Παρασκευή 4 Μαΐου 2012

Keith Haring: 54η Επέτειος Γέννησης

Print Friendly and PDF Print Print Friendly and PDF PDF





Την 54η επέτειο από τη γέννηση του Keith Haring τιμά η Google με ένα doodle, αφιερωμένο στο έργο του μεγάλου Αμερικανού καλλιτέχνη που έγινε σύμβολο για τον αγώνα του κατά του AIDS.

Ο Harign γεννήθηκε στην Πενσυλβάνια και μεγάλωσε στο Kutztown με τη μητέρα του, Joan Haring, και τον πατέρας του, Allen Haring, ο οποίος ήταν σκιτσογράφος.

Από το 1976 έως το 1978 σπούδασε στη Σχολή Επαγγελματικής Τέχνης Ivy, μία σχολή καλών τεχνών στο Πίτσμπουργκ. Έχασε σύντομα το ενδιαφέρον του για την εμπορική τέχνη και προχώρησε σε μελέτη των Καλών Τεχνών.

Το 1978, σε ηλικία 19 ετών, ο Haring μετακόμισε στη Νέα Υόρκη, όπου εμπνεύστηκε από την τέχνη γκράφιτι, και αποφάσισε να φοιτήσει στη Σχολή Εικαστικών Τεχνών.

Την δεκαετία του 70 έγινε γνωστός για τα σχέδιά του με κιμωλία στο μετρό της Νέας Υόρκης.Τα έντονα χρώματα και το στυλ ζωγραφικής του που απεικονίζει καρτούν, επηρέασαν πολύ την διαφήμιση και την διακόσμιση των μουσικών κλαμπ. Στην ουσία μετέτρεψε την κουλτούρα του δρόμου σε κουλτούρα της pop art για μαζική κατανάλωση. Στο διάστημα αυτό, «Το μωρό Radiant» έγινε το σύμβολο του. Οι τολμηρές γραμμές του, τα ζωντανά χρώματα, και τα ενεργά στοιχεία μεταφέρουν ισχυρά μηνύματα της ζωής και της ενότητας.

Ξεκινώντας το 1980, οργάνωσε εκθέσεις στο Club 57. Το 1981 σχεδίασε τα πρώτα σχέδια του με κιμωλία σε μαύρο χαρτί ενώ ζωγράφιζε και σε πλαστικό, μέταλλο και κάθε λογής υλικό που έβρισκε.

Μεταξύ 1980 και 1989, η φήμη του Haring άρχιζε να γίνεται διεθνής ενώ ο ίδιος ο καλλιτέχνης πέρα από τη συμμετοχή του σε διεθνείς εκθέσεις ασχολήθηκε πολύ με τον κοινωνικό αντίκτυπο που είχαν τα δημόσια έργα τέχνης.

Το 1984, Haring επισκέφτηκε την Αυστραλία και ζωγράφισε τοιχογραφίες στη Μελβούρνη και το Σίδνεϊ. Επίσης, επισκέφθηκε το Ρίο ντε Τζανέιρο, το Μουσείο του Μοντέρνας Τέχνης του Παρισιού, Μινεάπολη και το Μανχάταν ενώ σχεδίασε και ένα σακάκι που φόρεσε η Madonna, σε μια εκτέλεση του τραγουδιού της «Like a Virgin».

Το 1985 Haring άρχισε να ζωγραφίζει σε καμβά. Ταυτόχρονα, το Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης του Μπορντό άνοιξε μια έκθεση των έργων του ενώ συμμετείχε και στην Μπιενάλε του Παρισιού. Το 1986 ζωγράφισε τις κλασσικές πλέον τοιχογραφίες του σε Άμστερνταμ, Παρίσι, Φοίνιξ ενώ εμβληματική κίνηση ήταν το να ζωγραφίσει το Τείχος του Βερολίνου στην Πύλη του Βραδεμβούργου.

Παράλληλα άνοιξε ένα κατάστημα στο Σόχο ονομάζεται με την ονομασία «Pop», το οποίο περιείχε κάθε λογής αντικείμενο στο οποίο είχε αποτυπώσει την τέχνη του.

Όταν ρωτήθηκε για την «εμπορευματοποίηση» της δουλειάς του, ο κ. Haring, δήλωσε: «Θα μπορούσα να κερδίσω περισσότερα χρήματα».

Το έργο του άρχισε να αποτυπώνει πιο κοινωνικο-πολιτικά θέματα, όπως το κίνημα ενάντια στο απαρτχάιντ, το AIDS, και την επιδημία του κρακ. Δημιούργησε ακόμα αρκετά ποπ κομμάτια τέχνης επηρεασμένα από άλλα προϊόντα όπως η βότκα Absolut, τα τσιγάρα Lucky Strike και την Coca-Cola.

Ο Keith Haring ήταν ανοιχτά γκέι και ήταν ένθερμος υποστηρικτής του ασφαλούς σεξ. Ωστόσο, το 1988 διαγνώστηκε με AIDS. Ένα χρόνο αργότερα δημιούργησε ίδρυμα που έφερε το όνομά του με σκοπό την ενημέρωση για το AIDS και τη χρηματοδότηση οργανώσεων που μάχονταν για να εμποδίσουν την εξάπλωση της νόσου.

Τον Ιούνιο του 1989, στο πίσω τοίχωμα του Μοναστηριού της Εκκλησίας της Sant'Antonio στην Πίζα (Ιταλία), ζωγράφισε το τελευταίο κοινό έργο της ζωής του, την τοιχογραφία «Tuttomondo», μαζί με 6 κινούμενα ένθετα για το Sesame Street.

Τα κινούμενα σχέδια δεν θα τα έβλεπε ποτέ, αφού πέθανε στις 16 Φεβρουαρίου του 1990 από AIDS. Τα έργα του όμως παραμένουν μοναδικά και εμπνέουν τον κόσμο ακόμα και σήμερα ενώ συμβάλουν στον αγώνα της εκστρατείας κατά της νόσου.

Share
Loading