Πέμπτη 18 Ιανουαρίου 2018

Οι πιο κοινές ταξιδιωτικές απάτες που πρέπει να ξέρουμε

Print Friendly and PDF Print Print Friendly and PDF PDF

Αν ταξιδεύετε συχνά και η ασφάλεια είναι κύριο μέλημά σας, τότε έχετε υπ’ όψιν σας πάντα τις παρακάτω πιο συνηθισμένες ταξιδιωτικές απάτες που μπορεί να συμβούν, σύμφωνα με το skyscanner.net, ώστε να είστε προετοιμασμένοι και να τις προλάβετε, χωρίς… παρατράγουδα.
Ψεύτικα εισιτήρια
Μια κλασική απάτη είναι η πώληση εισιτηρίων μεταφορών με το τρένο, το λεωφορείο ή και για κάποιο θέαμα ή αξιοθέατο από πλανόδιους οι οποίοι ισχυρίζονται ότι τα πωλούν φθηνότερα, αλλά τα εισιτήρια ή είναι ψεύτικα ή δεν έχουν την αξία που σας υπόσχονται. Μπορεί, για παράδειγμα, να σας πουλήσουν εισιτήρια για μια θεατρική παράσταση στο Λονδίνο φθηνότερα, αλλά οι θέσεις σας να είναι ακριβώς έξω από την… τουαλέτα, ή να σας πουλήσουν εισιτήρια τρένου ή εισόδου στο Βασιλικό Παλάτι της Μπανγκόκ λέγοντάς σας ότι είναι εισιτήρια για ώρες που είναι κλειστό το παλάτι στο κοινό, τα οποία δεν ισχύουν. Προτιμήστε να κλείνετε πάντα τα εισιτήριά σας online από τον επίσημο φορέα και μην φοβάστε να ζητάτε πιστοποίηση για εισιτήρια που αγοράζετε την τελευταία στιγμή. 

Ταξί που κάνουν τεράστιες διαδρομές
Τα ταξί είναι ένα μέσο διευκόλυνσης για τον τουρίστα, αλλά πολλές φορές βρισκόμαστε στο έλεος των οδηγών, οι οποίοι μπορεί να κάνουν τη διαδρομή δέκα λεπτών σε μισή και παραπάνω ώρα, χρεώνοντας φυσικά αναλόγως -αν έχετε πάρει ταξί από το κέντρο της Κωνσταντινούπολης στο Sultanahmet, σίγουρα θα ξέρετε τι εννοούμε. Αν υποπτευθείτε ότι έχετε πέσει θύμα εξαπάτησης, βρείτε τη διαδρομή σας στο Google Maps (εφόσον βρείτε τη διαδρομή σας, μπορείτε στη συνέχεια να κλείσετε τα δεδομένα) και δείξτε στον οδηγό ότι ξέρετε ποια διαδρομή πρέπει να ακολουθήσει. Αν σας εξαπατήσει ταξί που έχετε πάρει μέσω εφαρμογής, αφήστε τα παράπονά σας για τον συγκεκριμένο οδηγό και ζητήστε πάντα να είναι ανοιχτό το ταξίμετρο, εκτός αν γνωρίζετε το ποσό και συμφωνήσετε μαζί του από πριν για το κόστος της διαδρομής.
Αυτοκίνητο με ζημιές που δεν έχουν προκληθεί από εσάς
Άλλο ένα συνηθισμένο φαινόμενο είναι κατά την επιστροφή του ενοικιαζόμενου αυτοκινήτου, να αποκαλύπτονται ζημιές που δεν έχουν συμβεί κατά τη δική σας χρήση. Αυτό, μάλιστα, το ανακαλύπτουν οι περισσότεροι όταν κοιτούν τον λογαριασμό της πιστωτικής τους και βλέπουν να τους λείπουν μερικές εκατοντάδες ευρώ. Ο μόνος τρόπος να προστατευτείτε είναι να εξετάζετε με κάποιον εκπρόσωπο του καταστήματος το αυτοκίνητο που πρόκειται να νοικιάσετε προσεκτικά, καταγράφοντας τις ήδη υπάρχουσες ζημιές, προς αποφυγή παρεξηγήσεων. Τσεκάρετε κάθε πιθανό σημείο και αν χρειαστεί βγάλτε φωτογραφίες. Κατά την επιστροφή του οχήματος, βεβαιωθείτε ότι ο εκπρόσωπος της εταιρίας υπογράφει ότι δεν υπάρχουν ζημιές και χρέη που πρόκειται να επιβληθούν στην πιστωτική σας.

Μεγάλες χρεώσεις συναλλάγματος
Σύμφωνα με έρευνα, περίπου ένας στους έξι ταξιδιώτες έχει πέσει θύμα κακών τιμών συναλλάγματος στη γραφειοκρατία του αεροδρομίου, ενώ περίπου 3,65 εκατομμύρια άνθρωποι χρεώνονται αρκετά σε χρεώσεις συναλλαγών όταν πληρώνουν με χρεωστικές ή πιστωτικές κάρτες. Το καλύτερο που έχετε να κάνετε όταν ταξιδεύετε σε χώρα με διαφορετικό νόμισμα είναι να κανονίσετε από πριν το συνάλλαγμά σας, για να μην αναγκάζεστε να υποκύπτετε σε λύσεις της τελευταίας στιγμής.
Πλαστά χρήματα
Τα πλαστά χρήματα είναι φαινόμενο σε διάφορα μέρη, με χώρες της κεντρικής και νότιας Αμερικής να το παρουσιάζουν αρκετά συχνά, ίσως λόγω του ξεπλύματος χρημάτων που κάνουν πολλά καρτέλ ναρκωτικών. Συχνά, μάλιστα, οι καταστηματάρχες αρνούνται χαρτονομίσματα μεγάλης αξίας γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο, την ίδια στιγμή, όμως, πολλοί προσπαθούν να ξεφορτωθούν πλαστά χαρτονομίσματα που έχουν πέσει στα χέρια τους και η πιο εύκολη λεία είναι οι τουρίστες. Τσεκάρετε πάντα τα χαρτονομίσματα που σας δίνουν με την ειδική συσκευή του καταστήματος ή αν ταξιδεύετε συχνά, αγοράστε τη δική σας ταξιδιωτική συσκευή τσέπης με UV ακτίνες για να είστε σίγουροι κάθε στιγμή.

Κλοπή μετά… αντιπερισπασμού
Ειδικά σε πολυπληθείς πόλεις και δημοφιλή τουριστικά σημεία είναι πολύ πιθανό να σας προσεγγίσουν άγνωστοι, ζητώντας σας να βγάλετε μια φωτογραφία ή να τους εξηγήσετε κάτι. Αν και αυτό μπορεί να συμβεί χωρίς απώτερο σκοπό, θα πρέπει να είστε προσεκτικοί, καθώς πολλά τέτοια περιστατικά γίνονται συχνά για αντιπερισπασμό, ούτως ώστε τη στιγμή που εσείς βοηθάτε κάποιον, ο συνεργάτης του να σας… απαλλάξει από το πορτοφόλι ή το κινητό σας. Αυτό συμβαίνει συνήθως σε μέρη με συνωστισμό, όπως σε σταθμούς τρένου, bar, αεροδρόμια, ειδικά στις αφίξεις όπου οι ταξιδιώτες είναι απασχολημένοι με τις βαλίτσες τους και προσπαθούν να οργανωθούν. Συνηθισμένο φαινόμενο κλοπής, είναι επίσης και η φωτογραφική κάμερα, όταν ζητάτε από έναν άγνωστο να σας βγάλει φωτογραφία κι αυτός καταλήγει να τρέχει μακριά με τη μηχανή σας –ίσως από τις ελάχιστες περιπτώσεις που τα selfie stick αποδεικνύονται χρήσιμα.
Ψεύτικα ξενοδοχεία
Έχει συμβεί σε αρκετούς ταξιδιώτες να έχουν πληρώσει για πεντάστερη βίλα στην πιο όμορφη παραλία της Αλγκάβρε και φτάνοντας να αντικρίζουν ένα παλιό κτίριο δίπλα σε χωματερή. Αν έχει συμβεί και σ’ εσάς, δεν είστε μόνοι. Υπάρχουν πολλοί επιτήδειοι εκεί έξω που μέσω ταξιδιωτικών site καταφέρνουν να παραπλανήσουν τον κόσμο ώστε να κλείσουν πολυτελή δωμάτια σε μέρη που δεν… υπάρχουν κι αυτό, μάλιστα, είναι κάτι που η ταξιδιωτική ασφάλεια δεν καλύπτει. Προτιμήστε, λοιπόν, πάντα να κλείνετε τις διακοπές σας από γνωστά ταξιδιωτικά site και αποφύγετε τις προσφορές που μοιάζουν πολύ καλές για να είναι αληθινές. Προσέξτε, επίσης, να μην στέλνετε μεταφορά χρημάτων απευθείας στον ιδιοκτήτη μιας επιχείρησης, αλλά στην ίδια την επιχείρηση.  

clickatlife.gr 


Το είδαμε: εδώ

Share
Loading