Εκείνος ροχαλίζει σαν τρένο, εκείνη κλοτσάει σαν γαϊδούρι. Αυτός παραπονιέται ότι ζεσταίνεται, αυτή είναι μονίμως παγωμένη.....
Κάθε βράδυ οι κρεβατοκάμαρες των περισσότερων ζευγαριών μετατρέπονται σε πεδίο μάχης, με τις έρευνες να δείχνουν ότι για τις μισές ενοχλήσεις που βιώνουμε κατά τη διάρκεια του ύπνου ευθύνεται το έτερόν μας ήμισυ.
Επειδή όμως ο κακής ποιότητας νυχτερινός ύπνος μπορεί να οδηγήσει ακόμα και σε αποδυνάμωση του ανοσοποιητικού συστήματος, οι ειδικοί αποκαλύπτουν τις συνηθέστερες αιτίες διατάραξής του και μυστικά για την αντιμετώπισή τους.
Ανήσυχος ύπνος
Ο μέσος άνθρωπος αλλάζει περίπου είκοσι φορές στάση κατά τη διάρκεια της νύχτας, όμως οι άνδρες τείνουν να στριφογυρίζουν περισσότερο από τις γυναίκες. Σύμφωνα με τους ειδικούς του Εργαστηρίου Υπνου Πάπγουορθ στο Κέιμπριτζ, η νυχτερινή ανησυχία εντείνεται όταν κανείς είναι άρρωστος. Σε περίπτωση ωστόσο που η ανησυχία οφείλεται σε αϋπνία, αυτό που θα πρέπει να κάνει κανείς είναι να παροτρύνει το έτερόν του ήμισυ να σηκωθεί από το κρεβάτι και πάει να διαβάσει ένα βιβλίο μέχρι να νυστάξει.
Στην τουαλέτα
Η ανάγκη επίσκεψης στην τουαλέτα περισσότερο από μία φορά κατά τη διάρκεια της νύχτας ονομάζεται νυχτουρία και επηρεάζει πάνω από 15 εκατομμύρια ενήλικες σε όλο τον κόσμο. Στους μεγαλύτερης ηλικίας άνδρες η ανάγκη είναι συχνότερη εξαιτίας τυχόν υπερτροφίας του προστάτη, ο οποίος με τη σειρά του πιέζει την ουροδόχο κύστη, ενώ στις γυναίκες συνδέεται με την ακράτεια. Προκειμένου να περιορίσετε τις επισκέψεις σας στην τουαλέτα κατά τη διάρκεια της νύχτας, δεν έχετε παρά να εκπαιδεύσετε την κύστη σας, αυξάνοντας το χρονικό διάστημα ανάμεσα σε αυτές, κατά τη διάρκεια της ημέρας και μειώνοντας την κατανάλωση καφέ. Επιπλέον, οι ασκήσεις πυελικού εδάφους βοηθούν σημαντικά.
Υπνοβασία και εφιάλτες
Εως και το 7% των ενηλίκων υπνοβατούν σε τακτική βάση, στρεσάροντας σημαντικά το έτερον τους ήμισυ. Την ίδια στιγμή ένα εξαιρετικά μεγάλο ποσοστό ανθρώπων υποφέρει από νυχτερινό τρόμο, μια παραϋπνική διαταραχή ύπνου που χαρακτηρίζεται από έντονο φόβο ή τρόμο και από την ανικανότητα ανάκτησης πλήρους συνειδητότητας. Και τα δύο φαινόμενα προκαλούνται από την ανικανότητα του εγκεφάλου να περάσει σωστά από τη φάση του ύπνου στη φάση του ξύπνιου, με αποτέλεσμα κάποια τμήματα του εγκεφάλου να κοιμούνται και κάποια άλλα να είναι ξύπνια. Σε περίπτωση που κοιμάστε με υπνοβάτη, καλό είναι να έχετε κλειδωμένη την πόρτα της κρεβατοκάμαρας και να αποφύγετε να τον ξυπνήσετε, ενώ στην περίπτωση του νυχτερινού τρόμου, καλό είναι να αναζητήσετε βοήθεια ψυχολόγου, καθώς πίσω από αυτόν κρύβεται συνήθως κάποιο ψυχικό τραύμα.
Τρίξιμο δοντιών και ροχαλητό
Και τα δύο φαινόμενα προκαλούν μεγάλη ενόχληση στο έτερόν μας ήμισυ, εξαιτίας του θορύβου που παράγουν. Για το θέμα των δοντιών δεν έχετε παρά να συμβουλευτείτε έναν οδοντίατρο, ο οποίος θα σας χορηγήσει μια οδοντική ασπίδα για την προστασία της οδοντοστοιχίας τη νύχτα, ενώ για το ροχαλητό, η απώλεια βάρους και η αποφυγή του αλκοόλ μπορεί να συμβάλλουν στον περιορισμό του φαινομένου. Στο εμπόριο υπάρχουν επίσης διάφορες λύσεις για το ροχαλητό, όπως αυτοκόλλητες ταινίες ή και συσκευές. Ο γιατρός θα δώσει την καλύτερη, κατά περίπτωση, λύση.
Espressonews