Το ότι ένα ποτηράκι κόκκινο κρασί είναι ευεργετικό για την καρδιά και τα αγγεία είναι γνωστό. Για την μπύρα όμως, ελάχιστες έρευνες είχαν πραγματοποιηθεί, μέχρι σήμερα.
Μια ενδιαφέρουσα έρευνα πραγματοποίησε το Ελληνικό Ινστιτούτο Διατροφής σε συνεργασία με το Τμήμα Επιστήμης Διαιτολογίας-Διατροφής του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου και το Εργαστήριο Καρδιαγγειακής Μελέτης της 1ης Προπαιδευτικής Παθολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου «Λαϊκό» και της Ιατρικής Σχολής Αθηνών, σχετικά με την επίδραση της κατανάλωσης μπύρας στην καρδιά και τα αγγεία.
Στη μελέτη συμμετείχαν νέοι άνδρες, υγιείς, μη παχύσαρκοι και μη καπνιστές, στους οποίους μετά από 12ωρη νηστεία δόθηκε να καταναλώσουν είτε μπύρα είτε μπύρα χωρίς αλκοόλ είτε άλλο αλκοολούχο διάλυμα με περιεκτικότητα σε αλκοόλ ίδια με αυτή της μπύρας, σε τρεις διαφορετικές επισκέψεις τους στο εργαστήριο.
Τόσο πριν την κατανάλωση των ποτών, όσο και 1 και 2 ώρες μετά, έγιναν εξειδικευμένες μετρήσεις στους εθελοντές, οι οποίες αποτυπώνουν τη λειτουργία των αγγείων και της καρδιάς, καθώς και την πίεση που δέχεται η καρδιά κατά τη λειτουργία της.
Καλύτερη υγεία με ένα κουτάκι μπύρα
Καλύτερη υγεία με ένα κουτάκι μπύρα
Από τα αποτελέσματα της έρευνας φάνηκε ότι 400ml μπύρας, δηλαδή ποσότητα λίγο μεγαλύτερη από ένα κουτάκι του εμπορίου και εντός του ορίου που προτείνεται για τους υγιείς ενήλικες άνδρες (που είναι έως 2 κουτάκια μπύρας καθημερινά), κατάφεραν να βελτιώσουν τη λειτουργία των αγγείων μέχρι και 2 ώρες μετά την κατανάλωσή τους.
Οι ευεργετικές ιδιότητες της μπύρας οφείλονται στην αντιοξειδωτική σύστασή της, που είναι πλούσια σε φλαβονοειδή, όπως η τυροσόλη και η ρεσβερατρόλη. Ουσιαστικά, η μπύρα επιδρά στα αγγεία, κάνοντάς τα πιο ελαστικά και πιο ικανά να διαστέλλονται, γεγονός ιδιαίτερα σημαντικό, αφού αυτές οι ιδιότητές τους φαίνεται ότι χάνονται με την αύξηση της ηλικίας, αλλά και εξαιτίας κάποιων περιβαλλοντικών παραγόντων, όπως το κάπνισμα, η κακή διατροφή και η παχυσαρκία.
Πιες άφοβα μπύρα λοιπόν, αλλά με μέτρο: όπως όλα τα αλκοολούχα ποτά ευεργετεί μόνο όταν δεν το παρακάνεις.
Η μελέτη ανακοινώθηκε με ανάρτηση στο 80ο Πανευρωπαϊκό Συνέδριο Αθηροσκλήρωσης το οποίο πραγματοποιήθηκε στο Μιλάνο από τις 25 μέχρι τις 28 Μαΐου 2012.
www.otherside.gr