Εκτός από ιδανικό βραδινό σνακ που θα απολαύσετε στον καναπέ βλέποντας το αγαπημένο σας τηλεοπτικό πρόγραμμα, μπορεί να καταναλωθεί άφοβα και το πρωί.
Οι ειδικοί συμφωνούν ότι η πίτσα είναι πιο υγιεινό πρωινό από ένα μπολ δημητριακά. Προειδοποιούν δε, ότι κάποια επώνυμα δημητριακά για παιδιά στερούνται θρεπτικής αξίας, καθώς έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες και καλά λιπαρά και υπερβολικά πολλή ζάχαρη.
«Ίσως εκπλαγείτε όταν ανακαλύψετε ότι ένα μεσαίο κομμάτι πίτσας και ένα μπολ με δημητριακά και πλήρες γάλα δίνουν τον ίδιο αριθμό θερμίδων» λέει η διατροφολόγος Chelsey Amer.
«Όμως η πίτσα έχει περισσότερες πρωτεΐνες, που σημαίνει ότι θα σας κρατήσει χορτάτους μέχρι το μεσημέρι» προσθέτει.
Ένα κομμάτι πίτσας περιέχει σημαντικά λιγότερη ζάχαρη από τα δημητριακά, αλλά καλή ποσότητα λιπαρών. Αυτό την καθιστά από διατροφική άποψη πιο ισορροπημένο γεύμα.
Προσφέρει επίσης ασβέστιο (τυρί), λυκοπένιο (ντομάτα) και φυτικές ίνες εάν η ζύμη είναι φτιαγμένη από αλεύρι ολικής αλέσεως.
Φυσικά η πίτσα, μπορεί να αποδειχθεί μια άκρως ανθυγιεινή επιλογή.
Τα υλικά που χρησιμοποιείτε στην πίτσα επηρεάζουν σημαντικά τη διατροφική αξία της, σύμφωνα με τη διατροφολόγο Lisa Drayer.
Αν περιέχει σαλάμι, λουκάνικο ή επιπλέον τυριά, θα πάρετε πολλά κορεσμένα λιπαρά, αλάτι και φυσικά θερμίδες. Αν όμως επιλέξετε κάποια με λεπτή ζύμη και λαχανικά, θα κάνετε μια υγιεινή επιλογή.
Είναι επίσης σημαντικό να γνωρίζετε ότι κάποια είδη πίτσας έχουν συνδεθεί με προβλήματα υγείας. Μελέτες έχουν δείξει ότι οι κατεψυγμένες πίτσες περιέχουν πρόσθετα και συντηρητικά που δεν χρησιμοποιούνται στις πίτσες με φρέσκια ζύμη.
Συστατικά όμως τα κατεργασμένα λευκά άλευρα, τα πολύ λιπαρά τυριά και το αλάτι, που υπάρχουν στις έτοιμες κατεψυγμένες πίτσες, έχουν συνδεθεί με προβλήματα όπως η αύξηση της αρτηριακής πίεσης και ο κίνδυνος ανάπτυξης διαβήτη τύπου 2, καρδιακής νόσου και καρκίνου του μαστού.
Πηγή: Medical Daily
Οι ειδικοί συμφωνούν ότι η πίτσα είναι πιο υγιεινό πρωινό από ένα μπολ δημητριακά. Προειδοποιούν δε, ότι κάποια επώνυμα δημητριακά για παιδιά στερούνται θρεπτικής αξίας, καθώς έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες και καλά λιπαρά και υπερβολικά πολλή ζάχαρη.
«Ίσως εκπλαγείτε όταν ανακαλύψετε ότι ένα μεσαίο κομμάτι πίτσας και ένα μπολ με δημητριακά και πλήρες γάλα δίνουν τον ίδιο αριθμό θερμίδων» λέει η διατροφολόγος Chelsey Amer.
«Όμως η πίτσα έχει περισσότερες πρωτεΐνες, που σημαίνει ότι θα σας κρατήσει χορτάτους μέχρι το μεσημέρι» προσθέτει.
Ένα κομμάτι πίτσας περιέχει σημαντικά λιγότερη ζάχαρη από τα δημητριακά, αλλά καλή ποσότητα λιπαρών. Αυτό την καθιστά από διατροφική άποψη πιο ισορροπημένο γεύμα.
Προσφέρει επίσης ασβέστιο (τυρί), λυκοπένιο (ντομάτα) και φυτικές ίνες εάν η ζύμη είναι φτιαγμένη από αλεύρι ολικής αλέσεως.
Φυσικά η πίτσα, μπορεί να αποδειχθεί μια άκρως ανθυγιεινή επιλογή.
Τα υλικά που χρησιμοποιείτε στην πίτσα επηρεάζουν σημαντικά τη διατροφική αξία της, σύμφωνα με τη διατροφολόγο Lisa Drayer.
Αν περιέχει σαλάμι, λουκάνικο ή επιπλέον τυριά, θα πάρετε πολλά κορεσμένα λιπαρά, αλάτι και φυσικά θερμίδες. Αν όμως επιλέξετε κάποια με λεπτή ζύμη και λαχανικά, θα κάνετε μια υγιεινή επιλογή.
Είναι επίσης σημαντικό να γνωρίζετε ότι κάποια είδη πίτσας έχουν συνδεθεί με προβλήματα υγείας. Μελέτες έχουν δείξει ότι οι κατεψυγμένες πίτσες περιέχουν πρόσθετα και συντηρητικά που δεν χρησιμοποιούνται στις πίτσες με φρέσκια ζύμη.
Συστατικά όμως τα κατεργασμένα λευκά άλευρα, τα πολύ λιπαρά τυριά και το αλάτι, που υπάρχουν στις έτοιμες κατεψυγμένες πίτσες, έχουν συνδεθεί με προβλήματα όπως η αύξηση της αρτηριακής πίεσης και ο κίνδυνος ανάπτυξης διαβήτη τύπου 2, καρδιακής νόσου και καρκίνου του μαστού.
Ποια δημητριακά να προτιμάτε
Δεν είναι όλα τα δημητριακά πρωινού ακατάλληλα. Εάν είναι φτιαγμένα από δημητριακά ολικής αλέσεως, ξηρούς καρπούς, σπόρους και φρούτα και συνδυάζονται με βιολογικό γάλα ζωικής προέλευσης ή φυτικό γάλα, αποτελούν πιο υγιεινή επιλογή από ένα κομμάτι πίτσα με λευκή ζύμη, πολλά τυριά και επεξεργασμένα αλλαντικά.Πηγή: Medical Daily
Το είδαμε: εδώ