τις έχουμε ακούσει και οι περισσότεροι από εμάς, ξέρουνε πάνω κάτω τι είναι
Εδώ λοιπόν θα δούμε, απλά και κατανοητά, τι είναι η IP, ξεκινώντας για αρχή από την "ανατομία" της!
Τα αρχικά της λέξης IP προκύπτουν από τις λέξεις Internet Protocol.
H ip είναι ένα νούμερο χωρισμένο με τελείες, σε τέσσερις ομάδες του ενός, ή των δύο ή των 3 ψηφίων η καθεμία.
Ένα παράδειγμα μιας ip address είναι το:
135.62.155.1
(3 ψηφία . 2 ψηφία . 3 ψηφία . 1 ψηφίο)
(1η ομάδα . 2η ομάδα . 3η ομάδα . 4η ομάδα)
Η κάθε ομάδα μπορεί να είναι ένα νούμερο από το 0 έως το 255.
πληροφοριακά...
Η IP αυτού του τύπου είναι version 4 (IPv4).
Λόγω της γιγαντοποίησης του internet, αυτού του τύπου οι ips εξαντλούνται οπότε σύντομα θα αντικατασταθούν όλες με τις IPv6.
Μία τέτοια ip που λέτε, αποδίδεται είτε σε κάθε δίκτυο υπολογιστών (όπου μέσα του έχει άλλες εσωτερικές IP που αποδίδονται σε κάθε υπολογιστή του δικτύου), είτε σε κάθε υπολογιστή που είναι συνδεμένος στο internet, είτε σε κάποιον server.
Κάθε δεδομένο που αποστέλλεται από έναν υπολογιστή σε έναν άλλον, περιέχει την IP address του αποστολέα και την IP address του παραλήπτη.
Έτσι τα συστήματα που μεσολαβούν για να πραγματοποιήσουν την αποστολή, ξέρουν που να στείλουν το δεδομένο αυτό και ξέρουν από που προήλθε.
Στο σπίτι μας που έχουμε adsl, το router παίρνει μία ip address και οποιαδήποτε αλληλεπίδραση κάνουμε με τον/τους υπολογιστές μας στο internet, γίνεται μέσω αυτής.
Όμως, αν έχουμε στο router συνδεμένους 2-3 υπολογιστές, τότε σε αυτούς έχει αποδοθεί και από μία εσωτερική ip. Έτσι εσωτερικά, όταν πρόκειται να στείλουμε ένα αρχείο από τον έναν υπολογιστή στον άλλο, τότε η όλη διαδικασία πραγματοποιείται με τις εσωτερικές ip.
Aπό όποιον όμως υπολογιστή και να σερφάρουμε στο internet, ο προορισμός μας θα βλέπει τη μία και μοναδική ip του router μας!
Για να καταλάβετε πλήρως τι είναι η ip address, φανταστείτε το εξής παράδειγμα:
1) έστω για παράδειγμα ότι μία εταιρία έχει ένα τηλεφωνικό νούμερο για να την καλέσουμε (αυτή είναι η IP του router!)
2) αυτή η εταιρία όμως, έχει και τηλεφωνικό κέντρο για να μπορούν οι υπάλληλοί της να επικοινωνούν εσωτερικά με άλλα τμήματα (αυτό είναι το δίκτυο πολλών υπολογιστών που είναι συνδεμένοι στο router), ή αν καλέσει κάποιος από έξω, να μπορεί η τηλεφωνήτρια να τον συνδέσει με ένα τμήμα.
3) το κάθε τμήμα όμως έχει και ένα νούμερο ώστε να μπορεί η τηλεφωνήτρια να συνδέσει μία εξωτερική κλήση (είναι οι εσωτερικές ip)
Οπότε να τι είναι η ip: είναι σαν ένας μοναδικός τηλεφωνικός αριθμός από τον οποίο καλούμε άλλους τέτοιους ή μας καλούνε άλλοι σε αυτόν!
Απλά αντί για να έχουμε τηλεφωνική κλήση μέσω τηλεφωνικών συσκευών, έχουμε επικοινωνία μεταξύ υπολογιστών που ανταλλάσσονται δεδομένα (αρχεία, κλπ)!
coolweb.gr
Το είδαμε: εδώ