Τρίτη 7 Μαΐου 2019

Ποιες υπερτροφές πρέπει να έχετε πιο συχνά στο πιάτο σας;

Print Friendly and PDF Print Print Friendly and PDF PDF

Μπορεί τα superfoods να αποτελούν ένα είδος μόδας τα τελευταία χρόνια, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν είναι άκρως υγιεινά και δεν μπορούν να μας ωφελήσουν με διάφορους τρόπους. Κάποια, όμως, είναι λίγο πιο εξωτικά και ακριβά για να τα βάλουμε στην καθημερινότητά μας. Γι’ αυτό και στρεφόμαστε προς τις παρακάτω υπερτροφές, που παραμένουν υγιεινές και δεν θα μας… αδειάσουν τις τσέπες αν τις καταναλώνουμε συχνά.

Μούρα
Αποτελούν εξαιρετική πηγή φυτικών ινών, οι οποίες βοηθούν στην καλύτερη υγεία του εντέρου και του πεπτικού, ενώ ταυτόχρονα κάνουν καλό στην καρδιά και μας κρατούν χορτάτους για περισσότερη ώρα, αποτρέποντάς μας από το τσιμπολόγημα. Όλα τα είδη μούρων είναι ευεργετικά, γι’ αυτό φροντίστε να προμηθεύεστε όσο περισσότερα μπορείτε και τον χειμώνα να τα παίρνετε κατεψυγμένα, χωρίς ζάχαρη και γλυκαντικά. Τα σμέουρα έχουν τις περισσότερες φυτικές ίνες φτάνοντας περίπου τα 8 γραμμάρια ανά φλιτζάνι, ενώ περιέχουν και ελλαγικό οξύ με αντικαρκινικές ιδιότητες. Η ίδια ποσότητα μύρτιλων έχει τις μισές φυτικές ίνες, αλλά είναι πλούσια σε ανθοκυανίνες, αντιοξειδωτικά που μεταξύ άλλων κάνουν καλό στη μνήμη. Ένα φλιτζάνι φράουλες περιέχει 3 γραμμάρια φυτικών ινών, αλλά μας παρέχουν τη βιταμίνη C που χρειαζόμαστε για γερό ανοσοποιητικό.

Αυγά
Τα αυγά μας παρέχουν πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας, με ένα αυγό να φτάνει τις 70 θερμίδες και τα 6 γραμμάρια πρωτεΐνης. Ο κρόκος τους, μάλιστα, περιέχει λουτεΐνη και ζεαξανθίνη, δύο αντιοξειδωτικά που μεταξύ άλλων κάνουν καλό στα μάτια, μειώνοντας τον κίνδυνο εμφάνισης εκφύλισης της ωχράς κηλίδας, που συμβαίνει σε μεγαλύτερες ηλικίες και αποτελεί την κύρια αιτία τύφλωσης μετά τα 50. Η λουτεΐνη βοηθά επίσης στην προστασία του δέρματος από τη UV ακτινοβολία και όλα δείχνουν ότι τα αυγά είναι μια σούπερ τροφή που δεν πρέπει να ξεχνάτε.
Γλυκοπατάτες
Το ιδιαίτερο πορτοκαλί τους χρώμα που οφείλεται στην άλφα και βήτα-καροτίνη, που το σώμα μας μετατρέπει σε ενεργή μορφή της βιταμίνης Α. Η βιταμίνη Α βοηθά την υγεία των ματιών, των οστών και του ανοσοποιητικού, ενώ δρα και ως αντιοξειδωτικό, καταπολεμώντας τις ελεύθερες ρίζες. Μια μέτρια γλυκοπατάτα, δηλαδή περίπου ½ φλιτζάνι, μας παρέχει σχεδόν 4 φορές τη συνιστώμενη ημερήσια δόση βιταμίνης Α, αλλά και ποσότητα βιταμίνης C και βιταμίνης Β6, όπως και κάλιο, μαγγάνιο, λουτεΐνη και ζεαξανθίνη.
Μπρόκολο
Το ιδιαίτερο αυτό λαχανικό που πολλοί δεν συμπαθούν από την παιδική τους ηλικία, είναι σούπερ ωφέλιμο, αφού μας παρέχει βιταμίνη Α, Κ και C, οι οποίες βοηθούν στην υγεία των οστών, όπως επίσης και φυλλικό οξύ. Ένα ακόμη σημαντικό θρεπτικό του στοιχείο είναι η σουλφοραφάνη, ένα είδος ισοθειοκυανάτης που θεωρείται ότι εμποδίζει την εμφάνιση καρκίνου, διεγείροντας τα αποτοξινωτικά ένζυμα του οργανισμού.
Βρώμη
Η κατανάλωση βρώμης στο πρωινό είναι ένας εύκολος τρόπος να αυξήσουμε την κατανάλωση φυτικών ινών, που όπως είπαμε νωρίτερα χρειαζόμαστε για υγιές έντερο και πεπτικό, αλλά και για έλεγχο της πείνας. Συν τοις άλλοις, δεν περιέχει πρόσθετη ζάχαρη και μπορεί να αποτελέσει πλήρες γεύμα με φρούτα, ξηρούς καρπούς και γιαούρτι.
Σπανάκι
Τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά μόνο καλό κάνουν στον οργανισμό και το σπανάκι ειδικά φαίνεται να «συμμαχεί» με πλήθος θρεπτικών συστατικών όπως βιταμίνες Α, C, Ε και Κ, ασβέστιο, μαγνήσιο, κάλιο, σίδηρο και φυσικά φυτικές ίνες. Σύμφωνα με έρευνες, μάλιστα, η κατανάλωση λαχανικών όπως το σπανάκι μπορεί να βοηθήσει στην απώλεια βάρους και να μειώσει τον κίνδυνο διαβήτη, ενώ ταυτόχρονα κάνουν καλό στον εγκέφαλο και δρουν κατά του καρκίνου.


clickatlife.gr


Το είδαμε: εδώ

Share
Loading