Τετάρτη 30 Οκτωβρίου 2019

Τα 11 οφέλη από την καθημερινή κατανάλωση αγγουριού

Print Friendly and PDF Print Print Friendly and PDF PDF

Οι περισσότεροι θεωρούν ότι το αγγούρι είναι λαχανικό.
Αν ρωτήσετε ένα γεωπόνο ωστόσο, θα σας πει ότι ένα φρούτο είναι μια δομή που φέρει σπόρους και αναπτύσσεται από την ωοθήκη των ανθών του φυτού, ενώ τα λαχανικά είναι όλα τα υπόλοιπα μέρη του φυτού, όπως οι ρίζες, τα φύλλα και τα στελέχη του.
Σε όποια κατηγορία και αν ανήκει, το αγγούρι είναι «θαυματουργός» καρπός και έχει πολλά οφέλη όταν καταναλώνεται καθημερινά.
Δείτε στις παρακάτω φωτογραφίες ποια είναι αυτά:
Πηγή: foodprevent.com

Ενυδάτωση: Το σώμα δεν μπορεί να λειτουργήσει χωρίς νερό, καθώς μέσω αυτού αποβάλλονται οι τοξίνες, μεταφέρονται τα θρεπτικά συστατικά και ενυδατώνεται το δέρμα. Το 40% του νερού το λαμβάνουμε από τις τροφές, όπως τα φρούτα και τα λαχανικά. Το 95% των αγγουριών είναι νερό. Όταν τρώτε αγγούρι λοιπόν είναι σαν να πίνετε νερό.

Θρέψη: Το αγγούρι δεν έχει θερμίδες (15-17 θερμίδες ένα μεσαίου μεγέθους), είναι όμως πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά, όπως φυτικές ίνες, υδατάνθρακες, πρωτεΐνες, βιταμίνες C, K και B, κάλιο, μαγγάνιο, σίδηρο, ψευδάργυρο και μαγνήσιο. Για να πάρετε όλα τα θρεπτικά συστατικά του αγγουριού, μην το ξεφλουδίσετε, καθώς τα περισσότερα από αυτά βρίσκονται στη φλούδα.

Μειώνει τις επιπτώσεις του hangover: Αν το παρακάνατε με το αλκοόλ το σαββατοκύριακο, φάτε αγγούρι. Μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι ο χυμός λαχανικών γενικά αποτελεί καλή θεραπεία για την υπερκατανάλωση αλκοόλ. Αν φάτε αγγούρι πριν κοιμηθείτε, το σώμα θα αποτοξινωθεί πιο εύκολα.

Απώλεια βάρους: Λόγω των χαμηλών θερμίδων και της υψηλής περιεκτικότητας σε θρεπτικά συστατικά και νερό, ικανοποιεί το αίσθημα της πείνας. Έρευνες έχουν δείξει ότι οι άνθρωποι που καταναλώνουν τρόφιμα πλούσια σε νερό, χάνουν περισσότερο βάρος.

Δροσερή αναπνοή: Τα αγγούρια αποτελούν φυσικό αποσμητικό για το στόμα. Τα φυτοχημικά που τα βοηθούν να προστατεύονται από επιβλαβείς ουσίες στον κήπο, αποτρέπουν την ανάπτυξη επιβλαβών βακτηρίων στο στόμα σας. Τοποθετήστε μια φέτα αγγουριού στο στόμα σας για 30 δευτερόλεπτα για να σκοτώσετε τα βακτήρια και να δροσίσετε την αναπνοή σας.

Μειώνει χοληστερόλη και σάκχαρο: Τα αγγούρια περιέχουν αρκετά αντιοξειδωτικά, όπως βιταμίνη C, β-καροτένιο και μαγγάνιο, καθώς και φλαβονοειδή, τριτερπένια και πολυφαινόλες που ονομάζονται λιγνάνες. Αυτές οι πολυφαινόλες μειώνουν το οξειδωτικό στρες, οδηγώντας σε μειωμένα επίπεδα κακής χοληστερόλης και σακχάρου στο αίμα. Η κατανάλωση πολυφαινολών είναι παρόμοια με πολλά φάρμακα για το διαβήτη, κάτι που μπορεί να βοηθήσει στη θεραπεία του διαβήτη, αλλά και στην πρόληψή του.

Συμβάλλει στη μείωση του στρες: Οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β που περιέχονται στα αγγούρια, όπως η Β1, η Β5 και η Β7, βοηθούν στη μείωση του άγχους και κάποιων επιπτώσεων του στρες. Αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στο ρόλο των βιταμινών του συμπλέγματος Β στον μεταβολισμό, μετατρέπουν δηλαδή τις τροφές σε ενέργεια.

Βελτιώνει τα μαλλιά και τα νύχια: Τα αγγούρια περιέχουν βιταμίνες A, B, C, K, μαγγάνιο, χαλκό και κάλιο, οι οποίες είναι καθοριστικές για την υποστήριξη του σώματος και του ανοσοποιητικού. Είναι επίσης πλούσια σε πυρίτιο, το οποίο είναι απαραίτητο για την ανάπτυξη του συνδετικού ιστού. Τα θειικά που περιέχει αποτελούν «κλειδί» για την ανάπτυξη και την αντοχή των μαλλιών, ενώ άλλες ενώσεις συμβάλλουν στον σχηματισμό κερατίνης, η οποία είναι απαραίτητη για τα μαλλιά και τα νύχια.

Πρόληψη ασθενειών: Tα ισχυρά αντιοξειδωτικά συμβάλλουν στην πρόληψη και αντιμετώπιση πολλών ασθενειών, καθώς καταπολεμούν τις ελεύθερες ρίζες που καταστρέφουν τα κύτταρα. Οι ελεύθερες ρίζες συνδέονται με πολλά προβλήματα υγείας, όπως τα καρδιαγγειακά και ο καρκίνος.

Βελτιώνει την πέψη: Είναι πλούσιo σε νερό και φυτικές ίνες, δύο απαραίτητα συστατικά για τις κινήσεις του εντέρου και την πρόληψη της δυσκοιλιότητας.

Ωφελεί την καρδιά: Λόγω του καλίου που περιέχει, το αγγούρι ωφελεί την υγεία της καρδιάς. Το κάλιο βοηθά τους μυς και τα νεύρα, αλλά και τα νεφρά να φιλτράρουν το αίμα, και ως εκ τούτου βοηθά την καρδιά να αντλεί καθαρό και υγιές αίμα πιο αποτελεσματικά. Αντίθετα, τα χαμηλά επίπεδα καλίου έχουν συνδεθεί με καρδιαγγειακή νόσο.

onmed.gr



Το είδαμε: εδώ

Share
Loading