Απασχολεί τον ανθρώπινο νου αιώνες τώρα... Το ερώτημα πολυσυζητημένο... Μην βασανίζεστε άλλο... Έφθασε η στιγμή που οι επιστήμονες θα μας οδηγήσουν στο δρόμο της αλήθειας... ακόμα και αν αυτός αποτελείται από παράδρομους που εσύ πρέπει να αποφασίσεις ποιον θα ακολουθήσεις!
Θεωρία πρώτη
Ο καθηγητής Τζον Μπρούκφιλντ, ειδικός στην Εξελικτική Γενετική στο Πανεπιστημίο του Νότιγχαμ υποστηρίζει οτι τέτοιου είδους διλλήματα δεν υφίστανται πλέον! Σύμφωνα με τη θεωρία που ανέπτυξε ο ίδιος, το ποιος προηγείται είναι ξεκάθαρο:
"Μπορούμε να πούμε χωρίς αμφιβολία ότι στην ερώτηση "η κότα έκανε το αυγό ή το αυγό την κότα" η απάντηση είναι πως το πρώτο ζωντανό μέλος του είδους είναι το αυγό. Το αυγό προυπήρχε της κότας".
Το κλειδί σε αυτή την μέχρι σήμερα ανεξιχνίαστη υπόθεση έγκειται στο μυστικό, το οποίο η γενετική επιστήμη έχει αποκρυπτογραφήσει. Το γενετικό υλικό δεν αναπτύσσεται κατά τη διάρκεια ζωής ενός ζωντανού οργανισμού. Γεγονός που συνεπάγεται οτι είναι αδύνατο να υπήρξε ξαφνικά μια κότα εάν πριν δεν είχε περάσει από το στάδιο του κλωσσόπουλου μέσα στο αβγό.
Θεωρία δεύτερη
Ερευνητές από τα Πανεπιστήμια του Σέφιλντ και του Γουόρικ, έρχονται τώρα να δώσουν τη δική τους ερμηνεία. Η κότα, λένε, είναι αυτή που κάνει το αβγό, αφού προκειμένου να σχηματιστεί το κέλυφος του αβγού, είναι απαραίτητη μια πρωτεΐνη που εντοπίζεται μόνο στις ωοθήκες της κότας.
Σύμφωνα με τους ερευνητές, η ύπαρξη αυτής της πρωτεΐνης, που ονομάζεται ovocledidin-17 (ΟC-17), δείχνει πέρα από κάθε αμφιβολία ότι το αβγό μπορεί να υπάρξει μόνο αν προηγουμένως βρεθεί εντός της κόταςάρα η κότα είναι εκείνη που προϋπάρχει. Η συγκεκριμένη πρωτεΐνη λειτουργεί ως καταλύτης, ο οποίος επιταχύνει την ανάπτυξη του κελύφους, χωρίς το οποίο δεν είναι δυνατόν να αναπτυχθεί το κλωσόπουλο.
Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξαν με τη βοήθεια ενός πολύ ισχυού υπολογιστή, με τον οποίο κατάφεραν να «ζουμάρουν» στον σχηματισμό του αβγού. Ο υπολογιστής, ο οποίος ονομάζεται ΗΕCΤoR και βρίσκεται στο Εδιμβούργο, αποκάλυψε ότι η ΟC-17 είναι απολύτως απαραίτητη για να ξεκινήσει η κρυστάλλωση, το πρώτο στάδιο δημιουργίας του κελύφους.
Οπως ανέφερε ο δρ Κόλιν Φρίμαν από το Τμήμα Μηχανικής Υλικών του Πανεπιστημίου Σέφιλντ που συμμετείχε στη μελέτη, "επί μακρόν επικρατούσε η άποψη ότι το το αβγό προηγήθηκε, ωστόσο έχουμε πλέον τις επιστημονικές αποδείξεις στα χέρια μας που δείχνουν περά από κάθε αμφιβολία ότι χωρίς την κότα αβγό δεν θα υπήρχε".
Ναι, αλλά αν δεν υπήρχε η κότα, ποιός γέννησε το πρώτο αυγό;
Εδώ προκύπτει το εξής: από που προήλθε το πρώτο αβγό; Σε αυτό το σημείο η επιστήμη για μια ακόμη φορά δίνει δύο εκδοχές . Οι εκφραστές των απόψεων δεν καταλήγουν στο ίδιο συμπέρασμα. Αυτό που είναι κοινώς αποδεκτό είναι οτι τα πρώτα αυγά ή έστω οι δομές που έμοιαζαν με αυγά εμφανίστηκαν στη γη ταυτόχρονα με τους πρώτους πολυκύταρους οργανισμούς.
Θεωρία τρίτη: Ο καθηγητής Νταβίντ Παπινό, από το πανεπιστήμιο King College του Λονδίνου, θεωρεί οτι το πρώτο αυγό , από όπου προήλθε η κότα, εξελίχθηκε απευθείας από τους πρώτους πολυκύτταρους οργανισμούς μέσα από διαδικασίες που διήρκησαν εκατομμύρια χρόνια.
Θεωρία τέταρτη: Η καθηγήτρια παλαιοντολογίας Darla Zelenitsky, από το πανεπιστήμιο Calgary, υποστηρίζει οτι πιθανό είναι το πρώτο αυγό να αποτελεί μετάλλαξη των αυγών των δεινοσαύρων. Εξέτασε πρόσφατα μια απολιθωμένη φωλιά δεινοσαύρων, ηλικίας 77 εκατομμυρίων ετών, που περιείχε πέντε αυγά. Η μορφή της είναι παρόμοια με τη σημερινή που κατασκευάζουν τα πτηνά. Είναι ξεκάθαρο οτι ο συγκεκριμένος δεινόσαυρος εναπόθεσε σε αυτή τα αυγά σε μια εποχή όπου δεν υπήρχε πουλιά στη γη. Η Zelenitsky καταλήγει πάντως στο συμπέρασμα οτι το αυγό σίγουρα προυπήρχε της κότας!
Αυτή ουσιαστικά είναι και η άποψη που γίνεται ευρέως αποδεκτή από όλη την επιστημονική κοινότητα: το αυγό έκανε την κότα! Όσο για την οριστική απάντηση στο "από που ήρθε το πρώτο αυγό" δυστυχώς δεν μπορούμε να σας την δώσουμε ακόμη.