Σάββατο 20 Ιουλίου 2019

Σπαράγγια: 10 εκπληκτικά οφέλη για την υγεία

Print Friendly and PDF Print Print Friendly and PDF PDF

Πολλοί αποφεύγουν τα σπαράγγια επειδή μετά την κατανάλωσή τους διαπιστώνουν μια διαφορετική μυρωδιά στα ούρα τους.
Ο λόγος είναι ότι τα σπαράγγια περιέχουν την ουσία μερκαπτάνη -ένωση του θείου- που διασπάται σε δύσοσμα χημικά συστατικά.
Πριν αποκλείσετε όμως γι’ αυτό το λόγο τα σπαράγγια από τη διατροφή σας, πρέπει να ξέρετε ότι είναι μια υπερτροφή με σημαντικά οφέλη για την υγεία.
Έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνες και μέταλλα, όπως βιταμίνες A, C, E, K και B6, καθώς και φυλλικό οξύ, σίδηρο, χαλκό, ασβέστιο, πρωτεΐνες και φυτικές ίνες.
Δείτε αναλυτικά στην παρακάτω gallery όλα τα οφέλη από την κατανάλωση σπαραγγιών:
Πηγή: health.com
  • Βοηθούν στο αδυνάτισμα: Έχουν ελάχιστα λιπαρά και θερμίδες (μόλις 32 ανά φλιτζάνι) και πολλές διαλυτές και αδιάλυτες ίνες. Τα σπαράγγια σας χορταίνουν, προλαμβάνουν τη δυσκοιλιότητα και συμβάλλουν στη μείωση της χοληστερόλης.

  • Προλαμβάνουν τις λοιμώξεις του ουροποιητικού: Έχουν υψηλή περιεκτικότητα στο αμινοξύ ασπαραγίνη, το οποίο είναι φυσικό διουρητικό, γι’ αυτό βοηθούν να αποφύγετε τις λοιμώξεις του ουροποιητικού.

  • Πλούσια σε αντιοξειδωτικά: Τα μοβ σπαράγγια είναι πλούσια σε ανθοκυανίνες, οι οποίες έχουν αντιοξειδωτική δράση και βοηθούν το σώμα να καταπολεμά τις βλαβερές ελεύθερες ρίζες.

  • Πλούσια σε βιταμίνη Ε: Η συγκεκριμένη βιταμίνη ενισχύει το ανοσοποιητικό και προστατεύει τα κύτταρα από την ανεξέλεγκτη δράση των ελευθέρων ριζών.

  • Είναι αφροδισιακά: Λόγω της βιταμίνης Β6 και του φυλλικού οξέος που περιέχουν, αυξάνουν την ερωτική διάθεση. Επιπλέον, η βιταμίνη Ε διεγείρει τις ορμόνες φύλου, δηλαδή τα οιστρογόνα στις γυναίκες και την τεστοστερόνη στους άνδρες.

  • Βοηθά να αντιμετωπίσετε το hangover: Μελέτη του 2009 έδειξε τα μέταλλα και τα αμινοξέα των σπαραγγιών προστατεύουν τα ηπατικά κύτταρα από τις τοξίνες του αλκοόλ.

  • Καταπολεμούν το φούσκωμα: Λόγω των πρεβιοτικών που έχουν εξισορροπούν τα βακτήρια του εντέρου και μειώνουν τα αέρια.

  • Είναι πλούσια σε φολικό οξύ: Τέσσερα σπαράγγια καλύπτουν το 22% των ημερήσιων αναγκών σε φολικό οξύ. Ωφελούν ιδιαίτερα τις γυναίκες που θέλουν να αποκτήσουν παιδί. Μελέτη έδειξε ότι γυναίκες που λάμβαναν συμπληρώματα φολικού οξέος επί ένα χρόνο πριν τη σύλληψη, μείωσαν τον κίνδυνο πρόωρης γέννησης κατά 50% συγκριτικά με τις γυναίκες που δεν λάμβαναν φολικό οξύ.

  • Είναι πλούσια σε βιταμίνη Κ: Είναι η βιταμίνη που βοηθά στην πήξη του αίματος, ενώ είναι απαραίτητη για την υγεία των οστών, καθώς βοηθά το σώμα να απορροφήσει το ασβέστιο.

  • Βελτιώνουν τη διάθεση: Το φολικό οξύ που περιέχουν τα σπαράγγια, βελτιώνει τη διάθεση και απομακρύνει την ευερεθιστότητα. Οι ερευνητές έχουν ανακαλύψει σύνδεση των χαμηλών επιπέδων φολικού οξέος και βιταμίνης Β12 με την κατάθλιψη. Τα σπαράγγια περιέχουν επίσης υψηλά επίπεδα τρυπτοφάνης, ενός αμινοξέος που συμβάλλει στη βελτίωση της διάθεσης.

    onmed.gr



Το είδαμε: εδώ

Share
Loading