Περιβάλλον Ενέργεια Οικολογία:
Κατά το τελευταίο έτος στις Ηνωμένες Πολιτείες καταγράφηκε μια τεράστια αύξηση στην προμήθεια φυσικού αερίου παράλληλα με την πτώση στην τιμή, γεγονός που αναδιαμόρφωσε το ενεργειακό σκηνικό της χώρας: άφθονη, εγχώρια ενέργεια συνέβαλε στην πτώση των τιμών χονδρικής και επιτάχυνε την πορεία απόσυρσης των παλαιών ηλεκτροπαραγωγικών μονάδων άνθρακα.
Τι σημαίνει όμως το φθηνό φυσικό αέριο για τον κλάδο της εξοικονόμησης ενέργειας;
Συνήθως, όταν η ενέργεια προσφέρεται σε χαμηλές τιμές, οι καταναλωτές παύουν να σκέφτονται την εξοικονόμησή της. Ωστόσο το Αμερικανικό Συμβούλιο για μια Ενεργειακά Αποδοτική Οικονομία (ACEEE) δείχνει να μην συμμερίζεται την άποψη αυτή, όπως αποδεικνύουν δύο εκθέσεις που δημοσιεύτηκαν μέσα στο μήνα που διανύουμε.
Πρώτον, οφείλουμε να λάβουμε υπόψη ότι η εξοικονόμηση ενέργειας δεν είναι κάτι που συμβαίνει αποκλειστικά στο σπίτι ή στον χώρο εργασίας. Είναι μια διαδικασία που μπορεί να σχεδιαστεί σε μεγάλη κλίμακα από εταιρείες παροχής ηλεκτρικού ρεύματος ή τον διαχειριστή του δικτύου.
Όταν μια χώρα έχει ανάγκη για περισσότερη ενέργεια μπορεί να κατασκευάσει νέες λιγνιτικές μονάδες ή μονάδες φυσικού αερίου, να εγκαταστήσει αιολικά πάρκα ή φωτοβολταϊκά.
Εναλλακτικά, μπορεί όμως να διατηρήσει την επάρκεια του συστήματος εισάγοντας τεχνολογίες, προγράμματα ή κίνητρα εξοικονόμησης ενέργειας.
Κοστίζει λιγότερο να εξοικονομήσουμε ενέργεια από το να κατασκευάσουμε νέες ηλεκτροπαραγωγικές μονάδες αποφαίνεται το ACEEE στην έκθεση “Saving Money and Reducing Risk: How Energy Efficiency Enhances the Benefits of the Natural Gas Boom”.
Το φυσικό αέριο είναι “επιρρεπές” σε διακυμάνσεις της προσφοράς (όπως λόγου χάρη αυτές που προκάλεσε η Ρωσία στην Ευρώπη) και άρα των τιμών, οι οποίες συχνά εκτινάσσονται στα ύψη με δυσάρεστες συνέπειες για νοικοκυριά και βιομηχανίες.
Το ACEEE υποστηρίζει πως η ενεργειακή αποδοτικότητα εξομαλύνει τις έντονες διακυμάνσεις των τιμών του φυσικού αερίου, καθώς περιορίζει τη ζήτηση και επιμηκύνει την προσφορά/επάρκειά του.
Η μελέτη του ACEEE υπολογίζει τη δυνατότητα μείωσης της ζήτησης ενέργειας χάρη σε πολιτικές ενεργειακής αποδοτικότητας σε 42% έως 59% μέχρι το 2050.
Σε ένα δεύτερο επίπεδο το φυσικό αέριο μετατρέπεται σε ενεργειακά αποδοτική λύση μέσα από τις μονάδες συμπαραγωγής θερμότητας και ηλεκτρικής ενέργειας.
Ο πρόεδρος Ομπάμα έθεσε ως στόχο την αύξηση της Συμπαραγωγής κατά 50% έως το 2020 στις ΗΠΑ, προσπάθεια που ενισχύεται από τις χαμηλές τιμές του φυσικού αερίου αυτή την περίοδο στη χώρα.
Το ACEEE θεωρεί τις μονάδες Συμπαραγωγής ως άριστα υποκατάστατα των παρωχημένων μονάδων άνθρακα με κόστος ηλεκτροπαραγωγής της τάξης των 6 σεντ του δολαρίου ανά Κιλοβατώρα.
Το είδαμε: εδώ