Στο νερό πρωτογεννήθηκε η ζωή. Γιατί λοιπόν να μη χτίζουμε τα σπίτια μας πάνω σε αυτό? Τα πρωτόγονα αλλά τόσο γοητευτικά «νερόσπιτα» της νοτιοανατολικής Ασίας...
...οι βίλες των δόγηδων στη Βενετία, τα σπίτια-πλοία στα ποτάμια της Κεράλα, τα παραθαλάσσια εξοχικά στα Πυρηναία, οι κατοικίες του 17ου αιώνα στα κανάλια του Αμστερνταμ έχουν όλα ένα κοινό: οι ένοικοι τους ξυπνάνε, κοιμούνται και αναπνέουν με τον ήχο των κυμάτων. Τους ζηλεύετε? Το ίδιο κι εμείς.
ΓΑΛΛΙΚΗ ΠΟΛΥΝΗΣΙΑ
Μπάνγκαλοους στην Μπόρα Μπόρα της γαλλικής Πολυνησίας. Μη σας ξεγελάει η απέριττη όψη τους. Μια διανυκτέρευση κοστίζει γύρω στα 500 ευρώ, καθώς δεν πρόκειται για καλύβες ιθαγενών, αλλά για πολυτελέστατα θέρετρα με spa και θαλασσοθεραπεία.
ΤΑΪΛΑΝΔΗ
Το ΚΟ ΣΑΜΟΥΙ , είναι το δεύτερο μεγαλύτερο της Ταϋλάνδης και βρίσκεται στα νότια της χώρας. Μπορεί να φαίνεται μακριά στο χάρτη, αλλά αν έχετε εξασφαλίσει τα ναύλα, η διαμονή εκεί θα σας κοστίσει φθηνότερα από ένα Σαββατοκύριακο στο Σαρωνικό.
ΜΑΛΑΙΣΙΑ
Σπίτι στηριγμένο σε πασσάλους, που έχτισαν πρόσφυγες από τις Φιλιππίνες στο νησί Μαμπούλ, στην ανατολική ακτή του Βόρνεο, στην περιοχή της Σάμπα. Τα 18 εκατομμύρια των κατοίκων του Βόρνεο μοιράζονται ανάμεσα στην Ινδονησία, τη Μαλαισία και το Σουλτανάτο του Μπρουνέι. Η περιοχή της Σάμπα ανήκει στη Μαλαισία και κατατάσσεται ανάμεσα στους κορυφαίους προορισμούς διεθνώς για οικοτουρισμό.
ΟΛΛΑΝΔΙΑ
«Βενετία του βορρά», σύμφωνα με το πολυφορεμένο τουριστικό προσωνύμιο, το Αμστερνταμ έχει πάνω από 100 χλμ. Κανάλια, 1500 γέφυρες και 90 νησιά. Σε αυτό το υδάτινο παζλ, πρωταγωνιστικό ρόλο παίζουν τα σπίτια του 17ου αι., χτισμένα κυριολεκτικά πάνω στο ποτάμι…
ΙΝΔΙΑ
Kettuvallum: Έτσι λέγεται το σπίτι-πλοίο στις «ποταμο-λίμνες» της Κεράλα, στη νοτιοανατολική Ινδία, οι οποίες δεν είναι παρά ένα είδος στάσιμων υφάλμυρων νερών, κάτι ανάμεσα σε λιμνοθάλασσες και έλος, ένας ξεχωριστός υδροβιότοπος με προστατευόμενη πανίδα και χλωρίδα. Τα «σπίτια-πλοία» στα κανάλια και τις λίμνες της Κεράλα προσφέρουν έναν εναλλακτικό τρόπο διακοπών, όχι απλώς κοντά στη φύση, αλλά ένα με τη φύση.
ΙΤΑΛΙΑ
Γόνδολες, αναγεννησιακά παλάτια, δόγηδες, πλατεία του Αγίου Μάρκου, περιστέρια, εσπρέσο και αναμνηστικές φωτογραφίες. Ίσως δεν υπάρχει πόλη περισσότερο ταυτισμένη με την καρτ ποστάλ Βενετία. Κι όμως, πίσω από το τουριστικό σκηνικό τα κανάλια αναπνέουν, αναδίζοντας μια βαριά οσμ, τα σπίτια πλημμυρίζουν κι αποκαθίστανται, η μαφία και η ακροδεξιά του Βένετο ακολουθούν τις δικές τους σκοτεινές διαδρομές και η Βενετία μας φιλοδωρεί πότε πότε με ειδήσεις που αφορούν τη χώρα μας, όπως η πρόσφατη «βεβήλωση» του ελληνικού περιπτέρου στην Μπιενάλε: «sold out» έγραψαν οι άγνωστοι βάνδαλοι- ακτιβιστές στο περίπτερο της ελληνικής συμμετοχής, ψεκάζοντας με σπρέι αυτό που σκέφτεται ένας ολόκληρος λαός.
ΝΟΡΒΗΓΙΑ
Τα σπίτια των Φιόρδ: Στο λιμάνι του Μπέργκεν, στην καρδία της Νορβηγίας, παλιές ξύλινες αποθήκες έχουν ανακαινιστεί και αποτελούν τουριστικό αξιοθέατο. Τα κτήρια, χτισμένα στις ακτές των νορβηγικών Φιόρδ, αποτελούν προστατευόμενη πολιτιστική κληρονομιά από την UNESCO και πολλά από αυτά έχουν μετατραπεί σε μουσεία και ξενοδοχεία. Γνωστά ως «Beyggen», κάποια από αυτά έχουν χτιστεί τον 18ο αιώνα, ενώ σώζωνται ακόμα και πέτρινα κελάρια που χρονολογούνται έως τον 15ο αιώνα. Κι όμως, ενώ μεγάλο μέρος της περιοχής κάηκε σε πυρκαγιά του 1955, οι επίμονοι Νορβηγοί έκαναν την καταστροφή ευκαιρία και έχτισαν στα αποκαϊδια το Μουσείο των Bryggen, αλλά και νέα σπίτια, πανομοιότυπα με τα καμένα.
Ε. (ελευθεροτυπία)