Τρίτη, 30 Μαΐου 2017

Τρεις μύθοι για την σοκολάτα που δεν ισχύουν

Print Friendly and PDF Print Print Friendly and PDF PDF

Η σοκολάτα έχει αποτελέσει αντικείμενο δεκάδων ερευνών κατά καιρούς και τα αποτελέσματα συχνά διχάζουν. Η σοκολάτα αποτελεί ένα γλυκό κομμάτι της καθημερινότητάς μας και ορισμένα είδη της έχουν σημαντικά οφέλη για την υγεία όταν καταναλώνονται με μέτρο.
Ωστόσο υπάρχουν διάφοροι μύθοι σχετικά με τα οφέλη της ή τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει αυτή.
Ξεκινώντας από το συσχετισμό της κατανάλωσης σοκολάτας με την εμφάνιση ακμής, η αλήθεια είναι ότι δεν υπάρχουν επιστημονικές μελέτες που να αποδεικνύουν αυτόν τον ισχυρισμό. Η εμφάνιση ακμής σχετίζεται με ορμονικές διαταραχές.
Όσον αφορά τις ημικρανίες, υποστηρίζεται ότι η σοκολάτα τις προκαλεί λόγω της τυραμίνης που περιέχει. Ωστόσο, η αλήθεια είναι ότι μία ολόκληρη σοκολάτα (100 γρ.) περιέχει 0,75 μg/g τυραμίνη, ποσότητα ιδιαίτερα μικρή για να προκαλέσει κάτι τέτοιο.
Ένας ακόμα μύθος είναι ότι η σοκολάτα προκαλεί τερηδόνα. Σε αντίθεση με αυτόν τον ισχυρισμό, η σοκολάτα, κυρίως η μαύρη, περιέχει μεγάλη ποσότητα θεοβρωμίνης, η οποία αναστέλλει στη στοματική κοιλότητα τη δράση παθογόνων οργανισμών που προκαλούν τερηδόνα. Είναι σημαντικό βέβαια να μην παραμελείτε το συστηματικό βούρτσισμα των δοντιών, διότι στην πραγματικότητα η αμέλεια είναι αυτή που προκαλεί τερηδόνα.


Το είδαμε: εδώ

Share
Loading