Κυριακή 26 Φεβρουαρίου 2017

Ο χάρτης που δείχνει το πραγματικό μέγεθος ηπείρων και χωρών

Print Friendly and PDF Print Print Friendly and PDF PDF

Η τέχνη της δημιουργίας παγκόσμιων χαρτών μόνο εύκολη υπόθεση δεν είναι, καθώς ο σφαιρικός πλανήτης μας πρέπει να αναπαρασταθεί σε δισδιάστατη φόρμα. Για το λόγο αυτό η Γροιλανδία και η Ανταρκτική συνήθως φαίνονται πολύ μεγαλύτερες απ' ό,τι πραγματικά είναι, ενώ αντίθετα η Αφρική φαίνεται πολύ μικρότερη.
Ο παγκόσμιος χάρτης AuthaGraph επιχειρεί να διορθώσει τις ατέλειες, δείχνοντας τον κόσμο όπως πραγματικά είναι. Ο περήφανος μάλιστα δημιουργός, Hajime Narukawa, από την Ιαπωνία, κέρδισε και βραβείο σχεδιασμού για το πνευματικό του παιδί.
map1
Ο ορθογώνιος χάρτης προέκυψε μετά από διαίρεση του πλανήτη σε 96 ίσες τριγωνικές περιοχές, μεταφέροντας την απεικόνιση σε ένα μεγάλο τετράεδρο, διατηρώντας την ίδια ώρα τις αναλογίες των μεγεθών ηπείρων και κρατών.
map4
«Ο AuthaGraph απεικονίζει πιστά όλους τους ωκεανούς και τις ηπείρους συμπεριλαμβανομένης της παραμελημένης Ανταρκτικής», ενώ προσφέρει «μια προηγμένη ακριβή προοπτική του πλανήτη μας», σύμφωνα με τα Good Design Awards.
map3
Στον χάρτη του Ιάπωνα, η Αφρική δεν έχει πλέον το ίδιο μέγεθος με τη Βόρεια Αμερική, ούτε και η Ανταρκτική δείχνει σαν μια από τις μεγαλύτερες ηπείρους, τη στιγμή που είναι μικρότερη από όλες εκτός της Ευρώπης και της Αυστραλίας.
map2
newsbeast.gr


Το είδαμε: εδώ

Share
Loading