Παρασκευή 14 Δεκεμβρίου 2018

19 “φυσικά” παυσίπονα που έχεις ήδη στην κουζίνα σου!

Print Friendly and PDF Print Print Friendly and PDF PDF

Υπάρχουν πολλές τροφές που μπορούν να σε ανακουφίσουν από τον πόνο, χωρίς να πάρεις φάρμακα ή να κάνεις αγωγή. Αυτά είναι και τα λεγόμενα “φυσικά” παυσίπονα και -ναι- τα έχεις ήδη στην κουζίνα σου. Οπότε τι λες; Θα καταπολεμήσεις τους πόνους που νιώθεις με τον φυσικό τρόπο; Η Διαιτολόγος – Διατροφολόγος Ναταλία Βάου, μέλος της ομάδας Λόγω Διατροφής και συνεργάτιδα του Δημήτρη Γρηγοράκη, μας δίνει τη λίστα με τις τροφές. Πριν περάσουμε στο κυρίως θέμα θέλω να σου πω ότι οι συγκεκριμένες τροφές λειτουργούν σαν παυσίπονα αν τις καταναλώσεις ή τις χρησιμοποιήσεις με διαφορετικό τρόπο, οπότε αν πάσχεις από κάτι πιο σοβαρό ή χρόνια ασθένεια θα ήταν καλό να εμπιστευτείς τον γιατρό σου και τη θεραπεία που σου δίνει.
“Εάν παρατηρήσουμε τον πάγκο της κουζίνας μας λίγο πιο προσεκτικά θα ανακαλύψουμε μια λίστα από φυσικά παυσίπονα τα οποία χρησιμοποιούμε καθημερινά για να μαγειρέψουμε, που όμως κρύβουν και κάποιες θεραπευτικές και καταπραϋντικές ιδιότητες. Η λίστα αυτή, βασίζεται σε επιστημονική έρευνα και δίνει συγκεκριμένες πληροφορίες σχετικά με τις επιδράσεις του κάθε συστατικού. Μπορεί να είναι μια σχετικά μεγάλη σε έκταση λίστα, όμως αυτό είναι λογικό, καθώς είναι αδύνατο να ασχοληθούμε διεξοδικά με κάθε πάθηση και θεραπεία που αναφέρονται παρακάτω. Σημειώστε, ωστόσο, ότι ο πόνος ή άλλα συμπτώματα που παραμένουν μπορεί να είναι ένα σημάδι για κάτι πιο σοβαρό και μπορεί να απαιτεί ιατρική παρέμβαση”.

1.ΜΗΛΟΞΥΔΟ

Το μηλόξυδο μπορεί να ανακουφίσει σε περιπτώσεις αρθρίτιδας και μυϊκού πόνου και να βελτιώσει την κινητικότητα των αρθρώσεων. Μπορείτε να προσθέσετε 2 κουταλάκια του γλυκού σε ένα ποτήρι νερό πριν από κάθε γεύμα.
2.ΤΖΙΝΤΖΕΡ

Μπορεί να απαλύνει τους πόνους από δυσπεψία και καούρα. Οι ισχυρές αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες του τζίντζερ είναι επίσης ιδανικές για την αντιμετώπιση μυϊκού και αρθριτικού πόνου, καθώς και για πόνους περιόδου στις γυναίκες. Για καλύτερα αποτελέσματα, μπορείτε να προσθέσετε 1 ή 2 κουταλάκια του γλυκού τζίντζερ στα γεύματά σας καθημερινά.
3.ΣΚΟΡΔΟ

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το σκόρδο για να απαλύνετε πόνους στα αυτιά και χρησιμοποιείται και σε περίπτωση ωτίτιδας. Βάζοντας μόλις 2 σταγόνες ζεστό λάδι σκόρδου (βράζοντας μερικές σκελίδες φρέσκου σκόρδου σε ελαιόλαδο), δύο φορές την ημέρα, στο αυτί που σας πονάει θα μπορέσετε να το καθαρίσετε χωρίς να χρειάζεται να αγοράσετε κάποιο από τα συνταγογραφούμενα φάρμακα.
4.ΓΑΡΥΦΑΛΛΑ

Τα γαρύφαλλα περιέχουν αναλγητικές και αντιβακτηριδιακές ιδιότητες που βοηθούν στην ανακούφιση από τον πονόδοντο. Μασώντας 1-2 κομματάκια γαρύφαλλο για έως και 2 ώρες, θα σας βοηθήσει να καταπραΰνετε τον πονόδοντο. Αυτό γίνεται γιατί το γαρύφαλλο περιέχει ένα ισχυρό φυσικό αναισθητικό την ευγενόλη.
5.ΚΟΥΡΚΟΥΜΑΣ

Μελέτες έχουν δείξει ότι o κουρκουμάς είναι πιο αποτελεσματικός για την μείωση του πόνου από την ασπιρίνη και άλλα παρόμοια χημικά φάρμακα. Βοηθάει σημαντικά στην ανακούφιση του χρόνιου αρθριτικού πόνου και της ινομυαλγίας. Ψεκάστε το ¼ από το κουταλάκι του γλυκού καθημερινά σε οποιοδήποτε πιάτο, όπως το ρύζι, τα λαχανικά ή το κρέας.
6.ΜΕΝΤΑ

Το τσάι μέντας μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση του πονόλαιμου και να μειώσει τους πόνους στο στομάχι και τους κοιλιακούς πόνους που προκαλούνται από το άγχος. Η μενθόλη που περιέχει η μέντα αναστέλλει τα νεύρα που αντιδρούν σε επώδυνα ερεθίσματα.
7.ΛΕΥΚΟ ΞΥΔΙ

Μπορείτε να ρίξετε λίγο ξύδι σε περίπτωση τσιμπήματος από μέλισσα, σφίγγα ή τσούχτρα στην περιοχή, και θα σας εξουδετερώσει τον πόνο από το δηλητήριο.
8.ΛΙΝΑΡΟΣΠΟΡΟΣ

Πρόσφατες έρευνες έδειξαν ότι μόνο 3 κουταλιές μαγειρεμένου λιναρόσπορου αν προστεθούν στην καθημερινή διατροφή, μπορούν να διευκολύνουν τους πόνους στο στήθος, που σχετίζονται με την έναρξη του εμμηνορροϊκού κύκλου. Ο λιναρόσπορος διαθέτει μερικές φυσικές ενώσεις που εμποδίζουν τα οιστρογόνα, τα οποία μπορούν να προκαλέσουν πόνο στο στήθος. Μπορείτε, λοιπόν, να απλώσετε λάδι λιναρόσπορου στην περιοχή του στήθους καθώς θα σας βοηθήσει σημαντικά στην καταπολέμηση του πόνου.
9. ΧΥΜΟΣ CRANBERRY

Ο χυμός των βακκίνιων μειώνει τον κίνδυνο για λοίμωξη της ουροδόχου κύστης. Ο χυμός απομακρύνει τα βακτηρίδια από την ουροδόχο κύστη εμποδίζοντας την προσκόλληση τους στο τοίχωμα της ουροδόχου κύστης. Πίνοντας τουλάχιστον 2 ποτήρια χυμού ανά ημέρα, από τη στιγμή που παρατηρήσατε τα σημάδια της μόλυνσης της ουροδόχου κύστης, θα σας βοηθήσει σημαντικά!
10.ΧΥΜΟΣ ΝΤΟΜΑΤΑΣ

Ο χυμός ντομάτας μπορεί να σας βοηθήσει σε περίπτωση κράμπας στα πόδια. Οι κράμπες των κάτω άκρων προκαλούνται συνήθως από έλλειψη καλίου λόγω της έντονης εφίδρωσης κατά τη διάρκεια της άσκησης ή όταν ξεπλένονται με διουρητικά. Ο χυμός ντομάτας είναι πλούσιος σε κάλιο, και έτσι μπορεί να μειώσει σημαντικά τον κίνδυνο εμφάνισης κράμπας στα κάτω άκρα. Με 2 ποτήρια χυμό ντομάτας καθημερινά μπορείτε να προλάβετε σημαντικά τις κράμπες.
11.ΜΕΛΙ

Το ακατέργαστο μέλι είναι θαυματουργό για πόνους στο λαιμό και στο στόμα. Τα φυσικά ένζυμα που περιέχει το μέλι, εξουδετερώνουν την φλεγμονή και βοηθούν στην καταστροφή των ιών και στην επιτάχυνση της θεραπευτικής διαδικασίας. Η ανάμειξη μελιού και κανέλας προωθείται επίσης από την ιατρική της Αγιουρβέδα και από την εναλλακτική ιατρική. Αυτό το μείγμα, σε μορφή πάστας, μπορεί να εφαρμοστεί στην πάσχουσα περιοχή με μασαζ στο δέρμα. Έχει επίσης αποδειχθεί ότι, εάν πίνετε ένα ζεστό φλιτζάνι νερό με μέλι και κανέλα σε τακτική βάση, μπορεί να σας ανακουφίσει από τα συμπτώματα της αρθρίτιδας.
12.ΚΑΦΕΣ

Ο καφές, με την καφεΐνη που περιέχει, βοηθά στην ταχύτερη ανακούφιση από πόνους ημικρανίας. Η καφεΐνη είναι ένα σπαθί με δύο άκρες. Όταν πίνετε πολύ καφέ μπορεί να σας προκαλέσει ημικρανία, αλλά σε μικρές δόσεις ο καφές μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του πόνου. Οι ειδικοί λένε ότι η καφεΐνη, σαν ουσία, διεγείρει το στομάχι για να απορροφήσει τα παυσίπονα πιο γρήγορα και αποτελεσματικά.
13.ΤΣΑΙ

Η ταννίνη, που περιέχει το τσάι βοηθά να σταματήσουν οι συστολές που λαμβάνουν τόπο στο έντερο και συμβαίνουν κατά τη διάρκεια μιας διάρροιας ή κολίτιδας. Για να ανακουφίσετε τον πόνο όταν υποφέρετε από τις δυσάρεστες επιδράσεις της διάρροιας πίνετε όσο το δυνατόν περισσότερο τσάι μπορείτε να καταναλώσετε.
14.ΜΟΥΣΤΑΡΔΑ

Για πόνους και σφιξίματα στο στήθος που μπορεί να προκύψουν από ένα κρυολόγημα, μπορείτε να αλείψετε μια γενναιόδωρη ποσότητα μουστάρδας στο στήθος σας. Τοποθετήστε ένα ζεστό ύφασμα πάνω του για να δημιουργήσετε ένα είδος πάστας προκειμένου να ανακουφίσετε τον πόνο και τη συμφόρηση. Τα ενεργά συστατικά της μουστάρδας παρέχουν εκπληκτική ανακούφιση από τον πόνο και διαθέτουν αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.
15.ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΣΟΔΑ

Η μαγειρική σόδα είναι εξαιρετική σε περίπτωση εγκαύματος. Φτιάξτε μία πάστα και εφαρμόστε στην περιοχή του εγκαύματος και καλύψτε με μια υγρή γάζα για λίγα λεπτά. Η αλκαλική φύση της μαγειρικής σόδα θα εξουδετερώσει το οξύ στο τραύμα, αποτρέποντας τη μόλυνση και μειώνοντας τον πόνο.
16.ΓΙΑΟΥΡΤΙ

Το γιαούρτι είναι ένα εξαιρετικό παυσίπονο όταν εφαρμόζεται στην περιοχή του ορθού, καθώς καταπραΰνει τον πόνο των αιμορροΐδων. Οι ζωντανές καλλιέργειες που περιέχονται στο γιαούρτι, σκοτώνουν επίσης τα βακτήρια που προκαλούν φαγούρα στο ορθό.
17.ΑΛΑΤΙ

Το αλάτι βοηθάει πολύ στην ανακούφιση από τον πονόλαιμο. Κάντε γαργάρες με αλατισμένο νερό και θα σας καταπραΰνει τον πονόλαιμο. Το αλάτι είναι ένα φυσικό απολυμαντικό που θα βοηθήσει επίσης να θεραπεύσετε τα κοψίματα και τις γρατζουνιές.
18.ΧΥΜΟΣ ΛΕΜΟΝΙ

Μπορεί να βοηθήσει και αυτό στον πονόλαιμο όπως και το αλάτι.
19.ΠΙΠΕΡΙ CAYENNE

Ο ρόλος του πιπεριού καγιέν είναι να βοηθήσει στην ανακούφιση του πόνου σε περίπτωση πονόλαιμου. Η κύρια δραστική ουσία που βρίσκεται στο καγιέν είναι μια ουσία γνωστή ως καψαϊκίνη. Η καψαϊκίνη έχει δείξει ότι έχει ιδιότητες ανακούφισης από τον πόνο, παρεμποδίζοντας τη μετάδοση ενός νευροδιαβιβαστή υπεύθυνου για τη μετάδοση σημάτων πόνου στον εγκέφαλό σας. Εάν μπορείτε να αντέξετε τη γεύση, προσθέστε 1 με 3 κουταλάκια του γλυκού πιπέρι καγιέν σε ένα ποτήρι νερό (8 ουγκιές) και θα παρατηρήσετε άμεση ανακούφιση από τυχόν ημικρανίες.
Tlife.gr


Το είδαμε: εδώ

Share
Loading