Πέμπτη, 9 Μαρτίου 2017

Το τρίτο μεγαλύτερο πυρηνικό ατύχημα στην Ιστορία

Print Friendly and PDF Print Print Friendly and PDF PDF

Έχετε ακουστά το Τσερνομπίλ και την Φουκοσίμα. Αλλά το αμέσως επόμενο πυρηνικό ατύχημα δε θα σας "πει" -ίσως- τίποτα απολύτως. Και αυτό γιατί κρατήθηκε σε μεγάλο βαθμό μυστικό.

Το τρίτο μεγαλύτερο πυρηνικό ατύχημα στην Ιστορία συνέβη στην μικρή πόλη Kyshtym, στην περιφέρεια Τσελιάμπινσκ -ομοσπονδιακό υποκείμενο της Ρωσίας, που συνορεύει στα νότια με το Καζακστάν-, το 1957.
Όμως ούτε καν όσοι προσεβλήθησαν δεν ήξεραν ότι συνέβη. Βασικά, ούτε καν συνέβη στο Kyshtym -το όνομα ήταν κάτι σαν συγκάλυψη.
Το ατύχημα συνέβη στην -τότε- ρωσική μυστική περιοχή Chelyabinsk (στα τέλη της δεκαετίας του 1990 μετονομάστηκε σε Ozyorsk). Σύμφωνα με τους Σοβιετικούς, ο μυστικός τόπος του ατυχήματος δεν υπήρξε ποτέ.
Το 1957, εξερράγησαν πυρηνικά απόβλητα που είχαν θαφτεί στον χώρο του Mayak -μια από τις μεγαλύτερες πυρηνικές εγκαταστάσεις στη Ρωσική Ομοσπονδία. Η έκρηξη είχε ως αποτέλεσμα ένα ραδιενεργό νέφος που κάλυψε 20.000 τετ. χιλιόμετρα. Αν και περίπου 10.000 κάτοικοι απομακρύνθηκαν από την περιοχή, χρειάστηκαν 10 χρόνια για την μετεγκατάσταση κάποιων. Τελικά, μετά από 30 χρόνια που συνέβη το ατύχημα, οι Ρώσοι παραδέχθηκε το όλο θέμα.
Περισσότερες λεπτομέρειες στο παρακάτω βίντεο, αλλά δείτε και τα πιο ραδιενεργά μέρη στη Γη.


3otiko 


Το είδαμε: εδώ

Share
Loading