Ο Παναγιώτης Σουλάνης είναι 20 χρόνων, φοιτητής στο Τμήμα Πληροφορικής στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς και μέλος της Ελληνικής Παολυμπιακής Ομάδας. Χθες (27/9/12) συμμετείχε στο συλλαλητήριο που πραγματοποίησαν τα ΑμεΑ για να διεκδικήσει, όπως τόνισε στον "Ε.Τ." τα αυτονόητα.
Στο πλευρό του η μητέρα του, η οποία καλύπτει όλα τα έξοδα μεταφοράς του από και προς το Πανεπιστήμιο, καθώς ο χώρος δεν είναι προσβάσιμος στα άτομα με καροτσάκι. "Αναγκάζομαι να πληρώνω κάποιον για να τον μεταφέρει και να τον βοηθάει στη μετακίνησή του και τώρα θέλουν να βάλουν χέρι στο επίδομά του. Δεν μπορώ να πληρώσω τους ανθρώπους γύρω μου να συμπεριφέρονται ευγενικά στο παιδί μου, πρέπει όμως να έχω τη δυνατότητα να του παρέχω όλες τις διευκολύνσεις που του αξίζουν", αναφέρει η κ.Ελένη Σουλάνη.
Άνθρωποι με προβλήματα όρασης, ακοής και κίνησης αλλά και με βαριές παθήσεις, όπως νεφροπάθεια, ζήτησαν να μην περικοπούν τα επιδόματα και οι συντάξεις καθώς, όπως τονίζουν, "αυτά τους κρατάνε στη ζωή"
Στη διαμαρτυρία τους δεν ήταν μόνοι τους, είχαν δίπλα τους γονείς και τους ανθρώπους που τους φροντίζουν καθημερινά για να τους μετακινούν με τα καροτσάκια και να τους κρατάνε το χέρι στην πορεία.
Ξεκινώντας από την Ομόνοια οι διαδηλωτές κατευθύνθηκαν προς τη Βουλή όπου εισήλθε αντιπροσωπία και παρέδωσε ψήφισμα διαμαρτυρίας. Στη συνέχεια υπήρξε συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου με το διευθυντή του Γραφείου του πρωθυπουργού Κώστα Μπούρα, ο οποίος δεσμεύτηκε ότι πριν από την ψήφιση των μέτρων, τα σωματεία θα συναντηθούν με τον πρωθυπουργό, κ.Αντώνη Σαμαρά.
Αν και η πορεία ήταν ειρηνική, σημειώθηκαν κάποια μικροεπεισόδια ανάμεσα σε δυνάμεις των ΜΑΤ και μελών της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Αναπήρων (ΣΕΑΑΝ), τα οποία συσπειρώνονται γύρω από το ΠΑΜΕ. Η ένταση αποκλιμακώθηκε γρήγορα, εφόσον επετράπη σε αντιπροσωπία της ΣΕΑΑΝ να περάσει στη Βουλή.
Η Ομοσπονδία Κωφών Ελλάδος, η οποία με σύνθημα "Η πολιτεία κωφεύει" κι ένα πανώ ζωγραφισμένο όλο με παλάμες, "φώναξε" με το δικό της τρόπο τα αιτήματά της. Ειδική αναφορά έκανε και για το χώρο της Παιδείας, από την οποία, όπως καταγγέλλει, τα άτομα με ειδικές ανάγκες είναι αποκλεισμένα.
Τα Ειδικά Σχολεία υπολειτουργούν ή είναι κλειστά λόγω της αναστολής των μεταφορών, αλλά εξίσου σοβαρά προβλήματα αντιμετωπίζουν και οι ενήλικες.
"Στην κοινότητα των κωφών υπάρχουν γύρω στους 70 με 100 φοιτητές. Δεν είμαστε σίγουροι για το νούμερο γιατί ποτέ δεν έχει γίνει επίσημη καταγραφή", αναφέρει η κ. Μαρία Γκουνίδου, πρόεδρος της ΟΜΚΕ. "Μόνο το Πανεπιστήμιο Αθηνών διαθέτει υπηρεσίες προσβασιμότητας για τους ανάπηρους και προγράμματα βοήθειας για τα άτομα με προβλήματα ακοής. Όλοι οι υπόλοιποι φοιτητές βρίσκονται στο κενό. Αλλά και να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους, τι θα κάνουν; Έχει παγώσει κάθε διαδικασία επαγγελματικής αποκατάστασής τους"
Το Αναπηρικό Κίνημα διαμαρτύρεται για:
τις περικοπές στις αναπηρικές συντάξεις και τα επιδόματα, που όπως υποστηρίζει περιλαμβάνονται στα μέτρα που θα ψηφιστούν τις επόμενες ημέρες.
"Ήδη υπάρχουν προβλήματα με τα φάρμακα και τον ΕΟΠΠΥ. Αν πειραχτεί και το εισόδημά μας μας οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια στον ....Καιάδα", επισήμανε στον "Ε.Τ." ο κ. Γρηγόρης Μούσιος, πρόεδρος του Πανελλαδικού Συνδέσμου Παραπληγικών και Κινητικά Αναπήρων και συνέχισε:
"Οι ανάπηροι - μαϊμούδες ήταν δημιούργημα του κράτους, εμείς όμως καλούμαστε να πληρώσουμε αυτή την κρίση με την αποστέρηση των επιδομάτων και των συντάξεών μας"
i-diadromi.com
Το είδαμε: εδώ