της Αγγελικής Μήλιου, βιολόγος, medlabnews.gr
Υπάρχει κάποιος τρόπος που μπορούμε να ξεγελάσουμε την όρεξη μας και να την περιορίσουμε όταν μας έρχεται να καταναλώσουμε ό,τι υπάρχει στο ψυγείο ή στο τραπέζι μας;
Η ιδέα των τροφών που κόβουν την όρεξη στηρίζεται πάνω στην ογκομετρική, όπως ονομάζεται, θεωρία. Yπάρχουν τροφές πλούσιες σε όγκο αλλά με χαμηλή θερμιδική αξία που η κατανάλωσή τους θα βοηθήσει τον οργανισμό να τείνει να τρώει λιγότερο κατά τη διάρκεια του γεύματος.
Τροφές που είναι πλούσιες σε νερό και φυσικές ίνες
Οι τροφές αυτές έχουν την ιδιότητα να είναι ιδιαίτερα χαμηλής θερμιδικής αξίας και όμως να δημιουργούν γρηγορότερα από άλλες το αίσθημα κορεσμού. Το άλλο πλεονέκτημα των τροφών αυτών είναι πως όσο μεγάλη και να είναι η ποσότητα που θα καταναλώσεις, η θερμιδική τους αξία παραμένει χαμηλή.
Το σημείο στο οποίο αποτυγχάνουν οι περισσότερες μέθοδοι διατροφής είναι στο ότι κόβουν μεγάλο ποσοστό των τροφών που τρώγατε μέχρι πρότινος. Με τη βοήθεια των ''χορταστικών'' τροφών, λαμβάνετε μεγάλες ποσότητες φαγητών σε ένα πρόγραμμα χαμηλών θερμίδων και οδηγούν σε κορεσμό.
Το νερό είναι ένα ισχυρό ανορεκτικό και αν πιείτε ένα ποτήρι νερό μόλις αρχίσετε να νιώθετε πείνα θα δείτε ότι μετά από 10 λεπτά η όρεξη σας μειώνετε σχεδόν σε κάθε περίπτωση. Επίσης το νερό βοηθά το σώμα σας να μεταβολίζει αποτελεσματικά το αποθηκευμένο λίπος. Ένα αφυδατωμένο σώμα τείνει να κρατάει το λίπος και η κατανάλωση αρκετής ποσότητας νερού είναι απαραίτητη και από αυτήν την άποψη. Πολλές φορές μπερδεύουμε την πείνα με την δίψα, τρώγοντας αντι να πιούμε νερό, άλλες παραμένουμε αφυδατωμένοι χωρίς να το συνειδητοποιούμε, κάτι που έχει σαν αποτέλεσμα το σώμα μας να κουράζεται και να ζητάει περισσότερη τροφή. Το νερό μπορείτε να το πίνετε πριν, μετά, αλλά και κατά την διάρκεια ενός γεύματος.
Μια μελέτη σε ανθρώπους που ακολουθούσαν μια δίαιτα χαμηλή σε θερμίδες, διαπίστωσε ότι όσοι έπιναν 2 φλιτζάνια νερό πριν από τα γεύματα τους, έχασαν περίπου 7 κιλά σε 12 εβδομάδες, σε σύγκριση μ’ εκείνους που δεν έπιναν νερό και έχασαν 5 κιλά.
Η Συνέχεια του άρθρου εδώ: medlabgrΤο είδαμε: εδώ