Δευτέρα 20 Μαΐου 2019

Έξι τροφές που δεν πρέπει να τρώγονται ωμές

Print Friendly and PDF Print Print Friendly and PDF PDF

Αυτά τα τρόφιμα πρέπει να καταναλώνονται πάντα μαγειρεμένα.
Έχετε πιθανώς ακούσει για τους κινδύνους από την κατανάλωση ωμών αυγών αλλά και άψητης ζύμης γλυκών.
Γνωρίζατε όμως ότι η κατανάλωση αλευριού μπορεί να είναι εξίσου επιβλαβής; Τα τελευταία χρόνια, ο Αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) και τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων έχουν αναγνωρίσει το ακατέργαστο αλεύρι ως πιθανό κίνδυνο για την υγεία, καθώς μπορεί να έρχεται σε επαφή με παθογόνους οργανισμούς όπως το E. coli, το οποίο μπορεί να εξοντωθεί μόνο με το μαγείρεμα.
Ποια άλλα τρόφιμα δεν πρέπει να καταναλώνονται ωμά;
Πηγή: Reader’s Digest 

Πατάτες: Η κατανάλωση ωμής πατάτας μπορεί να προκαλέσει φούσκωμα και προβλήματα του πεπτικού, επειδή περιέχει άμυλο που είναι ανθεκτικό στην πέψη. Αν οι πατάτες έχουν μείνει πολύ καιρό σε ζεστό και υγρό περιβάλλον, μπορεί να αναπτύξουν επίσης μία τοξίνη που ονομάζεται σολανίνη. Εάν έχουν πράσινες κηλίδες στην επιφάνειά τους, πρέπει να αποφεύγετε την κατανάλωσή τους, καθώς η σολανίνη μπορεί να προκαλέσει τροφική δηλητηρίαση.

Λουκάνικα: Σύμφωνα με τον Αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων, τα συσκευασμένα λουκάνικα Φρανκφούρτης μπορούν να μολυνθούν με βακτήρια listeria, τα οποία εξοντώνονται μόνο με τη θερμότητα.

Νωπό γάλα: Το γάλα που προέρχεται κατευθείαν από την αγελάδα, χωρίς να είναι παστεριωμένο, μπορεί να περιέχει επιβλαβή βακτήρια όπως το E.coli και η σαλμονέλα. Σύμφωνα με τον FDA, το νωπό γάλα είναι 150 φορές πιο πιθανό να προκαλέσει τροφικές ασθένειες συγκριτικά με άλλα γαλακτοκομικά προϊόντα.

Πικραμύγδαλα: Είναι ποικιλία αμυγδάλων, που περιέχουν υδροκυανικό οξύ, το οποίο είναι ένας επικίνδυνος συνδυασμός κυανιούχου υδρογόνου και νερού. Αρκούν 70 ακατέργαστα πικρά αμύγδαλα για να σκοτώσουν έναν ενήλικα.

Μελιτζάνα: Η άψητη μελιτζάνα περιέχει σολανίνη, την ίδια τοξίνη που καθιστά προβληματικές τις πατάτες. Θα χρειαστεί να καταναλώσετε μία μεγάλη ποσότητα ωμής μελιτζάνας για να εμφανίσετε δυσάρεστες γαστρεντερικές επιδράσεις και να δηλητηριαστείτε, αλλά σε κάθε περίπτωση είναι καλύτερο να την μαγειρέψετε. Επιπλέον, κάποιοι άνθρωποι εκδηλώνουν αλλεργικές αντιδράσεις ακόμη και σε μικρές ποσότητες ωμής μελιτζάνας.

Μανιτάρια: Περιέχουν πλήθος ωφέλιμων συστατικών, όπως αντιοξειδωτικά, βιταμίνες του συμπλέγματος Β και κάλιο. Ορισμένοι γιατροί σημειώνουν, ωστόσο, ότι απαιτείται θερμότητα για να απελευθερωθούν ορισμένα από αυτά τα θρεπτικά συστατικά και τα οφέλη τους. Επιπλέον, τα ωμά μανιτάρια είναι μία από τις πιο υψηλές σε συγκέντρωση αγαριτίνη τροφές. Πρόκειται για τοξίνη που σύμφωνα με διάφορες μελέτες έχει καρκινογόνο δράση.Το είδαμε: εδώ

Share
Loading