Παρασκευή 2 Ιουνίου 2017

Γκίλμπερτ Μπέικερ: 3 πράγματα που δεν γνωρίζετε για την rainbow σημαία

Print Friendly and PDF Print Print Friendly and PDF PDF

Τον Γκίλμπερτ Μπέικερ, τον Αμερικανό καλλιτέχνη που δημιούργησε τη σημαία με τα χρώματα του ουράνιου τόξου, το σύμβολο της διαφορετικότητας και των αγώνων της γκέι κοινότητας τιμάει σήμερα η Google. Όσα πρέπει να γνωρίζετε.

Ο Γκίλμπερτ Μπέικρ σχεδίασε τη σημαία το 1978 ως σύμβολο της διαφορετικότητας και των ομοφυλόφιλων χρησιμοποιώντας αρχικά οκτώ χρώματα. Σήμερα η σημαία αποτελείται από 6 διαφορετικά χρώματα σε ισάριθμες λωρίδες: κόκκινο, πορτοκαλί, κίτρινο, πράσινο, μπλε και μοβ.
Η πιο κοινή της χρήση είναι να υψώνεται με την κόκκινη λωρίδα στην κορυφή, όπως είναι στα χρώματα του ουρανίου τόξου της φύσης. Ο Γκίλμπερτ Μπέικερ γεννήθηκε στις 2 Ιουνίου το έτος 1951 στο Κάνσας των ΗΠΑ, και πέθανε στις 31 Μαρτίου του 2017, στη Νέα Υόρκη.
Σχετιμά με τη Rainbow σημαία: Σχεδιάστηκε στις ΗΠΑ το έτος 1976 από τον Γκίλμπερτ Μπέικερ. Ο Γκίλμπερτ Μπέικερ έφτιαξε τη σημαία όταν ο Χάρβει Μιλκ τον προκάλεσε να φτιάξει ένα σύμβολο υπερηφάνειας για τη LGBT κοινότητα.

Η σημαία εμφανίστηκε για πρώτη φορά στο Σαν Φρανσίσκο στις 25 Ιουνίου του 1978, στα πλαίσια του Gay Freedom Day Parade. Από την πρώτη κιόλας μέρα που εμφανίστηκε η σημαία ουράνιο τόξο, έγινε ένα παγκόσμιο σύμβολο για την αποδοχή, την ειρήνη και την αγάπη.
Λίγα χρόνια αργότερα η σημαία άλλαξε και παρέμειναν έξι από τα οκτώ χρώματα Το ροζ ύφασμα ήταν πάρα πολύ ακριβό, και το τιρκουάζ με το μπλε indigo συνδυάστηκαν σε ένα χρώμα, μπλε ρουά.  Ο Γκίλμπερτ Μπέικερ αρνήθηκε να υποβάλει αίτηση για να κάνει εμπορικό σήμα τη δημιουργία του.
Τα 8 χρώματα που επέλεξε ο Γκίλμπερτ Μπέικερ αφορούν τη διαφορετική πτυχή της ανθρωπότητας: Ροζ για την σεξουαλικότητα, κόκκινο για τη ζωή, πορτοκαλί για τη θεραπεία, κίτρινο για το φως του ήλιου, πράσινο για τη φύση, τιρκουάζ για την τέχνη, indigo για την αρμονία και βιολετί για το ανθρώπινο πνεύμα.
«Ήταν το δώρο του στον κόσμο», είπε στους New York Times ο Κλιβ Τζόουνς, στενός του φίλος και ακτιβιστής «Μου είχε πει πω όταν η σημαία του κυμάτισε για πρώτη φορά, κατάλαβε αμέσως πως αυτό θα ήταν το έργο της ζωής του», πρόσθεσε.


Το 2003 και με αφορμή την 25η επέτειο από την δημιουργία της σημαίας, ο Μπέικερ δημιούργησε μια σημαία που εκτεινόταν από το κόλπο του Μεξικού ως τις ακτές του Ατλαντικού στο Key West, ενώ αφού ολοκληρώθηκε η εκδήλωσε μοίρασε κομμάτια της τεράστιας σημαίας σε 100 πόλεις ανά τον κόσμο. Ο Αμερικανός καλλιτέχνης Γκίλμπερτ Μπέικερ πέθανε από υπέρταση και αρτηριοσκλήρωση στις 31 Μαρτίου του 2017, σε ηλικία 65 ετών.

newsit.gr


Το είδαμε: εδώ

Share
Loading