Κυριακή 12 Μαρτίου 2017

Το βιβλίο ωφελεί σοβαρά την υγεία

Print Friendly and PDF Print Print Friendly and PDF PDF

Γυρίστε σελίδα στην υγεία σας, κάνοντας... βιβλιοθεραπεία. Το βιβλίο... ωφελεί σοβαρά την υγεία, υποστηρίζουν δεκάδες μελέτες. Τόσο που δεν αποκλείεται κάπου παρακάτω να αρχίσει να χορηγείται και με... συνταγή γιατρού.

Το διάβασμα είναι μια πολύπλοκη διαδικασία, στην οποία συμμετέχουν όλες οι περιοχές του εγκεφάλου (ινιακός, βρεγματικός, μετωπιαίος λοβός κτλ.). Είναι μια δραστηριότητα κατά την οποία χρησιμοποιούμε και τα δύο ημισφαίρια του εγκεφάλου. Επειδή το διάβασμα ενεργοποιεί και το μετωπιαίο λοβό, από τον οποίο εξαρτώνται όλες οι αυτόματες λειτουργίες του οργανισμού, όπως η αναπνοή ή η καρδιακή λειτουργία, το διάβασμα θεωρείται ευεργετικό, ακόμη και για το αναπνευστικό σύστημα ή την καρδιά μας! Ας δούμε όμως αναλυτικότερα, πώς επιδρά το βιβλίο στο μυαλό και στο σώμα μας.

1. Μειώνει το στρες και βελτιώνει τη διάθεση. Το διάβασμα μειώνει σημαντικά το στρες και είναι πολύ πιο χαλαρωτικό από τη μουσική ή μια βόλτα. Για σκεφτείτε το... Τι πιο χαλαρωτικό από το να «χάνεσαι» μέσα στις σελίδες ενός βιβλίου, φτιάχνοντας εικόνες με το μυαλό σου;
Όταν έχεις ανάγκη από ένα διάλειμμα, ανοίγεις απλώς ένα βιβλίο και μέσα σε μια στιγμή μεταφέρεσαι σε έναν άλλο κόσμο, έναν κόσμο που φτιάχνεις μόνος, με τις εικόνες του μυαλού σου...
2. Προστατεύει από το έμφραγμα. Σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου του Σάσεξ, 6 λεπτά ανάγνωσης ενός βιβλίου την ημέρα, είναι αρκετά για να αποφύγει κάποιος το έμφραγμα!
3. Βοηθά στην ανάρρωση άτομα που έχουν υποστεί εγκεφαλικό. Όπως υποστηρίζουν οι επιστήμονες, όσοι «βιβλιοφάγοι» έχουν υποστεί εγκεφαλικό επεισόδιο, παρουσιάζουν πιο γρήγορη και θεαματική βελτίωση, σε σχέση με εκείνους που δεν ...ανοίγουν βιβλίο.
4. Ενισχύει την μνήμη και μας προφυλάσσει από την άνοια. Ερευνητές της «Μayo Clinic» διατείνονται πως οι μεσήλικοι που αφιερώνουν χρόνο στο διάβασμα, έχουν 40% μικρότερο κίνδυνο να εμφανίσουν εξασθένηση της μνήμης τους ή Αλτσχάιμερ. Πώς γίνεται αυτό; Το βιβλίο εμποδίζει τα εγκεφαλικά κύτταρα να πεθάνουν, άρα οι... βιβλιοφάγοι προστατεύονται από την άνοια.
Εκτός από τη μνήμη, το διάβασμα βελτιώνει επίσης τη γνωστική και τη μαθησιακή ικανότητα. Το μυαλό είναι σαν τους μύες, λένε οι επιστήμονες. Όσο πιο πολύ το γυμνάζει κανείς λοιπόν, τόσο το καλύτερο. Το διάβασμα διατηρεί τον εγκέφαλο φρέσκο και αναζωογονημένο καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας. Σε νευροβιολογικούς όρους, μάλιστα, το διάβασμα συνιστά μια εγκεφαλική δραστηριότητα, πολύ πιο απαιτητική, από ό,τι η ομιλία ή η επεξεργασία μιας εικόνας.

stogiatro.gr


Το είδαμε: εδώ

Share
Loading