Πέμπτη 13 Δεκεμβρίου 2018

Οι 5 πιο θρεπτικοί σπόροι & γιατί πρέπει να τους εντάξετε στη διατροφή σας

Print Friendly and PDF Print Print Friendly and PDF PDF

Μικροί σε μέγεθος, αλλά με πολλά οφέλη για την υγεία, οι σπόροι είναι πλούσιοι σε πολλές και διαφορετικές θρεπτικές ουσίες.
Προσθέτοντας μια μικρή ποσότητα σπόρων στο χυμό ή τη σαλάτα, αυξάνεται η θρεπτικότητα του γεύματος και ενισχύεται η συνολική υγεία.
Δείτε παρακάτω πέντε από τους πιο ωφέλιμους για την υγεία σπόρους και τι προσφέρει αναλυτικά ο καθένας στον οργανισμό.
Πηγή: Medical Daily

Λιναρόσπορος: Είναι προτιμότερο να τον καταναλώνετε σε μορφή σκόνης (αλεσμένο) που είναι πιο φιλικός για το πεπτικό και έχει περισσότερα οφέλη. Είναι πλούσιος σε φυτικές ίνες, πρωτεΐνες και ωμέγα-3 λιπαρά οξέα. Είναι επίσης καλή πηγή λιγνάνων, φυτοοιστρογόνων που μειώνουν την ανάπτυξη των όγκων και πιθανώς τον κίνδυνο καρκίνου.

Σπόροι chia: Θεωρούνται πλήρης πηγή πρωτεϊνών, καθώς περιέχουν όλα τα απαραίτητα αμινοξέα. Είναι επίσης πολύ χορταστικοί και αυξάνουν το αίσθημα κορεσμού, καθώς απορροφούν 10 φορές το βάρος τους σε νερό. Προσθέστε τους σε χυμούς, φαγητά, και σαλάτες.

Σπόροι κολοκύθας: Αποτελούν καλή πηγή μαγνησίου, γι’ αυτό και θεωρούνται υπερτροφή για τους διαβητικούς. Είναι επίσης πλούσιοι σε αντιοξειδωτικά, ψευδάργυρο, ωμέγα-3 και ωμέγα-6 λιπαρά οξέα, γι’ αυτό ωφελούν την καρδιά και το συκώτι. Ωφελούν επίσης όσους υποφέρουν από αϋπνία, καθώς περιέχουν τρυπτοφάνη.

Σπόροι κάνναβης: Περιέχουν περισσότερες πρωτεΐνες από το λιναρόσπορο και τους σπόρους chia, και έχουν ελάχιστους υδατάνθρακες. Οι σπόροι κάνναβης περιέχουν γ-λινολενικό οξύ (GLA) που έχει συσχετιστεί με καλύτερη ορμονική υγεία. Σύμφωνα με κάποιες μελέτες, το GLA μειώνει τους πόνους στο στήθος και ανακουφίζει τα συμπτώματα του προεμμηνορροϊκού συνδρόμου.

Σουσάμι: Μελέτες έχουν δείξει ότι οι σπόροι σουσαμιού αυξάνουν τα επίπεδα αντιοξειδωτικών στο αίμα, συμπεριλαμβανομένης της βιταμίνης Ε. Είναι πλούσιοι σε σίδηρο, ψευδάργυρο, χαλκό και βιταμίνες, ενώ έρευνες έχουν συνδέσει την κατανάλωση σουσαμιού με μείωση της «κακής» LDL χοληστερόλης καθώς και της συστολικής ή «μεγάλης» αρτηριακής πίεσης.

onmed.gr



Το είδαμε: εδώ

Share
Loading