Δευτέρα 3 Απριλίου 2017

Πόσο υγιεινό είναι το πρωινό σας;

Print Friendly and PDF Print Print Friendly and PDF PDF

Σχεδόν κάθε δίαιτα και κάθε διαιτολόγος αναφέρουν ότι το πρωινό είναι το πιο σημαντικό γεύμα της ημέρας. Ότι μας δίνει ενέργεια καθημερινά και ότι βελτιώνει τις επιδόσεις μικρών και μεγάλων. Όχι όμως και για τον Τέρενς Κέλι, ο οποίος έγραψε πρόσφατα ένα βιβίο με τίτλο “Πρωινό: Το πιο επικίνδυνο γεύμα της ημέρας”, στο οποίο ισχυρίζεται ότι παραλείποντας το πρωινό, κατάφερε να αντιστρέψει τον διαβήτη τύπου 2 από τον οποίο έπασχε.

Σκεφθείτε τον μπουφέ ενός ξενοδοχείου. Με δεδομένο ότι πολλά από τα είδη που προορίζονται για πρωινό περιέχουν ικανές ποσότητες ζάχαρης, δεν είναι έκπληξη γιατί η παράλειψη του πρωινού βοήθησε τον συγκεκριμένο άνθρωπο.
“Στην αρχή έτρωγα πάντοτε πρωινό, βασίζοντας μάλιστα το γεύμα μου σε αμυλούχες τροφές, όμως τα επίπεδα του σακχάρου μου ανέβηκαν επικίνδυνα, τόσο που εξασφάλιζα τον θάνατό μου από έμφραγμα ή εγκεφαλικό”.
Ωστόσο, ο συγκεκριμένος ισχυρισμός έρχεται σε πλήρη αντίθεση με δεκάδες μελέτες που υποστηρίζουν ότι η κατανάλωση πρωινού είναι το σημαντικότερο γεύμα της ημέρας και η κορωνίδα μιας υγιεινής διατροφής.
“Το πρωινό είναι όσο σημαντικό είναι το γεύμα και το δείπνο”, σημειώνουν οι διαιτολόγοι "καθώς οι έρευνες δείχνουν πως εκείνοι που καταναλώνουν πρωινό χάνουν πολύ πιο εύκολα βάρος και διατηρούν αυτήν την απώλεια, ενώ έχουν χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης συγκεκριμένων νοσημάτων, όπως ο διαβήτης και η καρδιαγγειακή νόσος”. Επίσης, όσοι καταναλώνουν πρωινό ελέγχουν καλύτερα την όρεξή τους στη διάρκεια της ημέρας.

Οι ειδικοί θεωρούν ότι το να δαιμονοποιούμε συγκεκριμένες τροφές και να τος χαρακτηρίζουμε κακές δεν είναι σε καμία περίπτωση εποικοδομητικό. Μας γεμίζει απλώς αρνητικά συναισθήματα και τύψεις απέναντι στην τροφή.
Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι είναι καλό να καταναλώνουμε λιπαρές τροφές και τρόφιμα γεμάτα ζάχαρη για πρωινό.

Ιδανική πρωινό δεν υπάρχει- είναι σημαντικό ωστόσο να καταναλώνει κανείς στη διάρκειά του τρόφιμα από όλες τις ομάδες: πρωτεΐνη από αυγά ή από γιαούρτι, καλά λιπαρά από ένα αβοκάντο και δημητριακά ολικής άλεσης, όπως βρώμη.
 stogiatro.gr


Το είδαμε: εδώ

Share
Loading