Σάββατο 22 Δεκεμβρίου 2018

Ξέρεις πόσο αλάτι έχουν αυτά τα τρόφιμα;

Print Friendly and PDF Print Print Friendly and PDF PDF

Το αλάτι είναι ένα από τα υλικά που πρέπει όλοι να καταναλώνουμε με μέτρο, αφού συνδέεται με πολλούς κινδύνους υγείας.
Είναι γνωστό ότι το αλάτι αυξάνει την αρτηριακή πίεση και άρα τον κίνδυνο καρδιακών και εγκεφαλικών επεισοδίων. Επιστημονικές μελέτες έχουν συνδέσει την υπερβολική κατανάλωση αλατιού με βλάβες στους νεφρούς αλλά και με την εμφάνιση άνοιας.
Όσοι πάσχουν από υπέρταση ή καρδιαγγειακά νοσήματα λαμβάνουν ειδικές οδηγίες για το αλάτι που πρέπει να καταναλώσουν
Για τους υγιείς ενήλικες, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συνιστά το πολύ 5 γραμμάρια νάτριο (δηλαδή αλάτι) τη μέρα, και μείωση κατά τουλάχιστον 30% ως το 2025.

Ωστόσο, ο μέσος ενήλικας καταναλώνει ως και 12 γραμμάρια αλάτι καθημερινά!
Αιτία δεν είναι το αλάτι που προσθέτουμε στο μαγείρεμα, αλλά το «κρυφό» αλάτι που περιέχουν σχεδόν όλα τα προϊόντα που βρίσκονται στα ράφια των σούπερ μάρκετ.
Υπάρχουν μάλιστα τρόφιμα που δεν θα φανταζόσουν ποτέ ότι περιέχουν τόσο πολύ αλάτι.
Δες μερικά από αυτά:
Πηγή: WebMD

Δημητριακά πρωινού: Ακόμη και αυτά που λανσάρονται ως υγιεινά ή θρεπτικά, μπορεί να περιέχουν πάνω από 200 μιλιγκράμ αλάτι ανά μερίδα! Γι’ αυτό τσεκάρουμε προσεκτικά την ετικέτα με τα συστατικά. Κι ένα τρικ: Βάλε μισή μερίδα και ανάμιξε τα αγαπημένα σου δημητριακά με απλή βρόμη χωρίς πρόσθετο αλάτι. Κερδίζεις σε γεύση, κρατάς την πίεση χαμηλά! 

Ξηροί καρποί: Στην αλατισμένη εκδοχή τους, μπορούν να χαρακτηριστούν «βόμβα» αλατιού: Περίπου 30 γραμμάρια έχουν 116 μιλιγκράμ αλάτι.

Λαχανικά σε κονσέρβα: Όλοι τα έχουμε χρησιμοποιήσει σε σάλτσες ή άλλες συνταγές. Ωστόσο, στις περισσότερες περιπτώσεις περιέχουν πολύ αλάτι ως συστατικό των συντηρητικών τους. Προτίμησε τα φρέσκα ή έστω κατεψυγμένα λαχανικά. Αν δεν μπορείς με τίποτα να τα αποφύγεις, ξέπλυνέ τα πολύ καλά πριν τα χρησιμοποιήσεις.

Έτοιμα γεύματα με ρύζι ή ζυμαρικά: Από μόνα τους το ρύζι ή τα ζυμαρικά δεν έχουν πολύ νάτριο. Όταν όμως βρίσκονται σε σακουλάκι μαζί με άλλα υλικά, τότε μπορεί να καλύψουν μέχρι και τη μισή από τη συνιστώμενη ημερήσια ποσότητα. Πάρε απλό ρύζι ή μακαρόνια και πρόσθεσε τα δικά σου φρέσκα υλικά. Ο χρόνος παρασκευής τους, δεν είναι απαγορευτικός ούτε για τους πιο πολυάσχολους. 

Μπαχαρικά: Πολλές φορές, τα χρησιμοποιούμε για να ενισχύσουμε τη γεύση σε μια συνταγή και να γλιτώσουμε αλάτι. Όμως κάποια μίγματα μπαχαρικών περιέχουν ως και πάνω από 400 μιλιγκράμ νατρίου ανά ένα τέταρτο του φλιτζανιού. Τσέκαρε προσεκτικά τα συστατικά ή αρκέσου στο κλασικό πιπέρι! Δώσε γεύση στο φαγητό με φρέσκα μυρωδικά.

Αλλαντικά: Είναι πεντανόστιμα, αλλά και πολύ αλμυρά. Για να καταλάβεις πόσο, σκέψου ότι μόλις δύο φέτες σαλάμι αέρος περιέχουν 362 μιλιγκράμ νάτριο! 

Onmed .gr



Το είδαμε: εδώ

Share
Loading