Τετάρτη 23 Μαρτίου 2011

Οι τροφές που φτιάχνουν τη διάθεση

Print Friendly and PDF Print Print Friendly and PDF PDF

Τελικά μπορεί η διατροφή μας να βελτιώσει από μόνη της τη διάθεσή μας;
Η απάντηση είναι ναι και μάλιστα μπορεί με πολλούς τρόπους. Για να βελτιώσουμε τη διάθεσή μας και να προστατευτούμε από αρνητικά συναισθήματα και σκέψεις είναι σημαντικό από την μια πλευρά να καταναλώνουμε μικρά και συχνά γεύματα και από την άλλη χρειάζεται τα τρόφιμα που υπάρχουν στο τραπέζι μας να είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά και σίγουρα να μην επιβαρύνουν τον οργανισμό μας. Για να έχουμε καλή διάθεση, ο εγκέφαλος μας εκκρίνει μια ορμόνη που λέγεται σεροτονίνη και υπάρχουν κάποια συστατικά της διατροφής που μπορούν να συμβάλλουν στην καλύτερη ρύθμιση αυτής της ορμόνης.

Τρυπτοφάνη

Η σεροτονίνη είναι μια ουσία του εγκεφάλου που μας κάνει πιο χαρούμενους και ευτυχισμένους. Όταν τα επίπεδα αυτής της ουσίας στον εγκέφαλο είναι μειωμένα, μπορεί κανείς να έχει κακή διάθεση, νευρικότητα ή και καταθλιπτική συμπεριφορά. Για να μπορεί ο ανθρώπινος οργανισμός να παράγει σεροτονίνη χρειάζεται να προσλαμβάνουμε μέσω της διατροφής τρυπτοφάνη. Καλή πηγή τρυπτοφάνης αποτελούν το κοτόπουλο, η γαλοπούλα, το τυρί cottage, οι μπανάνες, τα αυγά, οι ξηροί καρποί, το αβοκάντο, όπως επίσης το γάλα και τα τυριά.

Βιταμίνες συμπλέγματος Β

Ένα άλλο συστατικό της διατροφής που παίζει σημαντικό ρόλο στον μεταβολισμό της σεροτονίνης αλλά και στην εύρυθμη λειτουργία του νευρικού συστήματος είναι το σύμπλεγμα βιταμινών Β. Η νιασίνη ή αλλιώς βιταμίνη Β3 παίζει ρυθμιστικό  ρόλο στη διάθεση και την όρεξη, ενώ η βιταμίνη Β12 και το φυλικό οξύ μας προστατεύουν από την κατάθλιψη και άλλες διαταραχές του νευρικού συστήματος. Καλές πηγές νιασίνης είναι τα δημητριακά ολικής άλεσης, το κοτόπουλο, το ψάρι,  το συκώτι και το μοσχάρι, ενώ είναι διαθέσιμη σε μικρότερες ποσότητες και σε άλλα τρόφιμα όπως το ψωμί και τα ζυμαρικά ολικής άλεσης, τα γαλακτοκομικά και το αυγό. Αυτές οι τροφές αποτελούν καλές πηγές και της βιταμίνης Β12 , ενώ το φυλικό οξύ υπάρχει σε μεγάλη ποσότητα στο μοσχαρίσιο συκώτι, όπως επίσης καλές πηγές του αποτελούν τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, όπως το σπανάκι και το μαρούλι, αλλά και το μπρόκολο, το λάχανο και η μπανάνα.


Ω-3 λιπαρά οξέα

Πολύ σημαντικό συστατικό της διατροφής που βοηθάει τη λειτουργία του νευρικού συστήματος είναι τα ω-3 λιπαρά οξέα. Καλή πηγή ω-3 λιπαρών οξέων αποτελούν τα λιπαρά ψάρια, όπως ο σολομός, αλλά και ο τόνος, οι σαρδέλες,  τα φουντούκια και ο λιναρόσπορος. Τα ω-3 λιπαρά οξέα συμβάλλουν στην πνευματική διαύγεια, ενισχύουν την μνήμη και την ικανότητα συγκέντρωσης και μας προστατεύουν από την κατάθλιψη.

Σίδηρος

Αναγκαία και ικανή συνθήκη για να αισθάνεται κανείς καλά είναι να μην νιώθει κόπωση και ατονία. Αυτά τα συμπτώματα ενδεχομένως να είναι σημάδια ήπιας έλλειψης σιδήρου. Είναι σημαντικό να εξασφαλίζετε επαρκείς ποσότητες σιδήρου από τη διατροφή σας, καταναλώνοντας τακτικά τρόφιμα πλούσια σε σίδηρο, όπως είναι το συκώτι, αλλά και το κρέας από μοσχάρι και οι σαρδέλες. Επίσης, καλές πηγές σιδήρου είναι το σκούρο κρέας των πουλερικών, ο κρόκος του αυγού, οι γαρίδες και τα ψάρια. Οι φυτικές τροφές που περιέχουν σίδηρο σε ικανοποιητική ποσότητα, αλλά απορροφάται σε μικρότερο βαθμό, είναι οι φακές, τα μανιτάρια, οι αγκινάρες, τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, τα αποξηραμένα φρούτα, οι πατάτες, ο αρακάς, το αβοκάντο, αλλά και το ψωμί ολικής άλεσης.

Μην ξεχνάτε ότι αν έχετε ενέργεια και καλή διάθεση, μπορείτε να ακολουθήσετε έναν ισορροπημένο τρόπο ζωής που θα σας βοηθήσει να διατηρήσετε υγιές σωματικό βάρος, ψυχική υγεία και ευεξία.


Γεύματα και σνακ για βελτίωση της διάθεσης και ευεξία

•    Σάντουιτς με ψωμί ολικής άλεσης, καπνιστό σολομό και μαρούλι
•    1 μπανάνα και λίγα φουντούκια
•    1 μπάρα δημητριακών ολικής άλεσης με αμύγδαλα
•    1 smoothie από γάλα και μπανάνα
•    Σαλάτα μαρούλι με φρέσκα μανιτάρια, αποφλοιωμένο ηλιόσπορο και τόνο
•    Γιαούρτι χαμηλό σε λιπαρά με λίγα καρύδια και αποξηραμένα βερίκοκα


πηγή

Share
Loading