Πέμπτη 16 Δεκεμβρίου 2010

Αλλάζει ο περιοδικός πίνακας

Print Friendly and PDF Print Print Friendly and PDF PDF


Για πρώτη φορά στην ιστορία, τα ατομικά βάρη μερικών στοιχείων του περιοδικού πίνακα αναμένεται να αλλάξουν, όπως ανακοίνωσαν οι επιστήμονες.
Ο περιοδικός πίνακας...
που όλοι έχουμε δει στις σχολικές αίθουσες, και που ευτυχώς ή δυστυχώς κανείς δεν μας ανάγκασε να μάθουμε απέξω – θα γίνει πιο συγκεκριμένος για δέκα στοιχεία.

Πρόκειται για αλλαγές που αντικατροπτίζουν επακριβώς το πώς μπορούμε να βρούμε τα στοιχεία αυτά στη φύση.

Τα στοιχεία που θα αλλάξουν ατομικά βάρη είναι το υδρογόνο, το λίθιο, ο άνθρακας, το οξυγόνο, το χλώριο, το βόριο, το άζωτο, το πυρίτιο, το θάλλιο και το θείο.

"Για σχεδόν δύο αιώνες διδασκόμασταν στη χρήση συγκεκριμένων ατομικών βαρών, τα οποία βρίσκαμε στα βιβλία της χημείας και στον περιοδικό πίνακα των στοιχείων. Όμως η τεχνολογία έχει προχωρήσει και ανακαλύψαμε ότι οι αριθμοί του καταλόγου δεν είναι τόσο στατικοί όσο νομίζαμε" λέει ο καθηγητής Μάικλ Ουάιζερ, γραμματέας της Παγκόσμιας Ένωσης της Επιτροπής Εφαρμοσμένης Χημείας.

Οι νέες αναλυτικές τεχνικές μπορούν να μετρήσουν τα ατομικά βάρη πολλών στοιχείων με τεράστια ακρίβεια, και αυτές οι μικρές παραλλαγές είναι μείζονος σημασίας στην επιστημονική έρευνα αλλά και την βιομηχανία.

Για παράδειγμα, οι ακριβείς μετρήσεις των ισότοπων του άνθρακα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να καθορίσουν την καθαρότητα τροφών όπως του μελιού και της βανίλιας.

Επιπλέον, οι ισοτοπικές μετρήσεις του αζώτου και της χλωρίνης χρησιμοποιούνται για την ανίχνευση των ρύπων στο νερό των ποταμών.

Τα ατομικά βάρη αυτών των 10 στοιχείων θα εκφράζονται πια με κατώτατα και ανώτατα όρια στον περιοδικό πίνακα.

Για παράδειγμα, το θείο μέχρι στιγμής είχε ένα σταθερό ατομικό βάρος στο 32.065.

Τώρα, ο πίνακας θα γράφει το κατώτατο βάρος 32.059 και το ανώτατο 32.07, αναλόγως του που βρίσκεται μέσα στη φύση.

"Με άλλα λόγια, γνωρίζοντας το ακριβές ατομικό βάρος μπορούμε να αποκωδικοποιήσουμε τις ρίζες και το παρελθόν ενός συγκεκριμένου στοιχείου μέσα στη φύση" γράφει ο Ουάιζερ στην έκθεση του στο περιοδικό Chemistry International.


πηγή

Share
Loading