Μερικά από τα μεγαλύτερα «πλιάτσικα» της Ιστορίας
Οι ληστείες είναι ένα εγκληματικό φαινόμενο που ώρες ώρες φαντάζει καθημερινό και συνηθισμένο. Υπάρχουν όμως μερικές περιπτώσεις ληστειών οι οποίες ξεπερνούν κάθε φαντασία, όχι μόνο για τα απίστευτα στρατηγικά σχέδια που κρύβονται πίσω τους αλλά κυρίως για τα εντυπωσιακά κλοπιμαία τους.
Δείτε μερικές περιπτώσεις ληστειών που έμειναν στην Ιστορία:
Ληστεία στην τράπεζα Northern Bank (2004)
Κλοπιμαία: 50 εκατ. δολάρια
Θεωρείται από τις μεγαλύτερες ληστείες που έχει δει ποτέ η Μεγάλη Βρετανία. Έλαβε χώρα στις 20 Δεκεμβρίου του 2004 στα κεντρικά γραφεία της Northern Bank στο Belfast της Βόρειας Ιρλανδίας.
Την προηγούμενη ακριβώς ημέρα, μια ομάδα ανθρώπων μεταμφιεσμένοι σε αστυνομικούς εισέβαλλε ταυτοχρόνως στα σπίτια δύο προϊστάμενων της τράπεζας παίρνοντας αυτούς και τις οικογένειές του ως όμηρους. Εκεί τους έδωσαν σαφείς οδηγίες για το τι πρέπει να κάνουν την ημέρα της ληστείας.
Οι δύο προϊστάμενοι πήγαν το άλλο πρωί κανονικά στη δουλειά προσποιούμενοι ότι δεν συμβαίνει τίποτα. Μετά το τέλος της βάρδιας, έμειναν μόνοι τους στο κατάστημα και άφησαν τα μέλη της συμμορίας να εισέλθουν κανονικότατα.
Οι κλέφτες άρπαξαν ό,τι βρήκαν μπροστά τους, είτε ήταν ευρώ, είτε αμερικανικά δολάρια, είτε λίρες, τα φόρτωσαν σε ένα βαν μέχρι να γεμίσει και ύστερα επέστρεψαν για να πάρουν ακόμη περισσότερα. Όταν η επιχείρηση τελείωσε, τα χρήματα που είχαν κλαπεί ανέρχονταν συνολικά στις 26.5 λίρες (δηλαδή 50 εκατ. δολάρια).
Η Μεγάλη Σιδηροδρομική Ληστεία (The Great Train Robbery) - 1963
Κλοπιμαία: 2.6 εκατ. λίρες
Στις 8 Αυγούστου του 1963, μια συμμορία ένοπλων κατάφερε να «αδειάσει» το τραίνο του βασιλικού ταχυδρομείου (Royal Mail) αποσπώντας σε χαρτονομίσματα 2.6 εκατ λίρες.
Το τρένο εκτελούσε δρομολόγιο από το Λονδίνο με προορισμό τη Γλασκόβη. Η 15μελής ομάδα είχε φροντίσει να «λαδώσει» έναν άνθρωπο που δούλευε στους σιδηρόδρομους, ο οποίος τους ενημέρωσε με ακρίβεια για το πρόγραμμα και το φορτίο του τρένου.
Οι ληστές σταμάτησαν το τρένο αλλάζοντας την ένδειξη του σιδηρόδρομου από πράσινη σε κόκκινη. Ο τεχνικός της αμαξοστοιχίας πήγε να ελέγξει το πρόβλημα και εξουδετερώθηκε από τη συμμορία. Ύστερα, έκλεψαν τουλάχιστον 120 ταχυδρομικά δέματα και αμέσως έσπευσαν σε μια κοντινή φάρμα που είχαν καθορίσει ως καταφύγιο προκειμένου να μοιράσουν τα κλοπιμαία.
Για να μην αφήσουν ίχνη, είχαν προσλάβει 6 άτομα τα οποία θα έκαιγαν τη φάρμα. Όμως η δουλειά τους ήταν τόσο πρόχειρη που η αστυνομία κατάφερε και βρήκε τα αποτυπώματα 12 από τους 15, οι οποίοι συνελήφθησαν και φυλακίστηκαν.
Ένας μάλιστα από αυτούς, ο Ronnie Biggs, δραπέτευσε δύο χρόνια μετά (1965), έκανε πλαστική στο πρόσωπό του και διέφυγε στη Βραζιλία.
Ληστεία στο Μουσείο της Βοστώνης (1990)
Κλοπιμαία: Έργα Τέχνης συνολικής αξίας 300 εκατ. δολαρίων
Στις 18 Μαρτίου του 1990, λίγο μετά το τέλος των εορταστικών εκδηλώσεων για τη γιορτή του Αγ. Πατρικίου, δύο άνδρες μεταμφιεσμένοι σε αστυνομικούς ζητούν να μπουν στο μουσείο της Isabella Stewart Gardner (ή αλλιώς Boston Museum) από μια πλάγια είσοδο.
Η ώρα είναι 01: 24 μετά τα μεσάνυχτα και οι φρουροί του Μουσείου αποφασίζουν να αγνοήσουν τους κανονισμούς και να ανοίξουν τις πόρτες παρόλο που η ώρα ήταν προχωρημένη. Πολύ γρήγορα αφότου τους άνοιξαν, κατάλαβαν ότι οι άνδρες αυτοί δεν ήταν αστυνομικοί, ήταν όμως αργά.
Οι ληστές κατάφεραν να τους ακινητοποιήσουν με χειροπέδες και να αποκτήσουν ελεύθερη πρόσβαση στους χώρους του μουσείου. Σε κάτι λιγότερο από 90 λεπτά, κατάφεραν να κλέψουν ανεκτίμητα έργα Τέχνης αφαιρώντας τα με βίαιο τρόπο από τα κάδρα τους, μεταξύ τους και τρεις πίνακες του Ρέμπραντ.
Τα στοιχεία των διαρρηκτών καθώς και οι κινήσεις που ακολούθησαν μέσα στο μουσείο παραμένουν άγνωστα καθώς φρόντισαν να καταστρέψουν τις κασέτες του συστήματος παρακολούθησης πριν φύγουν.
Ληστεία στην Banco Central, Κεντρική τράπεζα της Βραζιλίας (2005)
Κλοπιμαία: 70 εκατ. δολάρια
Κατά τη διάρκεια του διημέρου, 6 και 7 Αυγούστου του 2005, μία ομάδα ληστών κατάφεραν νοίκιασε ένα οίκημα στο κέντρο της περιοχής Fortaleza προκειμένου να σκάψουν ανενόχλητοι ένα τούνελ 78 μέτρων το οποίο κατέληγε ακριβώς κάτω από την Κεντρική Τράπεζα της Βραζιλίας. Τους πήρε τρεις μήνες αλλά τελικά η υπομονή τους έφερε «καρπούς».
Απενεργοποιώντας κάθε σύστημα ασφαλείας της τράπεζας, κατάφεραν να μπουν μέσα τρυπώντας πάχους 1.1 μέτρου ενισχυμένο ατσάλι του χρηματοκιβωτίου και να κλέψουν 70 εκατ. δολάρια. Η ληστεία έγινε αντιληπτή μόνο όταν οι εργαζόμενοι στην τράπεζα πήγαν στη δουλειά τους το πρωί της Δευτέρας.
Περίπου δύο μήνες μετά, το πτώμα του 26χρονου φερόμενου «εγκεφάλου» της ληστείας, Luis Fernando Ribeiro βρέθηκε στην άκρη ενός επαρχιακού δρόμου 320 χιλ. έξω από το Ρίο ντε Τζανέιρο. Άλλοι πέντε άνδρες συνελήφθησαν αφού παραδέχθηκαν πως βοήθησαν στο σκάψιμο του τούνελ. Μέχρι στιγμή, οι αρχές έχουν ανακαλύψει μόνο τα 7 εκατ. από τα κλοπιμαία, τα υπόλοιπα 63 συνεχίζουν να αγνοούνται.
Ληστεία στην Κεντρική Τράπεζα του Ιράκ (2003)
Κλοπιμαία: 1 δισεκατομμύριο δολάρια
Η ληστεία που από πολλούς θεωρείται η μεγαλύτερη που έχει πραγματοποιηθεί ποτέ σε τράπεζα, έλαβε χώρα λίγες ώρες προτού οι Αμερικάνοι ξεκινήσουν τους βομβαρδισμούς στη Βαγδάτη.
Ο Σαντάμ Χουσεΐν και η οικογένειά του, φρόντισαν τότε να πάρουν 1 δισεκατομμύριο δολάρια από την Κεντρική Τράπεζα του Ιράκ που βρισκόταν στο κέντρο της πόλης. Κάτοικοι της περιοχής κάνουν λόγο για τρία ή τέσσερα φορτηγά στα οποία Ιρακινοί στρατιώτες φόρτωναν ασταμάτητα χρήματα.
Σε ένα από τα παλάτια του Σαντάμ, βρέθηκαν κρυμμένα περίπου 650 εκατ. δολάρια, χρήματα όμως που δεν είναι ακόμη επιβεβαιωμένο το αν προέρχονται από τα κλοπιμαία της μεγάλης ληστείας.