Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου 2019

Οι 7 καλύτερες τροφές για το έντερό σας

Print Friendly and PDF Print Print Friendly and PDF PDF

Οι μικροοργανισμοί που διαβιούν στην πεπτική οδό υποστηρίζουν πλήθος λειτουργιών που σας βοηθούν να παραμένετε υγιείς.
Ενισχύουν το ανοσοποιητικό, ρυθμίζουν τη διάθεση και τον μεταβολισμό, εξισορροπούν τις ορμόνες και βοηθούν τη λειτουργία του εγκεφάλου.
Η φροντίδα του μικροβιώματος του εντέρου συμβάλλει επίσης στη μείωση του κινδύνου καρδιακής νόσου, εγκεφαλικού και καρκίνου.
Μελέτη του 2018 διαπίστωσε ότι το 61% των Αμερικανών είχαν τουλάχιστον ένα γαστρεντερικό σύμπτωμα, όπως δυσκοιλιότητα, πόνο στην κοιλιά, διάρροια και καούρα.
Το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου είναι ένα άλλο πρόβλημα που εκτιμάται ότι επηρεάζει το 10-15% του παγκόσμιου πληθυσμού.
Η διατροφή παίζει σημαντικό ρόλο στη λειτουργία του μικροβιώματος του εντέρου.
Οι άνθρωποι που δεν τρέφονται σωστά, μπορούν να βλάψουν τους σημαντικούς μικροοργανισμούς του πεπτικού. Οι υγιεινές τροφές βελτιώνουν τη συνολική υγεία, από το ανοσοποιητικό μέχρι τον εγκέφαλο.
Δείτε ποιες από αυτές είναι οι καλύτερες για το έντερο.
Πηγή: Medical Daily

Ζωμός από κόκκαλα: Περιέχει γλυκίνη, ένα αμινοξύ που βοηθά στην πρόληψη της υπερβολικής ανάπτυξης επιβλαβών μικροβίων. Μπορεί επίσης να μειώσει τον κίνδυνο γαστρικών ελκών και να βελτιώσει τα επίπεδα στομαχικού οξέος. Περιέχει τέλος γλουταμίνη, η οποία είναι απαραίτητη για το βλεννογόνο του εντέρου.

Τζίντζερ: Διεγείρει την παραγωγή στομαχικών οξέων, προλαμβάνει τα γαστρικά έλκη και ωφελεί την πέψη.

Πατάτες: Περιέχουν ανθεκτικό άμυλο, μη διαλυτές φυτικές ίνες, τις οποίες τα καλά βακτήρια χρησιμοποιούν για την παραγωγή ενέργειας και ανοσοκυττάρων και για να προστατεύουν το στομάχι. Η καλύτερη πηγή ανθεκτικού αμύλου είναι οι μαγειρεμένες κρύες πατάτες.

Κεφίρ: Είναι προϊόν ζύμωσης, πλούσιο σε προβιοτικά, καθώς φτιάχνεται από μύκητες, καλά βακτήρια, πρωτεΐνες, λιπίδια και σάκχαρα που προστίθενται σε γάλα ή νερό. Λόγω των αντιμυκητιασικών και αντιβακτηριακών ιδιοτήτων του, είναι πολύ ωφέλιμο για το έντερο και το πεπτικό. Βοηθά στην αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας και στη ρύθμιση της φλεγμονώδους απόκρισης των εντερικών κυττάρων. Βοηθά επίσης στην καταπολέμηση του ελιβακτηριδίου του πυλωρού που προκαλεί έλκη στο στομάχι.

Μέλι: Μελέτες έχουν δείξει ότι το μέλι επουλώνει τα έλκη στο στομάχι και μειώνει τη φλεγμονή που συμβάλλει στην κολίτιδα. Μειώνει επίσης τα επίπεδα προσταγλανδινών στο αίμα, κάτι που βελτιώνει την αντίδραση του οργανισμού στη φλεγμονή.

Kombucha: Είναι τσάι που έχει υποστεί ζύμωση με την προσθήκη βακτηρίων και μαγιάς. Είναι γνωστό για τις αντιμικροβιακές του ιδιότητες που βοηθούν στην επούλωση των ελκών του στομάχου.

Κρέας κοντά στο κόκκαλο: Τα κομμάτια κρέατος που βρίσκονται κοντά στο κόκκαλο περιέχουν μεγαλύτερες ποσότητες κολλαγόνου, γλυκίνης και γλουταμίνης, στοιχεία που βελτιώνουν τη λειτουργία του πεπτικού, τη διάθεση και την υγεία των αρθρώσεων.

onmed.gr



Το είδαμε: εδώ

Share
Loading