ΥΛΙΚΑ - ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Υλικά συνταγής
1 κιλό βύσσινα
1 κιλό ζάχαρη
1 φλιτζ. νερό
**********
Διαδικασία συνταγής
**********
Διαδικασία συνταγής
Καθαρίζουμε τα βύσσινα από τα κοτσάνια και τα πλένουμε καλά. Πάνω από λεκανάκι ή μπολ ξεκινάμε την αφαίρεση των κουκουτσιών. Χρησιμοποιούμε το ειδικό εργαλείο ή ένα τσιμπιδάκι για τα μαλλιά για να αφαιρέσουμε το κουκούτσι. Σε κάθε περίπτωση φοράμε γάντια και βγάζουμε το κουκούτσι με προσοχή για να μείνουν τα βύσσινα ολόκληρα και σφιχτά.
Αφού καθαρίσουμε τα βύσσινα τα βάζουμε σε κατσαρόλα μαζί με την ζάχαρη εναλλάξ για να βγάλουν τα υγρά τους. Προσθέτουμε στην κατσαρόλα και το ζουμί που έχει τρέξει στο λεκανάκι όση ώρα καθαρίζαμε τα βύσσινα από τα κουκούτσια. Ανακατεύουμε απαλά με τα χέρια μας (φορώντας γάντια) για να μην τα τραυματίσουμε.
Αφήνουμε τα βύσσινα με την ζάχαρη για 12 ώρες (π.χ.ένα βράδυ) σε δροσερό μέρος. Την επόμενη βάζουμε την κατσαρόλα στην φωτιά, προσθέτουμε το νερό και μόλις πάρει βράση το γλυκό μας χαμηλώνουμε στο πολύ χαμηλό και αρχίζουμε να ξαφρίζουμε. Σιγοβράζουμε για 15 λεπτά από την ώρα που θα πάρει βράση και αποσύρουμε από τη φωτιά. Προσοχή γιατί υπάρχει κίνδυνος να φουσκώσει το γλυκό κατά τη διάρκεια του βρασίματος.
Αφήνουμε το γλυκό να κρυώσει και το ξαναβάζουμε στη φωτιά. Το σιγοβράζουμε μέχρι να δέσει το σιρόπι.
Βάζουμε σε αποστειρωμένα βάζα και αναποδογυρίζουμε τα βαζάκια. Τα αφήνουμε αναποδογυρισμένα μέχρι να κρυώσουν. Αποθηκεύουμε σε σκιερό και δροσερό μέρος αλλά μετά το άνοιγμα στο ψυγείο.
Προσέχουμε πάντα να είναι στεγνό το κουτάλι που βγάζουμε το γλυκό από το βάζο για να μην μας ζαχαρώσει.
Το είδαμε: εδώ