Κυριακή 1 Σεπτεμβρίου 2019

Κόκκινο κρασί: Πως επηρεάζει το έντερο και την υγεία

Print Friendly and PDF Print Print Friendly and PDF PDF

Μόλις ένα ποτηράκι κόκκινο κρασί την εβδομάδα είναι αρκετό για να αποκατασταθεί η ισορροπία των μικροβίων στο έντερο, η οποία είναι απαραίτητη για την υγεία ολόκληρου του οργανισμού.
Ένα ποτηράκι κόκκινο κρασί την εβδομάδα μπορεί να ωφελεί σημαντικά το έντερο, αυξάνοντας τα είδη των «καλών» βακτηρίων σε αυτό, αναφέρουν επιστήμονες από τη Βρετανία.
Η σχετική μελέτη διεξήχθη σε 916 δίδυμες γυναίκες. Οι επιστήμονες από το King's College του Λονδίνου θέλησαν να μελετήσουν αν και πως επηρεάζει το κόκκινο κρασί, η μπύρα και άλλα ποτά το μικροβίωμα του εντέρου. Το μικροβίωμα στο έντερο είναι το σύνολο των μικροβίων που φυσιολογικά υπάρχουν σε αυτό.
Τα μικρόβια στο έντερο συμβάλλουν στην διάσπαση των τροφίμων. Βοηθούν επίσης τον οργανισμό να καταπολεμήσει και να αποτρέψει διάφορες νόσους. Επιπλέον, όσο μεγαλύτερη ποικιλία έχει το μικροβίωμα του εντέρου, τόσο πιο υγιές είναι το πεπτικό σύστημα.
Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι το μικροβίωμα στο έντερο των διδύμων που έπιναν έστω και 1 ποτηράκι κόκκινο κρασί την εβδομάδα, είχε μεγαλύτερη ποικιλότητα απ' ό,τι στους διδύμους που έπιναν άλλα οινοπνευματώδη ποτά.
Μάλιστα όσο περισσότερο κόκκινο κρασί έπιναν οι δίδυμοι, τόσο καλύτερη ήταν η βιοποικιλότητα του εντέρου τους. Ωστόσο αυτό δεν πρέπει να χρησιμεύσει ως άλλοθι για να υπερβεί κανείς τα συνιστώμενα όρια ασφαλείας. Τα όρια αυτά είναι το 1 ποτό την ημέρα για τις γυναίκες και τα 2 για τους άνδρες.
Στη συνέχεια της μελέτης, οι ερευνητές επαλήθευσαν τα ευρήματά τους σε τρεις άλλες ομάδες εθελοντών από Βρετανία, Ολλανδία και ΗΠΑ. Έτσι, ο συνολικός αριθμός των εθελοντών ανήλθε σε σχεδόν 3.000.

Τα μικρόβια στο έντερο

Οι ερευνητές αποδίδουν τη διαφορά στο μικροβίωμα του εντέρου στις πολυφαινόλες που υπάρχουν στο κόκκινο κρασί. Οι πολυφαινόλες είναι μία κατηγορία από αρκετές εκατοντάδες συστατικά, που επηρεάζουν τη γεύση, το χρώμα και την επίγευσή του.
Η περιεκτικότητα των άλλων οινοπνευματωδών ποτών (π.χ. λευκό κρασί, μπύρα, μηλίτης, ουΐσκι) σε πολυφαινόλες είναι χαμηλή, λέει οι ερευνητές. Αντιθέτως, άφθονες πολυφαινόλες περιέχουν τα φρούτα, τα λαχανικά, η σοκολάτα, ο καφές και το τσάι.
Το έντερο φυσιολογικά φιλοξενεί τρισεκατομμύρια βακτήρια και μικροοργανισμούς, που το βοηθούν να διατηρείται υγιές.

Προβλήματα υγείας

Ολοένα περισσότερες μελέτες δείχνουν ότι ακόμα και μικρές αλλαγές στο μικροβίωμα του εντέρου αυξάνουν την επιρρέπεια σε διάφορες παθήσεις. Ανάμεσα σε αυτές συμπεριλαμβάνονται το σύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου, η καρδιοπάθεια, η παχυσαρκία και η κατάθλιψη.
«Όταν το μικροβίωμα στο έντερο χάσει την ισορροπία του, αυξάνεται ο κίνδυνος για δυσλειτουργία του ανοσοποιητικού, αύξηση του σωματικού βάρους και υψηλή χοληστερόλη», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια Dr  Caroline Le Roy, από το Τμήμα Γενετικής Επιδημιολογίας του King's College London.
Η διατροφή, ο τρόπος ζωής και ορισμένα φάρμακα μπορεί να διαταράξουν την λεπτή ισορροπία των μικροβίων στο έντερο.
«Τα νέα ευρήματα υποδηλώνουν ότι ακόμα και μια ελάχιστη ποσότητα από κόκκινο κρασί, μόλις ένα ποτηράκι την εβδομάδα, μπορεί να κάνει τη διαφορά στην ισορροπία του μικροβιώματος στο έντερο», κατέληξε η Dr Le Roy.
Η νέα μελέτη δημοσιεύεται στην ιατρική επιθεώρηση Gastroenterology.

iatropedia.gr


Το είδαμε: εδώ

Share
Loading