Σάββατο 5 Ιανουαρίου 2019

Υγεία και μακροζωία: Πως να προσθέσετε 14 χρόνια στη ζωή σας

Print Friendly and PDF Print Print Friendly and PDF PDF

Μερικές απλές, καλές συνήθειες μπορεί να προσθέσουν πολλά χρόνια στη ζωή ανδρών και γυναικών, αναφέρουν αμερικανοί επιστήμονες.
Αν θέλετε να ζήσετε πολλά και καλά χρόνια, υιοθετήστε μερικές καλές συνήθειες που ως φαίνεται αποτελούν κλειδί για υγεία και μακροζωία.
Οι ειδικοί λένε ότι οι συγκεκριμένες συνήθειες μειώνουν δραστικά τις πιθανότητες πρόωρου θανάτου από έμφραγμα, εγκεφαλικό ή καρκίνο. Ποιες είναι; Οι εξής:
* Υγιεινή διατροφή
* Συστηματική γυμναστική
* Αποφυγή του καπνίσματος
* Κατανάλωση αλκοόλ με μέτρο
* Διατήρηση υγιούς σωματικού βάρους
Μελέτη που δημοσιεύθηκε προ μηνών στην ιατρική επιθεώρηση Circulation, έδειξε ότι μία γυναίκα που υιοθετεί και τις πέντε συνήθειες στα 50 της χρόνια, κερδίζει 14 χρόνια ζωής.
Αντίστοιχα, ένας 50άρης άνδρας θα κερδίσει 12,2 χρόνια, σε σύγκριση με τους συνομηλίκους του που δεν θα υιοθετήσουν καμία από αυτές.

Ποτέ δεν είναι αργά

Ακόμα, όμως, κι αν είστε μεγαλύτεροι, μπορείτε να ωφεληθείτε σημαντικά, λέει ο καρδιολόγος Haitham Ahmed, από τον Τομέα Προληπτικής Καρδιολογίας & Αποκατάστασης της Cleveland Clinic, στο Οχάιο.
«Ποτέ δεν είναι αργά για να αρχίσετε την προσπάθεια, ακόμα κι αν έχετε περάσει τα 65 σας χρόνια», λέει.
«Ένας χαμηλού κινδύνου τρόπος ζωής είναι σημαντικός για όλους. Και ακόμα περισσότερο για όσους ήδη έχουν διαγνωστεί με καρδιαγγειακή νόσο ή έχουν πάθει έμφραγμα.
»Οι ασθενείς αυτοί διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο νέου καρδιαγγειακού επεισοδίου, επομένως έχουν πολλά να κερδίσουν από έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής».
Όπως εξηγεί ο δρ Ahmed, ο σύγχρονος τρόπος ζωής πλήττει σοβαρά την υγεία και τη μακροζωία. Υπολογίζεται ότι ο σύγχρονος, ανθυγιεινός τρόπος ζωής ευθύνεται για τα τρία τέταρτα των πρόωρων θανάτων από καρδιαγγειακή νόσο. Ευθύνεται επίσης για τους μισούς από τους πρόωρους θανάτους από καρκίνο.
Από τον σύγχρονο τρόπο ζωής, τρεις είναι οι παράγοντες που υπονομεύουν περισσότερο την υγεία και την μακροζωία, κατά τον δρα Ahmed. Οι παράγοντες αυτοί είναι το κάπνισμα, η παχυσαρκία και η καθιστική ζωή.

Είναι σωτήριες

Οι πέντε καλές συνήθειες που προαναφέρθηκαν έχουν πολλά να προσφέρουν στην υγεία και τη μακροζωία. Και αυτό δεν βασίζεται μόνο στη συγκεκριμένη μελέτη του Circulation, αλλά και σε δεκάδες προηγούμενες.
Σε μία από αυτές, στην οποία συμμετείχε ως ερευνητής ο δρ Ahmed, διαπιστώθηκε πως η υιοθέτηση τεσσάρων από τους πέντε παράγοντες σχετίζεται με μείωση κατά 80% του κινδύνου θανάτου σε διάστημα οκτώ ετών.
Στη μελέτη αυτή, στην οποία δεν είχε συμπεριληφθεί η κατανάλωση αλκοόλ, συμμετείχαν πάνω από 6.200 εθελοντές, ηλικίας 44-84 ετών.

Τι πρέπει να κάνετε

Σύμφωνα με τη μελέτη του Circulation, η οποία διήρκησε τρεις δεκαετίες, οι πέντε παράγοντες για υγεία και μακροζωία αναλυτικά έχουν ως εξής:
* Υγιεινή διατροφή. Να τρώτε άφθονα λαχανικά, όσπρια, φρούτα, ξηρούς καρπούς, δημητριακά ολικής αλέσεως, μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λιπαρά οξέα (π.χ. ελαιόλαδο, ψάρια).
Να τρώτε λιγοστά κόκκινα κρέατα, επεξεργασμένα κρεατικά (αλλαντικά), πλήρων λιπαρών γαλακτοκομικά, γλυκά και αλάτι. Να αποφεύγετε τα τρανς λιπαρά.
* Συστηματική γυμναστική. Τα περισσότερα οφέλη παρέχουν τουλάχιστον 30 λεπτά άσκησης την ημέρα. Η άσκηση πρέπει να έχει μέτρια έως υψηλή ένταση (π.χ. περπάτημα με γρήγορο βήμα έως τζόγγινγκ).
* Κάπνισμα. Μην το αρχίσετε ποτέ. Αν καπνίζετε, σταματήστε. Το μεγαλύτερο όφελος στην υγεία και την μακροζωία αποκομίζουν όσοι δεν κάπνισαν ποτέ, ούτε υπήρξαν παθητικοί καπνιστές.
* Αλκοόλ. Οι γυναίκες πρέπει να περιορίζονται σε ένα ποτό την ημέρα, οι άνδρες σε πολύ δύο ποτά ημερησίως.
* Σωματικό βάρος. Πρέπει να είναι εντός των φυσιολογικών ορίων, ούτε πολύ υψηλό αλλά ούτε και πολύ χαμηλό. Ιδανικά, ο δείκτης μάζας σώματος πρέπει να κυμαίνεται από 18,5 έως 24,9.
Για να τον υπολογίσετε διαιρέστε το βάρος σας (σε κιλά) με το τετράγωνο του ύψους σας (σε μέτρα).

Ακόμα και λίγες συνήθειες είναι ωφέλιμες

Από τους 123.000 ανθρώπους που συμμετείχαν στην έρευνα του Circulation, μόνο το 1,3% ακολουθούσαν και τις πέντε προαναφερθείσες καλές συνήθειες. Και αυτοί αποκόμισαν το μεγαλύτερο όφελος στην υγεία και την μακροζωία.
Στην πραγματικότητα, είχαν 74% λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν στη διάρκεια των 34 ετών από οποιαδήποτε αιτία. Είχαν επίσης 65% λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν από καρκίνο και 82% λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν από καρδιαγγειακά αίτια.
Έτσι, στα 50 τους χρόνια οι γυναίκες μπορούσαν να αναμένουν ότι θα ζήσουν άλλα 43,1 χρόνια. Και οι άνδρες άλλα 37,6 χρόνια.
Όσοι εθελοντές, όμως, δεν ακολουθούσαν καμία καλή συνήθεια, μπορούσαν να αναμένουν ότι θα ζήσουν άλλα 29 και 25,5 χρόνια αντιστοίχως.
Τα ευρήματα αυτά, όμως, δεν σημαίνουν ότι μία ή δύο συνήθειες δεν παρείχαν οφέλη. Αντιθέτως, τα οφέλη ήταν δοσοεξαρτώμενα: όσο περισσότερες συνήθειες τηρούσε κανείς στην καθημερινή ζωή του, τόσο το καλύτερο.
Αν λοιπόν σας λείπουν μία ή περισσότερες από αυτές τις συνήθειες, αρχίστε να τις εντάσσετε σταδιακά στη ζωή σας. Τα οφέλη θα είναι τεράστια, καταλήγει ο δρ Ahmed.


Το είδαμε: εδώ

Share
Loading