Τρίτη, 11 Απριλίου 2017

Φορολογικές δηλώσεις: Έξτρα χαράτσια και φορο-παγίδες!

Print Friendly and PDF Print Print Friendly and PDF PDF

Αντιμέτωποι με φοροπαγίδες και έξτρα «χαράτσια» θα έρθουν εκατοντάδες χιλιάδες φορολογούμενοι, κατά την συμπλήρωση των φετινών φορολογικών τους δηλώσεων, εξαιτίας των ριζικών αλλαγών που σημειώθηκαν στον τρόπο υπολογισμού της Ειδικής Εισφοράς Αλληλεγγύης. Αυτοί που είναι ιδιαιτέρως «εκτεθειμένοι» στην παγίδα της υπερφορολόγησης, είναι οι φορολογούμενοι που κατά την διάρκεια του περασμένου έτους, έσπευσαν να αποπληρώσουν δόσεις από δάνεια (καταναλωτικά-στεγαστικά) και πιστωτικές κάρτες. Οι εν λόγω φορολογούμενοι, θα κληθούν να πληρώσουν Ειδική Εισφορά Αλληλεγγύης που θα «υπολογίζεται» από τα «διογκωμένα» τεκμαρτά τους εισοδήματα και όχι μόνο από τα πιο χαμηλά και κυρίως… πραγματικά εισοδήματα που έχουν δηλώσει.
Τι αλλάζει στον υπολογισμό της Ειδικής Εισφοράς Αλληλεγγύης 
Τι είναι αυτό που διαφοροποιεί επί τα χείρω την κατάσταση, για εκατοντάδες χιλιάδες φορολογούμενους και τους φέρνει μπροστά στο φάσμα επιπρόσθετων χαρατσιών; Όπως προαναφέρθηκε, κύρια αιτία είναι οι αλλαγές στον τρόπο υπολογισμού της Ειδικής Εισφοράς Αλληλεγγύης. Ειδικότερα, σύμφωνα πλέον με το νέο «καθεστώς», που ισχύει για τα εισοδήματα του 2016, η επιβολή της Ειδικής Εισφοράς Αλληλεγγύης προσδιορίζεται όχι μόνο με βάση τα τεκμήρια διαβίωσης όπως γίνονταν πέρυσι αλλά και με βάση τα τεκμήρια απόκτησης περιουσιακών στοιχείων.
Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι στις φετινές φορολογικές δηλώσεις, η βάση υπολογισμού της Ειδικής Εισφοράς Αλληλεγγύης, θα προκύπτει από τη σύγκριση του συνολικού ετήσιου ατομικού εισοδήματος, με το αυξημένο φετινό ποσό τεκμαρτού εισοδήματος, το οποίο και προέρχεται από την «μίξη» του αθροίσματος των τεκμηρίων διαβίωσης και των τεκμηρίων απόκτησης περιουσιακών στοιχείων.
Πλέον στα τεκμήρια απόκτησης περιουσιακών στοιχείων, βάση του άρθρου 32, περιλαμβάνονται και τα ποσά που κατέβαλε κάθε φορολογούμενος το προηγούμενο έτος, για την πληρωμή δανείων και πιστωτικών καρτών. Αυτό συμβαίνει για πρώτη φορά και «προκαλεί» αλυσιδωτή αντίδραση στον υπολογισμό της Ειδικής Εισφοράς Αλληλεγγύης, που θα γίνει-στις άνωθεν περιπτώσεις-επί σημαντικά αυξημένων ποσών τεκμαρτού εισοδήματος.
Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο «Ελεύθερος Τύπος», οι φορολογούμενοι που εξόφλησαν υψηλά ποσά για δάνεια και κάρτες εντός του 2016, θα επιβαρύνονται με Ειδικής Εισφοράς Αλληλεγγύης επί των «φουσκωμένων» τεκμαρτών εισοδημάτων και όχι επί των πολύ πιο χαμηλών πραγματικών που έχουν δηλώσει.
sofokleousin.gr 


Το είδαμε: εδώ

Share
Loading