμβάλλουν στην ενίσχυση του πεπτικού και στην ενδυνάμωση του ανοσοποιητικού συστήματος. Ο εγκέφαλος και το έντερο συνδέονται και έτσι όταν υπάρχει κάποια ανισορροπία στα βακτήριά του, παράγονται ορμόνες που ευθύνονται για την εκδήλωση του στρες. Έρευνες επισημαίνουν επίσης ότι ο φυτογαλακτοβάκιλος (Lactobacillus plantarum), ένα προβιοτικό που βρίσκεται στο γιαούρτι, συμβάλλει αποτελεσματικά στην αντιμετώπιση του στρες και του άγχους. 

onmed.gr



Το είδαμε: εδώ

Share
Loading