Δευτέρα 7 Φεβρουαρίου 2011

Παίξτε «άμυνα» με σούπες

Print Friendly and PDF Print Print Friendly and PDF PDF



Για τις κρύες μέρες του χειμώνα

Κοτόπουλο, ψάρια, μανιτάρια, κρεμμύδια είναι μερικά από τα υλικά της κουζίνας με τα οποία μπορείτε να φτιάξετε δυναμωτικές σούπες τις κρύες νύχτες του χειμώνα. Σας προσφέρουν πολύτιμα θρεπτικά συστατικά, όπως ζωικές ή φυτικές πρωτεΐνες που περιέχουν τα απαραίτητα αμινοξέα για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού, βιταμίνες A, Β και C, ιχνοστοιχεία όπως σελήνιο και ψευδάργυρο, και φλαβονοειδή, όλα με ισχυρή αντιοξειδωτική και αντιφλεγμονώδη δράση. Επιπλέον, οι σούπες δεν θωρακίζουν μόνο τον οργανισμό από τις εξωτερικές επιθέσεις, αλλά ορισμένες φορές δρουν και θεραπευτικά...

Κοτόσουπα της γιαγιάς
Είναι πλούσια σε πρωτεΐνες, που σας προσφέρουν πολύτιμα αμινοξέα για το ανοσοποιητικό. Επίσης, το κοτόπουλο περιέχει βιταμίνες του συμπλέγματος Β, που είναι απαραίτητες για το μεταβολισμό, σίδηρο, που μεταφέρει το οξυγόνο στους ιστούς, και ψευδάργυρο, που έχει αντιοξειδωτική δράση.
Τι λένε οι έρευνες Σύμφωνα με ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου UCLA, η κοτόσουπα περιέχει αμινοξέα, όπως η κυστεΐνη, της οποίας η χημική σύσταση μοιάζει με εκείνη του φαρμάκου ακετυλoκυστεΐνη, που χορηγείται για τη βρογχίτιδα και άλλα πνευμονολογικά προβλήματα. Σε αντίστοιχο συμπέρασμα κατέληξαν και ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστη¬μίου της Νεμπράσκα, αφού ανέλυσαν τη σύσταση σε διάφορες παραλλαγές της κοτόσουπας (με λαχανικά, ρύζι κλπ.).

Σούπα με μπρόκολο
Tο μπρόκολο είναι πλούσιο σε βιταμίνες A, B1, C, β-καροτίνη, φυλλικό οξύ, σίδηρο, μαγνήσιο, κάλιο και ασβέστιο, που είναι ισχυρά αντιοξειδωτικά και ενισχύουν την άμυνα του οργανισμού. Αντιοξειδωτική δράση έχουν και δύο ακόμα ουσίες που περιέχει το μπρόκολο: η ινδόλη-3-καρβινόλη (I3C) και η σουλφοραφάνη.
Τι λένε οι έρευνες Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση «Journal of Nutritional Biochemistry», όταν μασάμε το μπρόκολο, η ουσία Ι3C μετατρέπεται σε μία άλλη ουσία, την DIM (διινδολυμεθάνη), που αυξάνει τα επίπεδα των λευκών κυττάρων και των λεμφοκυττάρων στο αίμα, ενισχύοντας την άμυνα του ανοσοποιητικού συστήματος απέναντι στους «εισβολείς». Επίσης, μελέτη που δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση «Ame¬rican Journal of Clinical Nutrition» υποστηρίζει ότι όσοι καταναλώνουν πολύ μπρόκολο παρουσιάζουν χαμηλά ποσοστά καρκίνου.
Προσοχή!
Μην παραβράσετε το μπρόκολο, γιατί θα χάσει πάνω από το 60% των θρεπτικών συστατικών του.

Μανιταρόσουπα
Τα μανιτάρια είναι μια τροφή πλούσια σε φυτικές πρωτεΐνες, παρόμοιες με αυτές του κρέατος. Επίσης, περιέχουν υψηλές συγκεντρώσεις σεληνίου, χαλκού και ψευδαργύρου, που έχουν ισχυρές αντιοξειδωτικές ιδιότητες.
Τι λένε οι έρευνες Μελέτη του Πανεπιστημίου Τufts στη Μασαχου¬σέτη, που δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση «Journal of Nutrition», υποστηρίζει ότι η συχνή κατανάλωση μανιταριών τονώνει το ανοσοποιητικό σύστημα. Ειδικότερα, τα μανιτάρια αυξάνουν τα επίπεδα των κυτοκινών, πρωτεϊνών που παίζουν καθοριστικό ρόλο στη θωράκιση του οργανισμού απέναντι στους ιούς και τις λοιμώξεις. Επίσης, σύμφωνα με δημοσίευμα της επιστημονικής επιθεώρησης «International Journal of Cancer», οι ειδικοί του Πανεπιστημίου της Δυτικής Αυστραλίας μελέτησαν τις διατροφικές συνήθειες 2.000 γυναικών από την Κίνα και διαπίστωσαν ότι η κατανάλωση σε καθημερινή βάση μίας μερίδας μανιταριών μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού κατά 70%.

Κρεμμυδόσουπα
Το κρεμμύδι είναι πλούσιο σε δισουλφίδια και τρισουλφίδια, που διαθέτουν αντιμικροβιακές και αντικαρκινικές ιδιότητες. Επίσης, περιέχει φλαβονοειδή, και ιδιαίτερα κουερσετίνη, καθώς και βιταμίνη C. Είναι και τα δύο ισχυρά αντιοξειδωτικά, έχουν αντιφλεγμονώδη δράση και ενισχύουν το ανοσοποιητικό.
Τι λένε οι έρευνες Μετα-ανάλυση της Ιατρικής Σχολής της Βοστόνης, που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Journal of Biological Regulators & Homeostatic Agents», αναδεικνύει τη φαρμακευτική δράση του κρεμμυδιού στις φλεγμονές। Επίσης, σύμφωνα με μελέτη του Ινστιτούτου Φαρμακολογίας του Μιλάνου, που δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση «American Journal of Clinical Nutrition», όσοι καταναλώνουν συστηματικά κρεμμύδι και σκόρδο έχουν λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν καρκίνο.



πηγή

Share
Loading