Κυριακή 18 Φεβρουαρίου 2018

Γνωρίστε τη θρεπτική αξία του αρακά

Print Friendly and PDF Print Print Friendly and PDF PDF

Ο αρακάς αποτελεί ένα λαχανικό που καταναλώνεται συχνά στην ελληνική κουζίνα, είτε ως λαδερό φαγητό ή σαν συνοδευτικό σε διάφορα πιάτα.
Αν και πολλοί τον θεωρούν όσπριο, στην πραγματικότητα ο αρακάς ανήκει στην κατηγορία των αμυλούχων λαχανικών, αφού έχει υψηλότερη περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες, συγκριτικά με τα υπόλοιπα λαχανικά.
Ανεξάρτητα όμως από την ομάδα τροφίμων στην οποία τον κατατάσσουμε, ο αρακάς παραμένει ένα ιδιαίτερα θρεπτικό λαχανικό, που προσφέρει πλήθος πολύτιμων θρεπτικών συστατικών. Αρχικά, πρόκειται για μια πλούσια πηγή φυτικών ινών, καθώς αρκεί ένα φλιτζάνι βρασμένου αρακά για να καλυφθεί το 1/3 των ημερήσιων αναγκών ενός ενήλικα. Από την άλλη, ο αρακάς περιέχει πρωτεΐνες φυτικής προέλευσης, ενώ όταν συνδυάζεται με άλλες πηγές φυτικών πρωτεϊνών, όπως το ρύζι, το ψωμί ή άλλα προϊόντα δημητριακών, προσφέρει πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας.
Αναφορικά με την περιεκτικότητά του σε μικροθρεπτικά συστατικά, είναι πολύ καλή πηγή φυλλικού οξέος, βιταμίνης Κ και βιταμίνης Α και παρέχει σημαντικά ποσά βιταμίνης C, βιταμινών του συμπλέγματος Β, μαγνησίου, φωσφόρου, ψευδαργύρου και καλίου. Τέλος, περιέχει πολύτιμα φυτοχημικά συστατικά, όπως οι πολυφαινόλες, που ασκούν ισχυρή αντιοξειδωτική δράση, προστατεύοντας τον οργανισμό από τις αρνητικές επιπτώσεις του οξειδωτικού στρες.
Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr



Το είδαμε: εδώ

Share
Loading