Το Αζερμπαϊτζάν βρίσκεται εντός της λεκάνης της Νότιας Κασπίας Θάλασσας και είναι μεταξύ των πιο παλιών παραγωγών πετρελαίου στον κόσμο. Η βιομηχανία πετρελαίου στο Αζερμπαϊτζάν παράγει περίπου 800.000 βαρέλια την ημέρα και 1 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου ετησίως, ενώ υπάρχουν τόσα πολλά αποθέματα πετρελαίου και φυσικού αερίου κάτω από τη χερσόνησο Absheron. Συνέχεια πολυάριθμες πυρκαγιές καίνε από την αρχαιότητα και αυτά αναφέρονται σε ιστορικά κείμενα από συγγραφείς, όπως ο Μάρκο Πόλο τον 13ο αιώνα και αργότερα από τον φημισμένο συγγραφέα Alexandre Dumas.
Αυτό το φαινόμενο της διαρκούς φωτιάς δημιουργείται από τη διαρροή του φυσικού αερίου σε όλα τα εδάφη της χώρας, γεγονός που έχει δώσει στο Αζερμπαϊτζάν το παρατσούκλι «Γη του πυρός.» Πολυάριθμες αναφορές στη φωτιά έχουν βρεθεί στη λαογραφία και στον πολιτισμό του Αζερμπαϊτζάν, ενώ υπάρχουν τουλάχιστον τρία σημεία όπου μπορεί κανείς να παρατηρήσει τις διάσημες πυρκαγιές του Αζερμπαϊτζάν.
Το Yanar Dag, το οποίο ονομάζεται «φλεγόμενο βουνό», είναι μια εστία φωτιάς που ανάβει συνεχώς στην πλαγιά ενός λόφου κοντά στο Μπακού, την πρωτεύουσα του Αζερμπαϊτζάν. Το Ateshgah επίσης κοντά στο Μπακού, ο περίφημος «ναός της φωτιάς», που χτίστηκε κατά τη διάρκεια του 17ου και 18ου αιώνα. Το Yanar Bulag ή «φλεγόμενη άνοιξη» που βρίσκεται στην πόλη της Astara στο νότιο Αζερμπαϊτζάν όπου από τις βρύσες τρέχει νερό που φλέγεται μόλις κάποιος πλησιάσει κοντά αναπτήρα. Ο λόγος; Η υψηλή περιεκτικότητα του νερού σε μεθάνιο.
perierga.gr
Το είδαμε: εδώ