Σάββατο, 11 Μαρτίου 2017

Εμείς και οι άλλοι

Print Friendly and PDF Print Print Friendly and PDF PDF

Του Δημήτρη Νίκογλου

Έχω  μεγαλώσει πλέον αρκετά, μα αυτό το εμείς και εσείς, αυτό το εμείς και οι άλλοι είναι πάντα διαχρονικό  και επίκαιρο, 
είναι αυτό που εδώ και χρόνια βασιλεύει  
και πρωταγωνιστεί.
Όπου και να γυρίσω να δω, στον χώρο εργασίας μου,  στην πολιτική, στην καθημερινότητα, παντού το εμείς και οι άλλοι, παντού το εμείς και εσείς, είναι το μότο της κάθε ημέρας, είναι η "καλημέρα" σε κάθε στρογγυλή τράπεζα συζήτησης . Η απόσταση ασφαλείας που διαχωρίζει τις δυο αυτές λέξεις, και η έννοια αυτών, χαρακτηρίζει και την απόσταση θέσεων και απόψεων των δυο αυτών "διαφορετικών κόσμων" .
Δεν έχουν αναλογιστεί οι κύριοι αυτοί πως το εμείς γίνεται εύκολα εσείς και το εσείς εύκολα


εμείς ; δεν έχουν καταλάβει ορισμένοι πως ο διαχωρισμός αυτός είναι ένας αδηφάγος 
 δρόμος, ένας δρόμος που η κατάληξή του είναι δαιδαλώδης; 

Πολλές φορές η έπαρση του εμείς που χαρακτηρίζεται από την προσωρινή δύναμη της στιγμής, δεν μας αφήνει να δούμε το καλό ως πράξη και κατ επέκταση το καλό του συνόλου ως ζητούμενο.
Το εμείς και οι άλλοι το έχουμε πληρώσει ακριβά πάρα πολλές φορές μα αυτό δεν στάθηκε εμπόδιο να κάμψει την αλαζονεία του εμείς που το διακατέχει.
 Η αλαζονεία του εμείς δεν είναι τίποτα άλλο παρά ένα τεράστιο εγώ που στην ουσία καταβαραθρώνει όλα τα θέλω των άλλων, το κατά νου αλάθητο δηλαδή που στην πραγματικότητα  είναι ένα λάθος από την γέννησή του.

Το εμείς και οι άλλοι στην πολιτική -
Το εμείς και οι άλλοι στον εργασιακό μας χώρο -
Το εμείς και οι άλλοι ως ρατσιστικός διαχωρισμός Λαών -
Το εμείς και οι άλλοι στις υπερδυνάμεις..

- Το εμείς και οι άλλοι ή το εμείς και εσείς  είναι λέξεις που με την προφορά τους και μόνο βάζουν διαχωριστικές γραμμές, βάζουν συρματόπλεγμα σε σχέσεις, σε ανθρώπους, σε συμπεριφορές , είναι ο τρόπος που κρατάς σε απόσταση ασφαλείας τους άλλους.
Να πω μόνο πως το εμείς και οι άλλοι ή το εμείς και εσείς εκεί που συνυπάρχουν η ανάπτυξη αργεί να φανεί να μην πω πως αργοπεθαίνει.
Φίλοι μου δεν είναι όλα άσπρο μαύρο, υπάρχει και το γκρι, δεν είναι μόνο το άλφα και το ωμέγα στο αλφάβητο υπάρχουν και άλλα γράμματα, γι'αυτό και όταν όλα τα παραπάνω τα ζυγίσουμε και δούμε πως μόνο συλλογικά μπορούμε να αναδυθούμε, τότε και μόνο τότε θα γλιτώσουμε την βύθιση.

Όλοι μαζί λοιπόν για να υπάρχει μέλλον  που θα μπορεί ο καθένας να σχεδιάσει, να δημιουργήσει, να ονειρευτεί χωρίς το εμείς και το εσείς.
Ας κρατήσουμε μακρυά μας λοιπόν αυτούς που επενδύουν στο εμείς και οι άλλοι, και ας προσπαθήσουμε την πόλωση που δημιουργούν οι λέξεις αυτές να την κάνουμε δημιουργικότητα με το όλοι μαζί.

Blogger Dimitris Nikogloy


Το είδαμε: εδώ

Share
Loading