Δευτέρα 9 Σεπτεμβρίου 2019

Η θρεπτική αξία των φραγκόσυκων

Print Friendly and PDF Print Print Friendly and PDF PDF

Το φραγκόσυκο είναι ένα ιδιαίτερο φρούτο, που συναντάμε προς το τέλος του καλοκαιριού, κυρίως σε περιοχές της Πελοποννήσου, της Κρήτης και των Επτανήσων.
Ουσιαστικά, πρόκειται για τον καρπό μιας «οικογένειας» κάκτων, που ωριμάζει και καταναλώνεται για λίγες εβδομάδες μέσα στο χρόνο.
Όσον αφορά στη θρεπτική τους αξία, τα φραγκόσυκα είναι πηγή φυτικών ινών, που βοηθούν στην καλή λειτουργία του εντέρου, προάγουν το αίσθημα κορεσμού και ασκούν υπολιπιδαιμική δράση. Επιπλέον, αν και η περιεκτικότητά τους σε μικροθρεπτικά συστατικά διαφοροποιείται ανάλογα με το έδαφος στο οποίο φύεται, είναι πλούσια σε μαγνήσιο, ενώ περιέχουν και σημαντικές ποσότητες βιταμίνης C και Κ, βιταμινών του συμπλέγματος Β, φωσφόρου και καλίου.
Ακόμη, τα φραγκόσυκα έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε φυτοχημικά συστατικά, όπως καροτενοειδή, πολυφαινόλες και βεταλαΐνες, που ασκούν ισχυρή αντιοξειδωτική δράση και προστατεύουν τον οργανισμό από την επιβλαβή δράση των ελεύθερων ριζών. Τέλος, αναφορικά με τη θερμιδική τους αξία, ένα μέτριο φραγκόσυκο αποδίδει περίπου 40 θερμίδες.

Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr


Το είδαμε: εδώ

Share
Loading