Δύο ισχυρές εκρήξεις ακούστηκαν τα ξημερώματα στο κέντρο της Τρίπολης, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες και όσα μεταδίδει το πρακτορείο Ρόιτερ. Δεν καταγράφηκαν αντιαεροπορικά πυρά πάνω από την πόλη, αναφέρουν οι ίδιες μαρτυρίες.
Ο Μουάμαρ Καντάφι εμφανίστηκε το βράδυ αποφασισμένος να συνεχίσει τον πόλεμο, σε σύντομες δηλώσεις του που μεταδόθηκαν ζωντανά από τη λιβυκή τηλεόραση. Μιλώντας σε υποστηρικτές του στην Τρίπολη, ο Λίβυος ηγέτης υποσχέθηκε ότι θα συνεχίσει να μάχεται και ότι θα βγει νικητής από τον πόλεμο κατά των ανταρτών και των διεθνών δυνάμεων.
Ωστόσο, λίγη ώρα νωρίτερα όμως, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Μπαν Κι-μουν, είπε από την Τυνησία όπου βρίσκεται, ότι η κυβέρνηση της Λιβύης ανακοίνωσε νέα κατάπαυση του πυρός.
Ο Μπαν είπε ότι ο πρωθυπουργός της Λιβύης, Αλ Μπαγνταντί Άλι αλ-Μαχμούντι, τον ενημέρωσε τηλεφωνικά για την εξέλιξη αυτή.
Σύμφωνα με εκπρόσωπο των αντικαθεστωτικών δυνάμεων, πέντε άνθρωποι σκοτώθηκαν, ανάμεσά τους τέσσερα παιδιά, κατά τη διάρκεια της επίθεσης των δυνάμεων του Καντάφι κατά της πόλης Μιζουράτα, που βρίσκεται ανατολικά της Τρίπολης.
Το Reuters μετέδωσε χθες, επικαλούμενο τηλεφωνική μαρτυρία από τη Μιζουράτα, ότι οι νεκροί από τη χθεσινή επίθεση έφθασαν τους 40. Το πρακτορείο διευκρίνισε ότι η πληροφορία δεν επιβεβαιώθηκε από ανεξάρτητη πηγή. Οι δυνάμεις του Καντάφι επιτίθενται και κατά της πόλης Ζιντάν, κάνοντας χρήση βαρέος πυροβολικού, μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο Al Jazeera.
Νέες βομβιστικές επιθέσεις πραγματοποίησαν το βράδυ στη Λιβύη και οι συμμαχικές δυνάμεις.
Σύμφωνα με εκπρόσωπο της Διοίκησης Αφρικής του αμερικανικού στρατού, αμερικανικά και βρετανικά εκτόξευσαν 20 πυραύλους Τόμαχοκ εναντίον αντιαεροπορικών συστοιχιών και άλλων στόχων.
Για εκρήξεις και πυρά από αντιαεροπορικές συστοιχίες στην Τρίπολη έκαναν λόγο και δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου.
Τουλάχιστον δύο εκρήξεις ακούστηκαν στην πόλη και αμέσως μετά άρχισαν να βάλλουν τα αντιαεροπορικά. Στη συνέχεια ακούστηκαν πολλές ισχυρές εκρήξεις και επί περίπου δέκα λεπτά ο ουρανός φωτιζόταν από λάμψεις, ιδίως πάνω από την περιοχή όπου βρίσκεται η κατοικία του Λίβυου ηγέτη Μουάμαρ Καντάφι, σε κοντινή απόσταση από το ξενοδοχείο των δημοσιογράφων.
Στο μεταξύ, το αραβικό τηλεοπτικό κανάλι Αλ Τζαζίρα μετέδωσε απόψε ότι ο επικεφαλής μιας ταξιαρχίας του Καντάφι σκοτώθηκε κοντά στην Τρίπολη. Το κανάλι ανέφερε ότι ο διοικητής ονομαζόταν Χουσέιν Ελ Ουαρφάλι, αλλά δεν διευκρίνισε τις συνθήκες του θανάτου του.
Παράλληλα, οι τρεις δυτικοί δημοσιογράφοι που είχαν συλληφθεί την Κυριακή στην Αζνταμπίγια της ανατολικής Λιβύης αφέθηκαν ελεύθεροι στη διάρκεια της νύχτας και βρίσκονται στην Τρίπολη, σύμφωνα με ανταποκριτή του Γαλλικού Πρακτορείου.
Ο Ντέιβ Κλαρκ και ο Ρομπέρτο Σμιντ από το Γαλλικό Πρακτορείο και ο Τζόε Ρέντλ από το πρακτορείο Getty Images έφτασαν στο ξενοδοχείο Rixos στο κέντρο της λιβυκής πρωτεύουσας, όπου τους περίμεναν συνάδελφοί τους.
Την επικείμενη απελευθέρωσή τους είχε ανακοινώσει νωρίτερα ο εκπρόσωπος του καθεστώτος Μούσα Ιμπραχίμ.
Τη δημιουργία μιας αρχής πολιτικής καθοδήγησης της στρατιωτικής επιχείρησης στη Λιβύη σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών πρότεινε η Γαλλία στους συμμάχους της που βομβαρδίζουν από το Σάββατο θέσεις του λιβυκού καθεστώτος, όπως δήλωσε στη γαλλική εθνοσυνέλευση ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας Αλέν Ζιπέ.
Από την πλευρά του ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ουίλιαμ Χέιγκ δήλωσε ότι η στρατιωτική δράση δεν θα σταματήσει μέχρι να υπάρξει ολοκληρωτική κατάπαυση πυρός και να σταματήσουν οι επιθέσεις εναντίον αμάχων.
«Θεωρούμε ότι είμαστε στα αρχικά στάδια». «Δεν πιστεύω ότι μπορεί να καθοριστεί διορία ή χρονοδιάγραμμα», πρόσθεσε.
Στο μεταξύ, τηλεφωνική επικοινωνία με τον Γάλλο πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί και τον Βρετανό πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον είχε ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, όπως δήλωσε ο Μπεν Ρόουντς, σύμβουλος του Λευκού Οίκου για θέματα εθνικής ασφάλειας.
«Αυτό που λέμε τώρα είναι ότι το ΝΑΤΟ θα έχει ένα ρόλο- κλειδί να παίξει εδώ», σημείωσε ο Αμερικανός σύμβουλος.
Το βράδυ της Τρίτης πάντως, η γερμανική κυβέρνηση απέσυρε όλες τις δυνάμεις Γερμανών στρατιωτών που εμπλέκονται σε επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ στην περιοχή της Μεσογείου.
Εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας στο Βερολίνο επιβεβαίωσε στο γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων «Dpa» ότι δύο φρεγάτες και δύο σκάφη με συνολικά 550 άνδρες πλήρωμα έχουν τεθεί υπό εθνική διοίκηση.
Επίσης αποσύρονται περίπου 60 έως 70 Γερμανοί στρατιώτες, οι οποίοι συμμετείχαν σε αποστολή των αεροσκαφών AWACS στο χώρο της Μεσογείου, γράφει το Dpa. Αδιευκρίνιστο παραμένει μέχρι στιγμής, αν τα γερμανικά πολεμικά σκάφη θα εγκαταλείψουν τη Μεσόγειο.
Η απόφαση της απόσυρσης των Γερμανών στρατιωτών ελήφθη μετά τη συμμετοχή ναυτικών δυνάμεων της Συμμαχίας στην υλοποίηση της απόφασης του ΣΑ του ΟΗΕ για το εμπάργκο όπλων κατά της Λιβύης. «Επειδή το εμπάργκο όπλων έχει και μία εκτελεστική πτυχή, η οποία εν ανάγκη θα πρέπει να υλοποιηθεί και με τη χρήση όπλων, η Γερμανία δηλώνει ότι δεν θα συμμετάσχει σε οιαδήποτε τέτοια ενέργεια», είπε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας.
Πηγή Newsbomb