Παρασκευή 31 Μαρτίου 2017

Fake News: Τα media στην Σκανδιναβία λένε 'όχι' στα πρωταπριλιάτικα αστεία

Print Friendly and PDF Print Print Friendly and PDF PDF

Τα σκανδιναβικά ΜΜΕ αποκηρύσσουν τα πρωταπριλιάτικα αστεία για να μην συμβάλουν στη διάδοση "ψευδών ειδήσεων"
Οι σουηδικές και νορβηγικές εφημερίδες ανακοίνωσαν ότι από φέτος θα σταματήσουν να δημοσιεύουν πρωταπριλιάτικα αστεία, προκειμένου να μην συμβάλουν με τον τρόπο αυτό στη διάδοση ψευδών ειδήσεων.
AdTech Ad
"Αναγνωρίζοντας την ευκολία με την οποία διαδίδονται οι ψεύτικες ειδήσεις, δεν θέλω να δω το όνομα της Smalandsposten να εμπλέκεται σε μια τέτοια ιστορία" γράφει στο άρθρο του ο αρχισυντάκτης της εφημερίδας, Μάγκνους Κάρλσον. "Εργαζόμαστε, όπως έχω εξηγήσει, με αληθινές πληροφορίες. Συμπεριλαμβανομένης και της 1ης Απριλίου", πρόσθεσε.
Σύμφωνα με το πρακτορείο TT, την ίδια στάση θα τηρήσουν στη Σουηδία και οι εφημερίδες των ομίλων Hallpressen (Jonkopings-Posten, Varnamo Nyheter κλπ.), Vasterbottens-Kuriren και Dalarnas Tidningar.
"Θα το γράψουμε στο αυριανό φύλλο (του Σαββάτου). Μιλάμε για το θέμα, το σκεφτήκαμε πολύ και λάβαμε αυτήν την απόφαση", εξήγησε ο διευθυντής της Jonkopings-Posten, Έρικ Μπέργκερ. "Είχαμε την αίσθηση, βλέποντας τις συζητήσεις γύρω από την αξιοπιστία των μέσων ενημέρωσης, ότι δεν θέλουμε να το κάνουμε πλέον", είπε από την πλευρά του ο διευθυντής της Vasterbottens-Kuriren, ο Ίνγκβαρ Νάσλουντ.
Στη Νορβηγία, τα μεγαλύτερα εθνικά μέσα ενημέρωσης, όπως η δημόσια ραδιοτηλεόραση NRK και οι εφημερίδες Aftenposten, VG και Dagbladet, έχουν εγκαταλείψει αυτήν την παράδοση εδώ και πολλά χρόνια. Θα ακολουθήσουν από φέτος και οι τοπικές εφημερίδες.
"Δεδομένου του κλίματος, με τις ψευδείς ειδήσεις να εξαπλώνονται, θα ήταν λάθος εκ μέρους μας να δίνουμε ψεύτικες πληροφορίες μόνο και μόνο επειδή το ημερολόγιο λέει ότι βρισκόμαστε στην 1η Απριλίου", εξήγησε ο αρχισυντάκτης της Bergens Tidende, Όγιουλφ Γιέρτενες. "Πιστεύω ότι θα πρέπει να προσέχουμε πολύ με την ιδέα να ξεγελάμε τους ανθρώπους (...) Αυτά που γράφει η Drammens Tidende θα πρέπει να είναι η αλήθεια", είπε από την πλευρά της η συνάδελφός του, Κρίστιν Μόνσταντ.
news247.gr 


Το είδαμε: εδώ

Share
Loading