Σάββατο 16 Σεπτεμβρίου 2017

Η στέρηση της θάλασσα από χιλιάδες Αθηναίους ενέχει σοβαρούς κίνδυνους ψυχικής και σωματικής υγείας

Print Friendly and PDF Print Print Friendly and PDF PDF

του Αλέξανδρου Γιατζίδη, διευθυντή σύνταξης, medlabnews.gr / iatrikanea

Η καταστροφή της ακτογραμμής του Σαρωνικού είναι ανυπολόγιστη. Και όπως γράψαμε πρόσφατα (εδώ), οι ειδικοί λένε ότι μπορεί να περάσουν 5 με 10 χρόνια για να φτάσει στην πρότερη κατάσταση η θάλασσα. Το κακό είναι ότι το πετρέλαιο ταξιδεύει με τα ρεύματα και απλώνεται σιγά σιγά σε όλο και μεγαλύτερο μήκος παραλίας.

Η ζημιά είναι τεράστια και δυστυχώς δεν είναι μόνο οικονομική. Οικονομική είναι φυσικά για όλους αυτούς που όλα αυτά τα χρόνια που ο Σαρωνικός είχε καθαρίσει και μπορούσαν να αναπτύξουν διάφορες δραστηριότητες εκμεταλλευόμενοι την θάλασσα. Από την αλιεία μέχρι τις ξαπλώστρες και τα παιχνίδια στην θάλασσα, αλλά και τα ωραία μαγαζιά που καταφεύγει κανείς για φαγητό ή έναν καφέ δίπλα στην θάλασσα.

Είναι λογικό αυτές τις πρώτες μέρες της καταστροφής να προβάλλεται αυτή η διάσταση του πράγματος, που δεν είναι μικρή και διόλου ευκαταφρόνητη.
Όμως η μεγαλύτερη και σοβαρότερη διάσταση είναι αυτή της υγείας.

Η οικονομική κρίση που εξαπλώθηκε σε όλη την χώρα βρήκε ευτυχώς τις παραλίες μας σε καλή κατάσταση. Έτσι το πρώτο εξαγώγιμο προϊόν μας που είναι ο Τουρισμός πήγε ευτυχώς καλά. Όμως η κρίση συνοδεύτηκε με σοβαρή κατάθλιψη, αυξήθηκαν οι αυτοκτονίες, το στρες, τα καρδιαγγειακά προβλήματα, η ψωρίαση, τα αυτοάνοσα, η τριχόπτωση και άλλα. Όμως ευτυχώς που η χώρα μας έχει δύο πολύ δυνατά φάρμακα. Τον ήλιο και την θάλασσα.

Από τότε που καθαρίστηκαν τα νερά της Αττικής, οι παραλίες ξαναγέμισαν με κόσμο. Με κόσμο που θέλει καλοκαίρι και χειμώνα να απολαμβάνει την θάλασσα, τον ήλιο και τον καθαρό αέρα. Και πραγματικά οι παραλίες της Αττικής βοήθησαν πάρα πολύ κόσμο να διατηρήσουν την ισορροπία τους παρά τις καθημερινές αντιξοότητες που ζουν με τα τεράστια οικονομικά προβλήματα. Βοήθησαν να απολαύσουν τα μπάνια τους οι εκατομμύρια άνεργοι που έχουν δημιουργηθεί στην χώρα μας και τους ανθρώπους που έχουν χάσει τα πάντα. Βοήθησαν νεόπτωχοι να βρουν καταφύγιο στην θάλασσα και να αντλήσουν κουράγιο για να αντιμετωπίσουν τα χειρότερα. Οι κοντινές, στην Αθήνα καθαρές παραλίες, βοήθησαν να πάει κόσμος που δεν είχε την οικονομική άνεση να πάρει ένα πλοίο να πάει διακοπές ή δεν είχε τη δυνατότητα να κάνει μερικές μέρες διακοπές το καλοκαίρι, να πάει και να κολυμπήσει "δίπλα" στο σπίτι του. Πληρώνοντας μόνο ένα απλό εισιτήριο τραμ ή λεωφορείου και παίρνοντας και τον καφέ ακόμα από το σπίτι, πολλοί άνθρωποι καλοκαίρι και χειμώνα (χειμερινοί κολυμβητές) βρήκαν μια λύση για τα μπάνια τους και φυσικά για την υγεία τους.

Και αυτό γιατί είναι γνωστό ότι η θάλασσα είναι υγεία. Βοηθά στο ανοσοποιητικό σύστημα, στην καρδιά, στο κυκλοφορικό σύστημα, στην ψυχική υγεία και σωματική υγεία

Το δε κολύμπι όπως έχουμε γράψει παλαιότερα βοηθάει, στην υγεία και κυρίως στην καρδιά αλλά ακόμα και για την ψυχική υγεία. 




  • Η κολύμβηση γυμνάζει όλο το σώμα, την καρδιά, τους πνεύμονες και τους μυς με την ελάχιστη καταπόνηση των συνδέσμων και των αρθρώσεων. Ενδείκνυται για αύξηση της φυσικής σας κατάστασης.

    Η θάλασσα και ο ήλιος, μας έσωσε από τα πολλά προβλήματα υγείας και κυρίως ψυχικής υγείας που συνόδευσαν την οικονομική κρίση σε άλλες χώρες. 

    Και αυτήν την θάλασσα ενώ έπρεπε να την προστατεύουμε με κάθε τρόπο, ήρθε ένα απλό ατύχημα να μας την στερήσει. 

    Και που θα καταφύγει όλος αυτός ο κόσμος που έβρισκε "θεραπεία" από αυτήν; Πώς θα μπορέσουν από το απλό μπάνιο μέχρι και την απόλαυση του καθαρού αέρα να τα βρουν αυτοί οι άνθρωποι και πώς θα μπορέσουν χάνοντας τα, να τα αντικαταστήσουν;

    Είναι πολύ σοβαρό αυτό το θέμα και θα περιμένει η πολιτεία, το Υπουργείο Υγείας, να βρει λύση στο θέμα άμεσα γιατί διαφορετικά θα έχει σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία όλου αυτού του κόσμου.

    Μια θάλασσα μας έμενε, μας την πήραν και αυτήν......

    Read more: http://medlabgr.blogspot.com/2017/09/Biological-Effects-of-Oil-Releases.html#ixzz4sron65Ht


Το είδαμε: εδώ

Share
Loading