Τετάρτη 31 Ιουλίου 2019

Ψάρια ιχθυοτροφείου vs θάλασσας: όσα πρέπει να ξέρετε

Print Friendly and PDF Print Print Friendly and PDF PDF

Οι ειδικοί του dietzone.gr μας βοηθούν να κάνουμε τις καλύτερες θαλασσινές επιλογές για εμάς και τα παιδιά μας.

Όλοι ξέρουμε τη σημασία κατανάλωσης των ψαριών λόγω της περιεκτικότητας σε ω-3 λιπαρά οξέα, πρωτεΐνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία, όπως το ιώδιο και ο φώσφορος.
Μεγάλο ποσοστό των ωκεανών του κόσμου, όμως υφίσταται υπεραλίευση, κάτι που αποτελεί πτώση στον πληθυσμό των άγριων ψαριών, προκαλώντας την ανάγκη για εναλλακτικές πηγές αλιείας, όπως η ιχθυοκαλλιέργεια. Υπάρχει όμως διαφορά στα ψάρια ιχθυοτροφείου με αυτά που μεγάλωσαν και αλιεύτηκαν από τη θάλασσα; Η απάντηση είναι ναι!
  • Τα ψάρια που έχουν μεγαλώσει στη θάλασσα, ελεύθερα στο φυσικό τους περιβάλλον, είναι πιο δραστήρια καθώς κυνηγάνε μόνα τους την τροφή τους.
  • Tα άγρια ψάρια έχουν πιο λιτό κρέας και με χαμηλότερα κορεσμένα λιπαρά οξέα από αυτά του ιχθυοτροφείου, άρα αλλάζει και η διατροφική τους αξία ακόμα και αν μιλάμε για το ίδιο ψάρι.
  • Η διατροφή των ψαριών διαφέρει καθώς ένα ψάρι ιχθυοτροφείου δεν μπορεί να τραφεί με φύκια και μικροοργανισμούς από το φυσικό του περιβάλλον, τροφές που μεταβολίζουν πολύ εύκολα. Αντιθέτως τρέφεται με γενετικά τροποποιημένες μονοκαλλιέργειες όπως η σόγια, το καλαμπόκι και το canola, τροφές διατροφικά φτωχές .
  • Υψηλότερη είναι και η σύσταση σε μέταλλα βιταμίνες και ανόργανα άλατα στα άγρια ψάρια. Ο σολομός και ο ξιφίας είναι πλούσιοι σε βιταμίνη Α, η οποία συμβάλλει στην καλή λειτουργία των ματιών. Επίσης πολύ σημαντική βιταμίνη που βρίσκουμε στα ψάρια είναι η βιταμίνη D, υπεύθυνη βιταμίνη για τη διατήρηση των οστών και των δοντιών, καθώς και για την απορρόφηση του ασβεστίου και του φωσφόρου.
  • Τα ω-3 λιπαρά οξέα είναι λιγότερα στους εκτρεφόμενους σολομούς επίσης. Πρόκειται για καλά λιπαρά που έχουν ευεργετικές ιδιότητες για τον οργανισμό, βελτιώνουν τη λειτουργία της καρδιάς, μειώνουν τις αρρυθμίες, συμβάλλουν στην υγεία του νευρικού συστήματος και είναι πολύ σημαντικά και στη διατροφή των παιδιών.
  • Τέλος, τα ιχθυοτροφεία μπορούν να αυξήσουν την παραγωγή του σολομού μέχρι και ένα εκατομμύριο σε ένα έτος. Η αύξηση αυτή επιτυγχάνεται με βιομηχανικές μεθόδους εκτροφής ψαριών καθώς και με τη χρήση αντιβιοτικών. Ρυπογόνες ουσίες όπως είναι τα αντιβιοτικά, διάφορες ορμόνες, τα PCBs (πολυχλωριωμένα διφαινύλια), οι νευροτοξίνες, τα φυτοφάρμακα και άλλες τοξίνες έχουν βρεθεί σε υψηλές συγκεντρώσεις στα εκτρεφόμενα ψάρια.
Γι αυτό, σκεφτείτε το πριν προτιμήσετε ξανά ψάρι ιχθυοτροφείου αντί φρέσκου ψαριού από την ψαραγορά.
www.dietzone.gr


Το είδαμε: εδώ

Share
Loading