Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου 2019

Μήλο μου κόκκινο και υγιεινό: Το φρούτο που πρέπει να εντάξεις στη διατροφή σου

Print Friendly and PDF Print Print Friendly and PDF PDF

Ένα μήλο την ημέρα το γιατρό τον κάνει πέρα. Αυτό σου είπε η μαμά. Αυτό σου έμαθε και η γιαγιά. Εσύ, στην αρχή το αμφισβήτησες. Στη συνέχεια, απλά κατανάλωνες το νόστιμο αυτό φρούτο, έχοντας στο υποσυνείδητο σου τη ρήση, η οποία είναι κάτι παραπάνω από all – time classic. Και, όχι αδίκως. Φωνάζει από την άλλη μεριά η επιστήμη, η οποία, με τη σειρά της, έρχεται να επιβεβαιώσει το ρητό που γαργαλάει χρόνια το αυτί και το μυαλό σου.
Πλέον, έχει τεκμηριωθεί επιστημονικά ότι το να καταναλώνεις μήλα θωρακίζει τον οργανισμό σου, προσφέροντας του παράλληλα πληθώρα από θρεπτικά στοιχεία. Για αυτό, άλλωστε, είναι και το magic food της εβδομάδας.
1. Είναι ένα φρούτο που μυρίζει υγεία. Θρεπτικό, νόστιμο και πάντα λαχταριστό, το φθινοπωρινό αυτό φρούτο είναι ο καρπός της υγείας (και της όρεξης). Συγκεκριμένα, το μήλο αποτελεί την καλύτερη πηγή βιταμινών, αφού σε γεμίζει με βιταμίνες Α, Β και C και σίδηρο. Την ίδια στιγμή, σου δίνει σίδηρο, αλλά ελάχιστες θερμίδες. Αναλυτικότερα, ένα μήλο έχει:
90 θερμίδες
25 γρ. υδατάνθρακα
4 γρ. σιδήρου
Bιταμίνη C. Ή αλλιώς το αντιοξειδωτικό της φύσης. Ο συγκεκριμένος τύπος βιταμίνης προστατεύει τα κύτταρα από τη φθορά, ενισχύοντας παράλληλα το ανοσοποιητικό σύστημα. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, ένα μήλο προσφέρει στον οργανισμό σου το 14% της ημερήσιας ποσότητας σε Βιταμίνη C.
Βιταμίνη Κ. Η βιταμίνη (που, κατά πάσα πιθανότητα, δεν έχεις ακούσει πολλές φορές) είναι ο βασικός αρωγός για την πήξη του αίματος. Ένα μήλο την ημέρα, λοιπόν, κάνει τις πληγές σου να κλείσουν γρηγορότερα.
  1. Σε βοηθά να αδυνατίσεις. Τι magic food θα ήταν αλλιώς; Όντας πλούσιο σε φυτικές ίνες, το μήλο έχει το avantage ότι θα σε κάνει να αισθάνεσαι σαν να έχεις φάει ένα ολόκληρο γεύμα, όμως, στην πραγματικότητα, θα έχεις καταναλώσει μόλις 3 μήλα. Και λιγότερη όρεξη και λιγότερες θερμίδες; Ευχαριστούμε μήλο.
  2. Κάνει καλό στην καρδιά σου. Μία τροφή πλούσια σε φυτικές ίνες, θωρακίζει την καρδιά σου και διευκολύνει τη λειτουργία της. Η βελτίωση της τελευταίας μειώνει την πιθανότητα εμφάνισης καρδιακού επεισοδίου. Αχ, ώρα να σταματήσεις να λες την καρδιά, καρδούλα. Καρδούλα μου.
  3. Σε γλυτώνει από το εγκεφαλικό. Πέρα από την καρδιά, το μήλο έρχεται, για να κάνει το check-up του και στο μυαλό σου. Μία πρόσφατη έρευνα έδειξε ότι όσοι ενήλικες έτρωγαν μήλα σε ημερήσια βάση είχαν χαμηλότερο κίνδυνο για εγκεφαλικό. Σώοι και αβλαβείς, όπως καταλαβαίνεις, οι fans του κόκκινου (ή πράσινου) φθινοπωρινού καρπού.
  4. Βλέπεις καλύτερα. Δε ξέρω πόσο συχνά επισκέπτεσαι τον οφθαλμίατρο σου ή αν χρειάζεσαι να φορέσεις γυαλιά, πάντως, ένα μήλο την ημέρα, την όραση σου πάει παραπέρα. Και αυτό το οφείλεις στη βιταμίνη Α και το β- καροτένιο που κυριαρχούν στο μήλο και κάνουν τα μάτια σου να βλέπουν πουλάκια και μειώνει τις πιθανότητες όταν μεγαλώσεις (όταν, είπαμε, μη χτυπάς) να εμφανίσεις καταρράκτη.
  5. Αναπνέεις καλύτερα. Όταν όλα πάνε στραβά, πάρε μία βαθιά ανάσα και ξεκίνα από το μηδέν. Λένε. Ε, το μήλο θα σε βοηθήσει να αναπνεύσεις ακόμα πιο βαθιά (και σωστά). Πλούσιο σε καρκετίνη, το αναπνευστικό σου σύστημα θα σε ευγνωμονεί. Μία πρόσφατη μελέτη έδειξε ότι όσοι καταναλώνουν τέσσερα μήλα την εβδομάδα, μειώνουν δραστικά τις πιθανότητες να τους χτυπήσει το άσθμα την πόρτα (και το αναπνευστικό σου σύστημα).
  6. Καθαρίζει το έντερο σου. Αν σε ταλαιπωρεί και εσένα η δυσκοιλιότητα (δεν είναι ταμπού, δε θέλω ντροπές), σου έχω τη λύση: μήλο. Μπορεί να μην έχει τη δραστικότητα ενός φαρμάκου, όμως, είναι ένα εκπληκτικό τρόφιμο για την ενεργοποίση του (ολίγον τι) κοιμισμένου εντέρου σου. Αν προτιμάς να δαγκώνεις το μήλο με τη φλούδα του, τότε θα δεις τα αποτελέσματα συντομότερα. Και σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό (Γέιιιι). 

    tlife.gr


Το είδαμε: εδώ

Share
Loading