Πέμπτη 22 Οκτωβρίου 2015

Καρκίνος του μαστού: ΑΥΤΑ είναι τα 3 βήματα πρόληψης

Print Friendly and PDF Print Print Friendly and PDF PDF

Κάθε χρόνο στην Ελλάδα 4.500 γυναίκες προσβάλλονται από καρκίνο του μαστού. Κι όμως, ο συγκεκριμένος τύπος καρκίνου είναι ιάσιμος όταν εντοπίζεται σε πρώιμο στάδιο. Μάλιστα, η έγκαιρη διάγνωση αυξάνει έως και 95% τα ποσοστά επιβίωσης την πρώτη 5ετία.
Πιθανότατα, γνωρίζεις ήδη πώς ο Οκτώβριος είναι ο παγκόσμιος μήνας πρόληψης του καρκίνου του μαστού. Γνωρίζεις όμως, αλήθεια, ποια είναι τα 3 βήματα για να το προλάβεις;
1. Αυτοεξέταση: Η ψηλάφηση του μαστού πρέπει να γίνεται από τη γυναίκα σε μηνιαία βάση, τη δέκατη ημέρα του κύκλου, μετρώντας από την πρώτη ημέρα έναρξης της περιόδου. Με την ψηλάφηση μπορούν να εντοπιστούν πολύ μικροί όγκοι. Όσο πιο συχνά και σε σταθερή βάση κάνει μια γυναίκα αυτοεξέταση, τόσο περισσότερο αυξάνεται η πιθανότητα εντοπισμού όγκων σε πρώιμο στάδιο. 
2. Κλινική εξέταση: Συμπεριέλαβέ τη στις τακτικές γυναικολογικές εξετάσεις σου. Αν είσαι μεταξύ 20 και 40 ετών, μία φορά κάθε 2-3 χρόνια είναι αρκετή, ενώ μετά τα 40 πρέπει να επαναλαμβάνεις την εξέταση σε ετήσια βάση. Οι γυναίκες ηλικίας πενήντα ετών και πάνω πρέπει να εξετάζονται κάθε χρόνο. 
3. Μαστογραφία: Οι γυναίκες που υποβάλλονται τακτικά σε μαστογραφία έχουν έως και 30% πιθανότητα να νικήσουν τον καρκίνο του στήθους. Γι’ αυτό, ο έλεγχος με μαστογραφία πρέπει να μπαίνει στο ετήσιο πρόγραμμα κάθε γυναίκας άνω των 45 ετών, ενώ όλες οι γυναίκες 35-40 ετών πρέπει να κάνουν μία μαστογραφία (μαστογραφία αναφοράς), που αποτελεί στοιχείο για μελλοντική σύγκριση. 
allyou.gr 


Το είδαμε: εδώ

Share
Loading