Δευτέρα 18 Μαΐου 2020

Παγωτό vs παγωμένο γιαούρτι: Θρεπτικά συστατικά και θερμίδες

Print Friendly and PDF Print Print Friendly and PDF PDF

Τίποτα δεν είναι καλύτερο από ένα δροσιστικό παγωτό ή ένα παγωμένο γιαούρτι μια ζεστή καλοκαιρινή μέρα.
Γνωρίζετε ωστόσο, ότι δεν πρέπει να το παρακάνετε, καθώς το παγωτό δίνει πολλές θερμίδες και στερείται θρεπτικών στοιχείων.
«Το παγωτό δίνει πολλές θερμίδες και είναι λιγότερο θρεπτικό από ότι νομίζετε. Αυτό ισχύει και για το παγωμένο γιαούρτι με γεύσεις», λέει η Suzy Weems, καθηγήτρια οικογενειακής και καταναλωτικής επιστήμης στο πανεπιστήμιο Baylor στο Τέξας.
Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι το παγωτό είναι καλή πηγή βιταμίνης D και ασβεστίου. Δεν είναι ακριβώς έτσι, λέει η Weems.
«Πράγματι, έχει ασβέστιο, βιταμίνη D, βιταμίνη Α και κάποιες βιταμίνες του συμπλέγματος Β, που βοηθούν στην απελευθέρωση της ενέργειας, καθώς και 2,5-3 γραμμάρια πρωτεΐνης».
Μισό φλιτζάνι παγωτό βανίλια όμως, δίνει περίπου 145 θερμίδες, ενώ η αντίστοιχη ποσότητα με κομματάκια σοκολάτας δίνει 160 θερμίδες.
frozen yogurt
Μισό φλιτζάνι παγωμένο γιαούρτι με γεύση βανίλια δίνει 117 θερμίδες και λίγο παραπάνω ασβέστιο και πρωτεΐνη, αλλά η Weems επισημαίνει ότι δεν αποτελεί πιο υγιεινή επιλογή.
Σε ότι αφορά το παγωτό χωνάκι, στο οποίο προστίθεται συνήθως σιρόπι και αρωματικές ύλες, η Weems επισημαίνει ότι τα 30 γραμμάρια σιροπιού δίνουν περίπου 90 θερμίδες. Πρόκειται δηλαδή στην ουσία για νερό ανακατεμένο με ζάχαρη.
Η γλυκιά γεύση του παγωτού αλλά και του παγωμένου γιαουρτιού με γεύσεις και ζάχαρη, δεν σβήνει τη δίψα και ελάχιστοι άνθρωποι πίνουν νερό μετά την κατανάλωσή τους.

Αν θέλετε κάτι παγωμένο προτιμήστε μια γρανίτα με φρέσκα φρούτα και λαχανικά. Θα σας δροσίσει, δεν θα σας «φορτώσει» με περιττές θερμίδες και είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά και φυτικές ίνες.
Πηγή: healthday.com


Το είδαμε: εδώ

Share
Loading