Κυριακή 7 Ιουλίου 2019

Ελαιόλαδο: Γιατί είναι η καλύτερη επιλογή για μαγείρεμα

Print Friendly and PDF Print Print Friendly and PDF PDF

Η μεσογειακή διατροφή, η οποία επικεντρώνεται στην κατανάλωση τροφίμων όπως φρούτα, λαχανικά, ελαιόλαδο και ψάρια, ψηφίστηκε ως η καλύτερη διατροφή του 2019.
Η μεσογειακή διατροφή, προσφέρει σημαντικά οφέλη, βελτιώνοντας μεταξύ άλλων τη λειτουργία της καρδιάς και του μεταβολισμού.
Ενώ μερικά από τα ευεργετικά οφέλη της προέρχονται από την κατανάλωση περισσότερων φρούτων και λαχανικών και λιγότερου κόκκινου κρέατος, οι επιστήμονες έχουν διαπιστώσει ότι μπορεί επίσης να σχετίζονται με τον τρόπο που μαγειρεύεται το φαγητό.
Μια νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Molecules διαπίστωσε ότι όταν τα λαχανικά όπως το σκόρδο, το κρεμμύδι και η ντομάτα ήταν μαγειρεμένα σε εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο, καθιστούσαν πιο εύκολα διαθέσιμες τις βιοδραστικές τους ενώσεις (καροτενοειδή και πολυφαινόλες) για να απορροφηθούν και να χρησιμοποιηθούν από το σώμα.
Πιο συγκεκριμένα, ενώ η μεσογειακή διατροφή είναι πλούσια σε λαχανικά και φρούτα με υψηλή περιεκτικότητα σε καροτενοειδή και πολυφαινόλες, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όταν μαγειρεύονται σε εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, οι ενώσεις αυτές μεταφέρονταν στο ελαιόλαδο, καθιστώντας πιο εύκολη την πρόσληψη τους από τον οργανισμό.
Παρόλο που αυτή η μελέτη έγινε μόνο με λίγα λαχανικά, υπογραμμίζει την πιθανότητα ότι το εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο απορροφά τις βασικές βιοδραστικές ενώσεις σε ορισμένα λαχανικά και θα μπορούσε να είναι το καλύτερο λάδι μαγειρέματος για την υγεία.
Πηγή: mindbodygreen.com ,onmed.gr


Το είδαμε: εδώ

Share
Loading